emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Зіслання Святого Духа

Йо 7,37-52;8,12 

З Божої ласки знову маємо можливість святкувати велике торжество Зіслання Святого Духа. Його значення можемо відкрити по плодах, які ця подія принесла в житті апостолів. У той день Святий Дух відкрив їм повне і глибоке розуміння науки Ісуса Христа. Апостоли почали відважно проповідувати її серед юдеїв та поган. Плоди їхньої діяльності - чудесні оздоровлення і навернення поган до правдивого Бога, захист від переслідувань стали здійсненням слів Христа: „Візьміть собі до серця, що вам не треба готуватися наперед, що маєте відповідати, я бо дам вам слово й мудрість, якій ніхто з ваших противників не зможе протиставитись і перечити. (Лк 21,14-15), „Коли вас приведуть у синагоги, до урядів та до влади, не клопочіться тим, як або що вам відповідати, або що казати. Бо Дух Святий навчить вас тієї години, що треба говорити” (Лк 12,12), „не ви бо будете говорити, а Дух Отця вашого в вас говоритиме” (Мт 10,20). Завдяки дії Утішителя апостоли залишили після себе великі й важливі плоди своєї діяльності: чотири Євангелія, Діяння апостолів, листи апостолів Павла, Петра, Івана, Якова, Юди тощо.

Інший важливий середник, який допомагає нам зрозуміти значення Зіслання Святого Духа – це молитва Царю небесний. Коли молимося її, то кожного разу промовляємо слова „що всюди єси і все наповняєш”. Цим визнаємо важливу правду віри, що хоч не бачимо Ісуса тілесними очима, але твердо віримо і відчуваємо духом, що Господь справді невидимо й постійно перебуває з нами. І це один із важливих плодів дії Святого Духа в нашому житті. Ми пізнаємо це по тому, коли молимося у складній ситуації і віднаходимо знову душевний спокій, відчуваємо впевненість у собі, мудру думку, спосіб вирішення справ. 

Промовляючи молитву Царю небесний, ми звертаємося до Духа Святого й називаємо Його „скарбе дібр і життя подателю”. Цим визнаємо ще одну важливу істину, що Він є джерелом всякого добра для нас. Коли нам бракує у житті якогось дару: розуму, знання, мудрості, ради, кріпості, побожності, страху Божого чи їхніх плодів: любові, миру, радості, терпеливості, добротливості, милосердя, віри, лагідності, поміркованості, можемо з певністю отримати їх від Святого Духа. А зокрема такий важливий дар, як вміння бачити й відчувати присутність та допомогу Ісуса Христа у щоденному житті. Саме цього дуже потребуємо, щоб почуватися захищеними та щасливими в Бозі. 

Під час однієї подорожі рікою пасажир на кораблі зауважив, що вони пропливають місце, де багато підводних скель. Він сказав до капітана: - Пане капітане, як ви можете провести корабель серед такої великої кількості скель? Невже ви знаєте тут кожний камінчик, що вам вдається обминути їх. – Ні, - відповів капітан, - про каміння я не знаю, але знаю найглибші місця, якими може безпечно пройти корабель. 

Так і в духовному житті. Віруючим не потрібно вивчати все „гріховне каміння”, яке є на їхній дорозі. Їм треба знати Божі дороги до неба, якими пропливає корабель їхнього життя, а тоді всі ті „каміння” спокус, „скелі” гріха зможемо впевнено обминати. 

Щоби все сказане здійснилося для нас, важливо, аби слова молитви Царю небесний не були лише побожними фразами, а виявом віри у те, з чим звертаємося до Святого Духа. Для цього потрібно прикладати зусилля, аби молитвою і читанням Святого Письма щедро наповнити себе різними Божими дарами, знанням та розумінням Христової науки. Тоді те, в що віримо, стане для нас дійсністю, зможемо виразно чути й бачити, як Бог діє в нашому житті. 

Так часто бувало в житті апостолів і всіх святих. Вірою в Ісуса та молитвою до Святого Духа вони отримували силу проповідувати Євангеліє та навертати поган до правдивого Бога – Отця, який об’явив Себе нам через Ісуса Христа дією Святого Духа. Коли відчуваємо потребу згаданих Божих дарів чи їх плодів, розпочинаймо кожну справу молитвою до Святого Духа, а Він спланує її так – пошле речі чи осіб, що все вийде нам на добро. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Миколи Бичка, ЗНІ з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора