emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Воздвиження хреста Господнього

Коли Ісус побачив матір і учня, якого він любив, що стояв біля неї, сказав до матері: – Жено, ось син твій.

Йо 19,6-11,13-20,25-28,30-35

Святкуючи Воздвиження Хреста Господнього минулого року, ми не думали, що цього року нас чекає важкий хрест війни. Дивлячись на хрест по-людськи, бачимо на ньому певні негативи: один зі способів покарання людини, поранене людське тіло, важкі муки та смерть Ісуса.

Коли дивитися на хрест із вірою, то він стає для нас одним із великих джерел Божих дарів. Головними джерелами ласк Ісуса для нас є Святі Тайни. Однак святий хрест також може стати для нас джерелом різних дарів Христа. Або ще одною Святою Тайною Божої любові.

Отож дивлячись на хрест Ісуса, бачимо в ньому передусім великий знак любові Бога до людини. Про це свідчать слова Христа: „Бог бо так полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, але жив життям вічним” (Йо 3,16), „Ніхто не спроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає” (Йо 15,13). Особливістю любові Ісуса до нас на хресті є те, що Він Своєю хресною смертю хоче випросити нам прощення гріхів і повернути гідність дітей Божих, яку ми втратили через первородний гріх, та вчинити нас Своїми приятелями. Про це Спаситель запевняє словами: „Називаю вас друзями, бо все я вам об’явив, що чув від Отця мого” (Йо 15,15).

Святий хрест – це могутній знак сили та перемоги, надія на краще майбутнє. Хрест — наша сила і підпора.

Смертю на хресті Ісус переміг всяке зло та смерть, яку породжував гріх. Бо третього дні Він воскрес із мертвих і цим остаточно переміг смерть, показав, що вона не має влади над ним. Коли ми в труднощах будемо дивитися на хрест, молитися перед ним до розп’ятого Христа, то він додасть нам надії і відваги до подальшої боротьби, успішно завершити розпочату справу.

У часи комунізму багато керівників вели боротьбу з хрестами: скидали з церков, каплиць і ті, що були біля доріг. Але в цій боротьбі всі зазнали поразки.

«Скиньте Хрест, - заявив свого часу один невіруючий начальник, перед яким тремтіли його піддані, - я не хочу, щоб моя дитина побачила Хрест, коли прийде на цей світ». Хрест скинуто, народилась незабаром і дитина на світ і Хреста не побачила. Не побачила також ні, батька ні матері, бо народилась сліпою...

Чоловік не хотів визнати хрест джерелом надії на краще, щасливе майбутнє і отримав плоди надії на себе – сліпу дочку.

Хрест Господній – це також джерело миру. Хресною смертю Божий Син випросив нам в Отця прощення гріхів і цим відновив наш зв'язок із Богом.

Коли ми згрішимо, але щиро покаємося за свої вчинки, милосердний Ісус простить наші провини й поверне нам душевний спокій. Коли з вірою носимо на грудях хрест, можемо бути спокійні, що Христос є зі мною і захистить мене від усіх небезпек.

Святкуючи сьогодні Воздвиження чесного хреста Господнього, вшановуймо його з вірою, як велике джерело любові, сили та спокою. Святий хрест єднатиме нас з Ісусом і вчинить щасливими. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора