emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Послання новообраного Генерального настоятеля о. Рожеріо Гомеса, ЗНІ

Мир Господній нехай буде з усіма вами!

Я хотів би звернутися до вас із моїм першим коротким посланням:
Усім капітулярним співбратам, співбратам кожної Конференції Згромадження, особливо тим, хто живе в умовах війни, переслідувань, терпіннь і страждань у своєму житті, нашим співбратам похилого віку, усім нашим кандидатам і тим, хто навчається: відчуваю до вас особливу прихильність! Вчора ми святкували спомин нашого дорогого блаженного Каспара Штангасіннгера. Згадуючи його, я згадую усіх наших співбратів у формації, усій Родині Редемптористів, монахиням-редемптористкам, нашим Облятам, і мирянам, пов’язаним з нашою місією,
нашим колишнім семінаристам.

Сьогодні для нас особливий день: 27 вересня 1696 року в Маріанеллі коло Неаполя, народився святий Альфонс Лігуорі. Учора ввечері, коли я писав це послання, я думав про важливість цієї нової місії, яка збігається з народженням нашого святого Засновника. Бог промовляє в особливий спосіб!

Я дякую вам за вашу довіру до мене, яку ви висловили упроханні взятися за це важке та складне служіння у Згромадженні. Я не буду у ньому самотнім - розраховую на свою Раду, а також на вищих настоятелів Згромадження. Я спокійний! Бо зі всією побожністю і вірою в Святого Духа, провідника історії, Того, Хто був присутній при створенні світу, у Христі Ісусі в часі його проповіді в синагозі, під час Воскресіння, у П’ятидесятницю, у святому Альфонсі при заснуванні нашого Згромадження, в житті наших святих, блаженних, мучеників, преподобних і в кожному з нас, присутніх сьогодні тут, на цій капітулі. Святий Дух сьогоднітут! Сьогодні наша П'ятидесятниця!

Я вірю в командну працю. Зі шкільних років я завжди працював у команді. Часом було легше працювати індивідуально, отримувати кращі оцінки, але мені подобалося працювати з іншими, вести діалог, вчитися разом, ділитися досвідом.

Я вірю в людину. Для мене люди важливіші за структури. Структури мають своє значення, але їх потрібно розглядатичерез призму людей і нашої місії. А людська особистість завжди неповторна. Кожен день він/вона оновлюється, він/вона дивує самих себе своїм потенціалом і своїми слабкостями.- Я захоплююсь цим!

Я вірю в містику. Провідник, який не відчуває Бога, є порожнім і не може дійсно бачити людей. Люди - не лише гвинтики, які змушують механізм працювати.

Виклики. Мені вони подобаються. У мене немає страху. Маю второпну сміливість. Якось мій вчитель сказав мені, що я люблю складні речі. Не тому, що я находжу в них насолоду. Однак, я ніколи не сприймаю виклик як щось негативне. Для мене це те, що потребує відповіді, рішення. А якщо рішення знайти складно - принаймні його спробувати пошукати. Я волію робити помилки, ніж залишатися в застоїгниття і відмирання.

У своїй простоті, як селянин, як хлібороб, з необхідним терпінням, я щедро віддам цьому служінню все найкраще, що маю. Я працюватиму над тим, щоб Генеральний уряд став правдивою місійною спільнотою, яка будепожвавлювати апостольське життя Згромадзення. Попереду багато роботи, багато проблем, які потрібно подолати. Я прошу трохи терпеливості, особливо протягом цьогопершого року. Як Згромадження, ми повинні пам’ятати, що ми є місійною спільнотою, яка діє колегіально (пор. Конст. 2), і саме ця місійна спільнота не дає нам бути роз’єднаними! Я прошу вашої співпраці.

У ці дні ми застановляємось над викликами, які торкаються нашого життя, як редемптористів: ідентичність, місія, богопосвячене життя редемптористів, виховання до місії та проводу. Це виклики. «Термін виклик має богословськийхарактер. Це знак від Бога, який просить нашої вірності. У цій перспективі ми повинні радісно відкритись наприсутність Святого Духа, який, показуючи нам свої дари, спонукає нас продовжувати зростати», – каже АквіліноБокос.

Ми сьогодні багато говоримо про кризу лідерства. Для мене криза лідерства починається тоді, коли ті, хто має піклуватися, привласнюють собі владу і замість турботи про інших дбають про особисту вигоду. Функція лідерства має відтінок приниження себе, а не пригнічування інших. Потрібно бути добрим самарянином.
Останнім часом, враховуючи велику кількість змін у нашому світі, ми можемо уподібнитись до спільноти в день П’ятидесятниці: за закритими дверима і у страсі перед небезпекою криз у світу. Але Відкупитель бере нас за руку і каже кожному з нас: «У світі зазнаєте скорботи, але будьте мужніми, Я переміг світ» (пор. Ів. 16, 33). Він запитує нас: «Чи любите ви мене?» Він запрошує нас пасти Його вівці і ягнята, стати одним з Ним і йти за Ним. Тому не біймося криз! Треба переживати, коли немає кризи. Це наш час. Це Господній дар для нас. Це наш час (пор. Конст. 3), це кайрос і в ньому ми сповістимо щедрий дар Великого Відкуплення. Господь кличе нас: іди за Мною!

Мужності, браття! Не біймося. Бог - наш Пастир і Господь своєї отари, покликав кожного з нас. Ми – місіонери надії! Кожен співбрат вкладає найкраще, що у нього є, в свої служіння. У наших жилах тече кров редемптористів. Ми не мертві. Дух Господній нас утверджує. Відкупитель промовляє у серці кожного з нас сьогодні, у цей момент історії! Не бійтеся, не бійтеся бідних! Я хотів би, щоб кожен редемпторист відчув запах овець і випромінював запах Христа Відкупителя.

Я хотів би, щоб кожен співбрат повертався з цієї Капітули радісним і повним ентузіазму, як учні Ісуса після П’ятидесятниці, з палаючим і мужнім серцем. Коли ви повернетеся до своїх спільнот, почніть наливати нове вино в нові бурдюки (пор. Мк. 2:22) і знову надихати інших співбратів.

Не бійтеся творчої вірності, яка робить нас вірними Святому Духові, дозволяє нам по-новому мріяти, знайтинові шляхи євангелізації; робити помилки і вчитися на власних помилках, а не залишатися скам’янілими. Дух, який помазав Ісуса, Альфонса, наших святих, мучеників, блаженних і преподобних, є тим самим Духом, який є зараз тут і супроводжує нас, тим самим Духом, який провокує і допомагає нам у цей час реструктуризації і який любить нас без страху! Не біймося реструктуризації; це буде наше нове вино на весільному бенкеті в Кані! (пор. Йо 2:1-11) Реструктуризація є для нас весільним бенкетом у Кані; це час Ісуса в нашому Згромадженні. Станьмо новим вином! Наші святі, блаженні, мученики і преподобні завжди змінювались; боялися, але завжди покладали свою віру в Святому Дусі і в своїй посвяті Відкупителеві. Ми можемо мати найкращу структуру, формацію з найкращимипрограмами, але якщо ми не досвідчимо біблійного Виходу, ми не зайдемо далеко. Богопосвячене життя є життям у Виході за своєю суттю. Богословсько воно вкорінене в власному пониженні Христа.

Від щирого серця дякую вам за ваше служіння у вихованні та турботі задля співбратів. З часом я буду розраховувати на вашу солідарність щодо кадрових потреб, які ми маємо в Генеральній курії. Співбрати, які працюють у Римі, служать не лише своїй провінції, але й усьому Згромадженню.

Нарешті, я хотів би, щоб ваші стосунки зі мною були братерськими – до співбрата, який йде разом, який слухає, втішає, заохочує та любить Згромадження та вас і який покликаний до служіння проводу з огляду на спільне добро Згромадження. Нічого більше!

Нехай Господь благословить усіх присутніх і всіх співбратів по всьому світу. Нарешті, я хотів би довірити Матері Божій Неустанної Помочі все наше Згромадження, кожного співбрата і всіх  мирян, кожного, хто має в своєму серці духа редемптористів. Вона є наша Мати – Генеральна Настоятелька.

Після визнання віри, запрошую вас заспівати спільно пісню «Anima misionera». Цією піснею я хочу обійняти співбратів і мирян цілого Згромадження. Нехай Святий Дух веде нас! Не біймося! Давайте любити один одного!

P. Rogério Gomes, C.Ss.R
Il Carmelo, Чампіно, 27 вересня 2022 р.


Складаємо велику подяку з довголітнє служіння архимандритом о. Майклу Брейлю та бажаємо ще довгих років життя і праці на благо Святої Церкви та Згромадження редемптористів.

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора