emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Воскресіння Христове

То було справжнє світло, що просвічує кожну людину.

Йо 1,1-18

Свято Пасха Христова називають ще світлим празником Христового Воскресіння. Важливе місце у ньому займає символіка світла. І це невипадково. Воскресіння Ісуса з мертвих – це перемога життя над смертю, добра над злом, любові над гріхом. Людство отримало надію, а тим самим духовне світло на вільне, краще, щасливе життя. Великим злом у світі є гріх, бо ним ображаємо найбільше добро – Бога і Його любов. Хто грішить, той перебуває у темряві, тобто позбавлений любові – основи життя і щастя. Тому тих, хто не вірує в Бога, не любить Його, Христос називає сліпими, що перебувають у темряві чи ходять уночі. У молитвах Страсного тижня Церква роздумує над долею апостола Юди словами: „Юда нечестивий снує пожадливі грошолюбні думки, починає діяти, нараджується і обмірковує зраду; відпадає від світла, прийнявши темряву”.

Ісус, навчаючи, назвав себе світлом: „Я - світло світу. Хто йде за мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя” (Йо 8,12). А тим світлом є правда і любов. Він приніс нам духовне світло словом і прикладом життя: дав пізнання правди і любові Бога. У нинішньому великодньому Євангелії апостол Іван часто називає Ісуса світлом, а тих, які вірують в Нього – дітьми Божими чи дітьми світла.

Христос, навчаючи, закликав людей бути світлом для світу та дітьми світла. „Ви - світло світу” (Мт 5,14), „Поки у вас світло - віруйте у світло, щоб світла синами вам стати!” (Йо 12,36). Так само апостол Павло закликає християн бути синами світла: „Прокиньсь, о сплячий, і встань із мертвих, а Христос освітить тебе!” (Еф 5,14). Тобто наповнити себе духовним світлом – правдою і любов’ю і ділитися ними з ближніми, наставляти їх на дорогу до Бога, бачити Ісуса в ближніх.

Великдень – справді світле свято, щедро наповнене духовним світлом надії і любові. Адже це торжество перемоги Христа над нашим ворогом – дияволом. А де перемога, там радість, світло в душі. Безмежна любов Бога до людини перемогла гріх через смерть Ісуса й дарувала нам велику радість – життя вічне. Церква, приготовляючи нас до свята Пасхи, у молитвах Квітної неділі молиться словами: „Христос – радість усіх, правда, світло, життя і воскресіння світу, ради своєї доброти з'явився тим, що на землі, і, даруючи всім Боже прощення, став зразком воскресіння”, „Сьогоднішній день, мов світло спасенне, появляє над світом святі страждання Господні. Оце з любови спішить Христос на страсті. Той, що держить у руці все, приймає розп'яття на дереві, щоб спасти людство”.

Сьогодні світ оповила темрява самолюбства, втрати сенсу життя через різні кризи, війну на сході України, пандемію коронавірусу. Людські серця часто опановує тривога, безнадійність за майбутнє. Та серед цієї духовної темряви засвітило світло - воскресіння Ісуса з мертвих. Правда і любов до Бога дають нам світло – надію на краще.

Хай свято Воскресіння Христового зміцнить і оживить нашу віру і надію, наповнить духовним світлом, що добро переможе у світі зло силою воскреслого Ісуса.

Оскільки Бог є правдою і любов’ю, то Божа правда і любов завжди перемагають. Тож наповняймо себе правдою Христа, Його присутністю з нами на щодень і світло Божої любові ясно освітить наше життя, надаючи йому вартість і сенс у Бозі. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора