emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Зіслання Святого Духа

Хто вірує в мене, як каже Писання: ріки води живої потечуть із нутра його.

Йо 7,37-52, 8-12

Святкуючи Зіслання Святого Духа, нашу увагу привертає сама подія та особа Святого Духа. Сходження Утішителя на апостолів – це передусім доказ вірності Христа своїм словам. Ісус здійснив те, про що говорив, виконав те, що обіцяв учням.

Подія Зіслання Святого Духа закликає нас до вірності Богові, бо це є запевненням отримання Божих дарів. Від нашої вірності Богові та заповідям залежить наповнення життя добром, дарами Святого Духа, успіх нашої праці. Тоді здійснюються слова Христа: „Хто має мої заповіді й береже їх, той мене любить. Хто ж мене любить, того мій Отець любитиме, і я його любитиму, і об'явлюся йому” (Йо 14,21), „Хто має, тому дасться, і він матиме над міру” (Мт 25,29).

Вірність надихає нас до тривалої праці та боротьби. Через людську недосконалість нас іноді опановують сумніви, непевність, знеохота. Але коли пригадаємо собі, що Бог зажди залишається незмінний, вірний своїм словам, готовий допомогти, тоді продовжуємо працювати, боротися з гріхами, труднощами, маємо певність, що з допомогою Христа досягнемо бажаних успіхів.

Прикладом цього є діяльність апостолів. До П’ятидесятниці учні не розуміли деяких наук Спасителя, мали страх у труднощах, повтікали, коли Ісуса схопили в Оливному городі. Та коли Утішитель зійшов на них зі Своїми дарами, апостоли почали розуміти всю науку Христа та відважно проповідувати її, свідчити віру в Ісуса та Його ім’ям робити чуда. Їх ніщо не лякало.

Розуміючи значення події П’ятидесятниці, зрозуміємо значення Утішителя для нас. Ця правда міститься у молитві Царю небесний: Він є скарбом дібр і життя подателем. Значення цих слів розкриває апостол Павло, говорячи про дари та плоди Святого Духа: „Маючи ж, згідно з даною нам благодаттю, різні дари: коли то дар пророцтва, виконуймо його мірою віри; хто має дар служіння, нехай служить; хто навчання, нехай навчає; хто напоумлення, нехай напоумляє. Хто дає - у простоті; хто головує - дбайливо; хто милосердиться - то з радістю” (Рм 12,6-8). „А плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, тихість, здержливість” (Гл 5,22,23).

Святий Дух діє через наш розум, почуття. Про це свідчать добрі думки, позитивні почуття. По цьому можемо знати, що Святий Дух провадить нас у житті, надихає до добрих справ.

Коли нам бракує у житті якогось добра, – це означає, що не маємо потрібних для цього дарів Святого Духа, які приносять відповідні плоди. Тоді маємо пригадати собі, що вирішенням цієї проблеми є звернення, молитва до Святого Духа, бо Він є джерелом добра.

Зіслання Святого Духа можна назвати одним із випробувань нашої віри. Віра – зв’язок із Богом. У день П’ятидесятниці Бог у ще один спосіб - через Святого Духа наблизився до апостолів. Він почав діяти в них і наново об’являти любов Бога у світі. Коли ми наближаємося до Господа, єднаємося з Ним, то багато неможливих для здійснення речей стають можливими. І тоді відчуваємо правдивість слів апостола Павла: „Все можу в тому, хто укріплює мене” (Флп 4,13).

Головне - не переставати покладати надію на Ісуса, мати Його основою та силою для себе.

Святкування Зіслання Святого Духа нагадує нам, що апостоли почали відважно діяти не своєю силою, а Божою, оскільки Святий Дух наповнив їх потрібними дарами. Так само кожен із нас може діяти, робити великі справи Божою силою. У Тайнах Хрищення і Миропомазання та з допомогою молитви ми отримали дари Святого Духа, через які стаємо здатними до великих речей. У житті можна багато досягти, коли дозволяємо Святому Духові діяти в собі.

Зіслання Святого Духа – це торжество Божої сили чи всемогутності, у якому здійснюються слова Христа: „Все можливе тому, хто вірує”. Сила Бога виявляється у житті тоді, коли ми цього бажаємо, згоджуємося з Божою волею. Як Дух Святий зійшов на апостолів і навертав багато людей до віри в Ісуса Христа, так само приходить і зміцнює нас у кожній миті життя. Допомагає отримати потрібні нам плоди віри та здійснити слова Ісуса: „Усе, чого в молитві з вірою попросите, одержите” (Мт 21,22), „Коли ж ви в мені пробуватимете і коли мої слова у вас пробуватимуть, чого б ви не хотіли, просіте, і воно вам буде” (Йо 15,7), „І нічого не буде для вас неможливого” (Мт 17,20). Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Ігоря Колісника, редемпториста з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора