emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Паломництво студентату Словаччиною

З 13 по 20 вересня 2021р. відбулася духовно-пізнавальна мандрівка Словаччиною префекта студентату о. Миколи Туркота та студентів Львівської провінції. 

Першою зупинкою цієї мандрівки була  зустріч з Святішим Отцем Франциском, папою римським, який у ці дні відвідував Словаччину. 

"Ранок вівторка почався дуже рано: не встиг заснути, як треба було вже вставати.- ділиться своїми спогадами про день зустрічей з папою диякон Святослав.- ми мали швидко приїхати до Пряшова, щоб пройти усі контролі і знайти свої місця. За дві години до початку Святої Літургії у нашому обряді, яку очолював папа Франциск, закривалися всі можливі входи. Але попри втому, спеку та інші труднощі - емоції, які досі вирують у серці, все то покрили своєю силою: близько 25-30 тис людей моляться разом, співають і тут на мить наступає тиша, яку порушує тихий, але владний голос папи "Pax onmibus". Для мене це було найбільш промовистим жестом пробудження, жестом свідка віри" 

Після обіду, завдяки віце-протоігумену Міхайловської Віцепровінції (Словаччина, східний обряд) о. Метода, студенти з префектом змогли знову зустрітися з папою, але вже у Кошице на зустрічі з молоддю.

Після свідчень молодих людей про своє навернення, свій шлях хресної дороги, формування себе як свідка Євангеліє перед 15 тис. аудиторію зі своїм пастирським словом звернувся глава Католицької Церкви:
"Друзі, не баналізуйте любов, тому що любов – це не тільки емоції та почуття. Любов не означає мати все і зразу, вона не відповідає логіці «візьми і йди». Любов є дар, вірність, відповідальність."  Папа закликав молодь не боятися мріяти, оскільки це є вияв нашої свободи, це можливість відчути свою унікальність. Мріяти - це означає перестати жити ілюзіями. Святіший Отець по особливому звернув увагу на сповідь, де центром її має бути наша любов до Бога, а не сам гріх. 

"Бог завжди прощає, якщо ми каємося" - слова, які папа повторив декілька разів - показує про важливість сповіді у житті християнина. А ще варто відзначити, наскільки чудово була організована програма до приїзду папи та й сама організація  дійства, проходження всіх коридорів, праця "волонтерів". "Відчувалося, що всі працювали як єдиний організм задля добра інших", - поділився враження від зустрічі бр. Богдан Хрущ. 

Особливою зупинкою у мандрівці студентату були відвідини монастиря сестер редемптористок у Вранові. Тиша місця, доглянуте подвір'я, краєвид, гостинність та усмішки сестер творили атмосферу дому.  Фраза бр. Богдана "Ми були своїми серед тих, кого вперше побачили" найкраще описує те, що відчував кожний. 

Наступні зупинки, можна охарактеризувати як відвідини домів словацьких редемптористів греко-католиків: Стара Любовня, Міхайловце, Стропков. Щира братерська зустріч у кожному домі показувало багатство нашого згромадження, що всіх нас єднає одне: місія св. Альфонса - нести Добру Новину усім, особливо, найбільш убогим і потребуючим.

"Бувати в місцях, де були наші святі, блаженні, молитися тут - це відчуття чогось більше ніж історії - це відчуття приналежності до Великого Діла Відкуплення" - коментує відвідини співбратів-словаків диякон Святослав. 

Кінцевою зупинкою подорожі було святкування 100-ліття від заснування першого монастиря редемптористів у Словаччині, яке відбувалося у Стропкові.

В переддень святкувань місцева молодь під проводом редемптористів провели молитву прослави, на яку прийшло багато людей різних обрядів, щоб подякувати Богові за всі дари. 

В перший день була організована історична конференція, де було представлено коротко історію редемптористів у Словаччині, зв'язки з іншими провінціями та презентовано книгу "Редемптористи в Стропкові в 1921-1921 роках". Цікавий досвід, що в перші роки в одному домі жили дві спільноти редемптористів, які служили у різних обрядах. Також, о. Руслан Піх з Львіської провінції, показав наскільки тісний досвід спілкування були між  словацькою і українською провінціями. 

Вечір завершився Святою Месою у храмі, в якому молилися перші редемптористи, що прийшли із Чехії на служіння місцевим людям.

В неділю  гучний дзвін скликав людей до храму свв. Кирила і Методія на подячну Святу Літургію, яку у співслужінні двох єпископів і численної кількості отців-редемптористів з різних провінцій та місцевих священників, очолив вл. Маріан Андрей Пацак, ЗНІ. У своєму слові до вірних вл. Мілан Хаутур, ЗНІ, звернув увагу на дію Божого провидіння у діяльності та розвитку редемптористів на теренах Словаччини. Ці всі випробування були і є даром бути близько людей, які такі зранені і спраглі на слухання Доброї Новини. 

"Ці дні проминули швидко, насичено у відчутті родинності, і навіть, якщо місцями не розумів вповні словацької мови чи інших, що лунали у ці дні. Це був добрий досвід єдності різних заради Одного." - підсумував  свої роздуми про мандрівку бр. Богдан.

бр. Богдан Хрущ, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора