emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

30-річчя служіння редемптористів в Кохавині

Сьогодні, 29 травня 2022 року з нагоди ювілейних святкувань, а саме 30 років служіння редемптористів в Кохавині, в храмі Покрови Пресвятої Богородиці, що належить Кохавинському монастирі Отців Редемптористів св. Герарда відбувся Великий відпуст.

Урочисту Архиєрейську Літургію очолили владики Ігор Возьняк, Володимир Груца, Михайло Бубній, Петро Лоза, Степан Меньок, Тарас Сеньків та інші священнослужителі.

Монастир св. Герарда в Кохавино має статус новоціятського дому Львівської провінції Згромадження редемптористів, в якому під покровом Богородиці виховується нове покоління молодих редемптористів-місіонерів.

Вже традиційно в останню неділю травня в святому місці Ікони Кохавинської Богородиці відбувається відпуст. Цього року цей день став особливим для священного і монашого чину редемптористів та їхніх парафіян.

Адже Кохавинський  монастир Отців Редемптористів св. Герарда святкує 30-річчя свого служіння.

А також парафіяни храму Покрови Пресвятої Богородиці добре пам’ятають, як 30 травня 2000 року до Кохавино з Польщі привезли точну копію чудотворної ікони Кохавинської Божої Матері.

Розпочинаючи євангельську проповідь владика Володимир Груца зазначив, що в цьому чудотворному місці сотні тисяч людей вже отримали зцілення.

«Будьмо вдячні Богові за дар відпустового місця у Чудотворній Кохавині. Століттями Богородиця Діва бере під свій покров тих, хто до неї в довірі прибігає. Дякуємо Богові за 30–тилітнє служіння редемптористів в Кохавині. Це ювілей. Цей Монастир є домом нашого новоціяту. Десятки редемптористів під опікою Богородиці саме в Кохавині робили перші кроки в монашому житті. Скільки людей отримували тут зцілення. Відкривали очі на істотні речі, люди зміцнювались у вірі. І ми вже в десяте звершуємо тут цей великий відпуст. Дякуємо Богові і Богородиці за священиче служіння», – зазначив владика Володимир Груца.

Варто відзначити, що в цей святковий день для редемптористів, Святіший Отець Папа Римський Франциск через Апостольську пенітенціарію передав повний відпуст для всіх парафіян храму Покрови Пресвятої Богородиці в Кохавині. Можливість отримання відпусту для всіх вірних відбувається в останню неділю травня.Після Архиєрейської Літургії  журналісти  ІА «Центр новин» поспілкувались з колишніми настоятелями монастиря св. Герарда. Ми попросили єпископів пригадати їхнє служіння в Кохавині, запитали про те, як вони переживають війну, і попросили про благословення і добре слово для усіх українців.

Владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії: «Для мене цей день, дещо сентиментальний момент, бо це наш дім новоціяту, де всі редемптористи спочатку роблять перші кроки свого монашого життя тут в Кохавині. І ми сьогодні дякуємо за 30 років їхнього служіння. А ще для нас є дуже важливий момент, що відновилися великі відпусти. Отже, в десяте ми маємо великий відпуст і сьогодні ми чули, як апостольська столиця надає в останню неділю травня повний відпуст з сповненням певних критеріїв.Сьогодні мало приїхати набагато більше священників, і ми також очікували Блаженнішого Святослава, але з певних причин він не зміг прибути. Впевнений, що він цей момент надолужить. Якщо б не війна, було б набагато більше людей. Зараз ми є свідками того, що численні паломники прийшли сюди, щоб молитися за мир і найшвидше припинення війни. Бог близько до нас. Все, що починається, має свій кінець, так само і ця війна».

Владика Михайло Бубній, Екзарх Одеський, Адміністратор Кримського екзархату, Голова Патріаршої комісії у справах монашества:  «Рівно 20 років тому я прибув сюди, як ігумен Кохавинського Монастиря, також магістр новоціяту. Я тут перебував 3,5 роки,  вклавши сюди свою працю, оскільки  тут були руїни. Сьогодні я дивлюсь на сходи, світильники, на підлогу в церкві, на туї, які ростуть, я бачу свій слід. Тому для мене сюди повертатися – це, як додому.

Сьогоднішнє свято є особливим, оскільки 30 років тому редемптористи почали тут свою місійну діяльність. Від того часу Кохавина стала виховним центром для редемптористів. Багато поколінь редемптористів тут виховувалось, і ми як старші також виконували своє служіння. Ми маємо сьогодні дуже гарний подарунок від Святішого Отця Папи Франциска, який надав центру Кохавинської Богородиці повний відпуст. Це дуже рідкісне благословення, яке мають великі, світові санктуарії. Це надзвичайна гарна подія бути тут і молитися з усіма.

З однієї сторони дуже тривожно, а з іншої сторони ми як віруючі особи маємо велику надію на Бога. Особливо сьогодні перебуваючи в Кохавині, відаючи під Опіку Богородиці свій Екзарх, своїх священиків, їхні родини, парафіян, вірних Одеського Екзархату, особливо поручав під опіку Матері Божої, але також і весь Південь України і всю Україну. Я вірю, що Марія зупинить цього агресора, зупинить російську навалу на український народ. З Божою допомогою ми переможемо!»

Владика Петро Лоза, Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ: «Ми приходимо до Святого місця найперше ми хочемо зачерпнути Божого благословення, щоб йти з Богом через наше життя. Як вчить Апостол Павло, якщо ми є з Богом, то що чи хто може бути проти нас. Зараз моменти тяжких викликів, Україна переживає дуже нелегкий час. Ми маємо пам’ятати, що Бог є вірний до нас. Бог хоче любити нас, заступатися за нас. Бог навіть хоче воювати за нас, проганяти ворогів з нашої землі. Але Бог також хоче, щоб ми йому були вірні. Звичайно він посилає дощ на праведних і неправедних, але він посилає його. Те свідчення, зібрання Божого люду, велелюдної прощі – це свідчення, що люди є спраглі за Божим захистом. Щоб Господь чував, допомагав. Але ми маємо чувати, бо каже Христос чувайте і моліться, щоб не впасти в спокуси. Бажаю усім нам, щоб ми залишались у вірності Богові, і вдячності, що він простягає руку благословення для кожного з нас.

Я завдячую редемптористам, що отримав покликання, і прийшов до цього згромадження. Я тут проходив новоціят, потім мав можливість бути настоятелем Монастиря, тут служити, пізнати це святе місце, тих людей. В цей святковий день – святкування 30-ліття перебування редемптористів на цьому святому місці, хочеться висловити Богові і Пресвятій Богородиці, яка прославлена в чудотворній Кохавинській іконі вдячність. Сьогоднішня молитва була спрямована на вдячність Богові, Пресвятій Богородиці. Потрібно засвідчувати, що ми єднаємося і ми горнемося до того, що є Боже. Щоб з Богом крокувати в своєму житті».

ІА «Центр новин»

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора