emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Відбувся з'їзд монашества Стрийської єпархії

7 березня 2021 року, в монастирі святого Герарда у Кохавині на Жидачівщині, відбувся З’їзд монашества Стрийської єпархії, участь у якому взяли представники спільнот богопосвяченого життя, які діють на території єпархії. Така зустріч стала для її учасників чудовою нагодою подякувати Богу за дар покликання, а також спільно помолитися у стіп Кохавинської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. З’їзд розпочався Архиєрейською Божественною Літургією у монастирському храмі, яку очолив Преосвященний владика Тарас Сеньків, Єпарх Стрийський.

Звертаючись до присутніх з проповіддю, розважаючи над духовним змістом недільного Євангельського уривку – притчею про Страшний суд, єпископ зазначив: «Сьогоднішнє Євангеліє говорить нам, що кожен, хоче він цього чи ні, в певний момент буде поставлений перед Богом. Найважливіше, що є у цій притчі – це її перші слова, про те, що “Син чоловічий прийде”. Ми це визнаємо у Символі віри, говорячи про Христа, котрий знову прийде у славі судити живих і мертвих. І можливо, це є найважливіша річ, про яку оповідає нам Христос у цій притчі. Сама у собі ця притча не є про Страшний суд, адже тут немає суду, є лише проголошення вироку суду. Суд відбувається раніше, у процесі, де прокурором і адвокатом виступає людське сумління, яке перед лицем Божого закону, Божої правди безсумнівно, безапеляційно і боронить і обвинувачує».

«Коли говоримо про цю притчу, то деколи можемо почути такі слова, що Господь на Страшному суді не буде питати чи ми молилися чи ходили на Службу Божу, чи сповідалися, а буде питати лише про те, що ми зробили найменшому моєму братові? І це одна з найбільших помилок. Тоді всі працівники соціальних служб мали б бути по правиці, а всі решта – по лівиці. Ні! Господь дивиться на людину в її цілісності. Ми знаємо діла милосердя щодо тіла, але маємо знати і про діла милосердя щодо душі. І коли Господь говорить “я був нагий, голодний, спрагнений, у в’язниці чи лікарні”, Він каже не тільки про стан тіла, але і душі, бо можна бути нагим, голодним, спраглим і чужинцем духовно. А тому, коли Христос ототожнюється з потребуючим – Він передусім виносить вирок не про те, що ми зробили, чи чого не зробили комусь іншому, але вирок про стосунок, який людина має з Богом. Тому, що Бог хоче, щоб ми усі любили, але ми можемо любити лише тоді, коли усвідомимо, що ми є любленими. Каже апостол Іван: “Він перший нас полюбив”, апостол Павло складає визнання віри “Він мене полюбив і видав себе за мене”. Тут ідеться про стосунок, котрий має людина з Богом. Бо тільки у тому стосунку, її стосунок з іншим, потребуючим буде продовженням стосунку з Христом», – наголосив єпископ.

Продовжуючи, владика Тарас зазначив, що побачити в іншій людині присутність Бога, людина може лише очима віри: «Тільки тоді, коли зможемо дивитися на іншого очима віри – зможемо побачити Бога. А без віри неможливо подобатися Богові, каже апостол Павло і той, хто приходить до Бога, мусить вірити, що Він є, і нагороджує того, хто Бога шукає. Тільки тоді, коли дивимося з вірою на інших, ми відкриваємо для себе потребу жити для інших. Бо саме поняття любові як і Бога є завжди дарувати себе». Далі, звертаючись до богопосвячених осіб, єпископ сказав: «Ці слова по-особливому стосуються вас – усіх, хто у свому житті вибрав дорогу монашого послуху. Бо центральним у богопосвяченому житті є мистецтво любити, мистецтво дарувати себе, для того, щоб уміти відкрити для себе майбуття, котре Бог приготував після того останнього дня, бути натхненними вічним життям, яке Бог обіцяє тим, хто Його слухає і сповняє Його волю. Бо віра є запорукою того, чого сподіваємося. Просімо сьогодні у Бога для себе, щоб наша віра була такою, яка б сподобалася Богові», – сказав владика Тарас завершуючи проповідь.

Після закінчення Літургії, єпископ подякував усім представникам монашества Стрийської єпархії, які взяли участь у З’їзді, а у свою чергу, настоятель Кохавинського монастиря св. Герарда о. Володимир Борейко ЧНІ, висловив вдячність владиці Тарасу за візит, спільну молитву та глибокі слова духовного повчання. Після обіду, єпископ звернувся до учасників З’їзду з духовною наукою, у якій на прикладі життя святого Йосифа Обручника, звернув увагу на те, що означає бути вірним Богові завжди, слухати та чути голос Божий і в усьому старитися виконувати Його волю.

з сайту Стрийської Єпархії УГКЦ

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора