emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Воздвиження Чесного Хреста

Ти не мав би наді мною ніякої влади, якби тобі не було дано згори.

Йо 19, 6-11, 13-20, 25-28, 30-35

Читаючи Євангеліє свята Воздвиження, бачимо, що в центрі його є Ісус, а не хрест. Христос надає сенс події на Голготі та хрестові. Ісус виступає тут як приклад свободи. Він добровільно приймає несправедливий засуд Пилата й добровільно йде на Голготу померти на хресті. Христос показує свою свободу також через вільність думки. Він спокійно і впевнено відповідає Пилатові, пояснює ким Він є.

Хрест, який сьогодні вшановуємо – це символ спасіння, свободи людини. Він звертає, підносить нашу увагу від землі вгору, до Бога, підносить нашого духа через надію на всемогутність Господа.

Тим самим звільняє нас від тягаря проблем та гріхів. Спасти, означає звільнити когось із небезпеки, визволити з неволі гріха. Бо каже Ісус: „Бо кожен, хто чинить гріх - гріха невільник. Коли Син вас визволить, справді станете вільними” (Йо 8, 34,36).

Свобода – це не тільки право на свою думку, слово, вибирати щось у житті. Євангельське розуміння свободи пов’язане не з речами, а з особою Христа. Бо для християнина основою життя є Бог, а не речі. Бути вільним у розумінні Ісуса, означає не бути прив’язаним до будь-яких земних речей: власних суб’єктивних поглядів, думок, видів побожності, дому, місця роботи, батьків, дітей, матеріальних речей. Одного разу Ісус казав до народу: „Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе свій хрест, та йде слідом за мною” (Мк 8,34). А на іншому місці додав: „Хто любить батька або матір більше, ніж мене, той недостойний мене. І хто любить сина або дочку більше, ніж мене, той недостойний мене” (Мт 10,37-38), „Коли хтось приходить до мене й не зненавидить свого батька й матір, жінку, дітей, братів, сестер, та ще й своє життя, той не може бути моїм учнем” (Лк 14,26).

Люди зазвичай вважають основою життя власні переконання, здоров’я, достаток, дім, побожність. Іноді декому буває важко змінити свої переконання, види молитви, місце проживання та праці, рідний дім. Дехто так пояснює свою поведінку: „Так люди кажуть чи в нас так заведено”. Це означає, що надія на себе переважає в нас надію на Бога. Коли поглянемо на перших апостолів, то вони, почувши слова Христа, пішли за Ним, бо відчули в них велику любов. Якщо глянемо на життя Ісуса, то Він мав свій дім у Капернаумі, але не перебував постійно в ньому, як у робочому кабінеті, й не чекав, коли хтось прийде до Нього. Але навпаки. Христос ходив по селах і містах, йшов до людей і ніс їм новину про життя вічне, ділився з ними Своєю любов’ю. Господь не шукав вигоди у житті, а дбав передусім про спасіння людей.

Так само й ми, учні Христа, бажаючи свободи і щастя, маємо шукати у житті їхню основу - Ісуса та любов до Нього. Поводитися так, аби ніщо не обмежувало нашу любов до Бога. Бути готовим проявити її там, де цього забажає Христос.

Коли говоримо про хрест, то він є не тільки знаком страждань і смерті Ісуса Христа за наші гріхи, але символом перемоги Господа над смертю, гріхом та злом!

Саме на хресті Господь переміг диявола. Хрест, як знак спасіння, перемоги над гріхом є також символом свободи – звільнення від усякого зла.

На закінчення місії в одній парафії роздавали батькам родин хрестики, щоб їх повісити удома. На кінець підходить бідний хлопець - сирота і просить також хрестик для себе. Ті, що знали його, запитали: «Навіщо тобі хрестик, якщо ти не маєш свого дому?» «Справді, я не маю свого дому, бо я бідний наймит - сирота, я самотній на цьому світі і хотів би мати при собі якогось приятеля. Може Ісус Христос захоче бути моїм приятелем?» Прохання бідного хлопця зворушило всіх присутніх до сліз, а він, отримавши хрестик, притиснув його до грудей і побіг.

Цей приклад наочно показує нам, що де б людина не проживала, де б не перебувала, хрестик їй ніколи не зашкодить, бо Ісус є приятелем навіть найбільш убогих.

Дивлячись на хрест, зажди маємо звертати увагу на Ісуса, який дарує нам свободу від гріха, душевного неспокою, життєвих труднощів. Хрест є знаком нашої перемоги і сили через Ісуса Христа. Тому завжди маємо черпати силу в животворному хресті – цьому знаку перемоги, нашого відкуплення та в самого Ісуса – джерелі сили та свободи. Коли будемо про це пам’ятати, то ніякі труднощі, проблеми, випробування не зможуть нас налякати чи засмутити, позбавити зовнішньої та внутрішньої свободи. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора