emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

У Бердянську відсвяткували ювілей парафії

Сьогодні у Бердянську діє греко-католицька парафія Різдва Пресвятої Богородиці при монастирі монахів-редемптористів (Згромадження Найсвятішого Ізбавителя), які провадять місійну діяльність. Утім, ще далекого 1918 року о. Василь Кулик у листі-звіті до митрополита Андрея Шептицького згадував про греко-католиків у нашому місті: «В місті Бердянську єсть наших до 100 душ, майже всі сини наших священиків і інтелігентів…»

Історія сьогочасної парафії розпочалася 1999 р., коли вперше на прохання невеликої громади вірних УГКЦ відправив Службу Божу в Бердянську о. Андрій Бухвак із Запоріжжя. У 2004 р. владика Степан Меньок, Екзарх Донецький УГКЦ, запросив отців-редемптористів опікуватися парафією. Так у Бердянську засновується монастир свщмч. Йосафата та облаштовується каплиця, де відбуваються богослужіння. Громада поступово зростає чисельно. І хоча серед парафіян переважають вихідці з Західної України, але є й чимало корінних жителів Бердянська. 

У 2017 р. з ініціативи тодішнього настоятеля монастиря о. Ярослава Федуніва розпочалося будівництво храму Різдва Пресвятої Богородиці. 21 вересня 2018 р. новозбудований храм урочисто освячено. Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, передав до храму копію чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі, написану о. Орестом Козаком та освячену Папою Римським Франциском. 21 вересня 2019 р. з нагоди першої річниці храму владика Степан Меньок освятив ікону-мозаїку Знамення Пресвятої Богородиці авторства бр. Анастасія Смереки (ЧСВВ), встановлену на дзвіниці. Також до храму передали мощі бл. Миколая Чарнецького. З березня 2019 р. у храмі служать о. Іван Левицький (настоятель) та о. Богдан Гелета. 

24 листопада 2019 р. греко-католики Бердянська урочисто відсвяткували 20-річчя заснування громади та 15-річчя служіння монахів-редемптористів у Бердянську. Святу Літургію очолив о. Михайло Іваняк, вікарій Львівської провінції Згромадження Найсвятішого Ізбавителя. Парафіяни й священики приймали вітання від гостей зі Львова, Запоріжжя, Мелітополя, Токмака і Снігурівки, а також від міської влади в особі п. Ігоря Зубрицького. Водночас теплі слова подяки віряни висловили усім отцям-редемптористам, які долучилися до розбудови бердянської парафії. За ранньохристиянською традицією святкування завершилося спільним обідом, приготовленим парафіянами для усіх гостей.

Наша громада гостинно запрошує бердянців та гостей міста до храму Різдва Пресвятої Богородиці на богослуження, які відбуваються щонеділі о 10.00.

Храм знаходиться за адресою: вул. Адама Міцкевича, 39, м. Бердянськ. E-mail: berdiansk.cssr.ugcc@gmail.com

Світлана Журавльова

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора