emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Святого первомученика Стефана

Ось бачу відкрите небо і Сина Чоловічого, який стоїть по правиці Бога.

Мт 21,33-42

У більшості євангельських подій разом з Ісусом часто присутні інші особи: Марія та Йосиф у його дитячі роки, апостоли, юрми народу. Разом зі святими є їхні учні.

Тільки вчора ми радісно святкували народження Христа, а вже сьогодні читаємо сумну розповідь про мученицьку смерть святого Стефана. Ця історія демонструє нам, що може статися з послідовниками Ісуса. Зрада, несправедливість і насилля. Невже це все, на що звертає нашу увагу Церква сьогодні?

Якщо ми уважно подивимося у Діяннях Апостолів на життя первомученика Стефана, то побачимо щось більше, ніж тільки історію його насильницької смерті. Святий Стефан – один із прикладів духовного Різдва Христа, народження Ісуса в серці людини.

Бог дав йому «мудрість і Святого Духа» для плідного проголошення Євангелія, розуміння Божого слова, наповнив Стефана благодаттю та силою, щоб він міг творити «у народі великі знамення й чудеса», навертати людей до віри у правдивого Бога. А перед смертю Бог відкрив йому небеса і показав воскреслого Христа. Святий Стефан багато молився і читав книги Старого Завіту, тож добре знав історію спасіння, твердо вірив, що Ісус є очікуваним Месією. Тому відважно розповідав про Нього. Це саме те, на що ми сьогодні повинні звернути увагу, дивлячись на святого Стефана.

Духовне життя починається, народжується у серці людини зі Слова Божого, як навчає апостол Павло: ,,Тож віра із слухання, а слухання через слово Христове” (Рм 10,17). Слухаючи слова Євангелія, разом із ними приймаємо Ісуса у своє життя. Божа правда додає нам впевненості, що ми не самі, а Бог є разом із нами, дає відвагу свідчити свою віру та любов до Ісуса. Христос дав Стефанові дар життя, покликання диякона у першій християнській спільноті і наповнив його життям Своєю присутністю і благодаттю. Саме завдяки цьому Стефан знайшов у собі силу відважно проповідувати віру в Христа, а також мужність прийняти мученицьку смерть із миром.

Одного разу під час релігійних війн у Шотландії воїн зустрів і зупинив на вулиці дівчину, яка йшла до церкви на молитву. Він запитав її, куди вона йде. Дівчина відразу зрозуміла, що вона не може сказати правди, щоб не видати своїх віруючих, але й брехати їй не хотілося.

Тоді дівчина відповіла: ,,Помер мій старший брат і я йду послухати, що ж він залишив мені згідно з заповітом”. Солдат посміхнувся і сказав: ,,Добре, дівчино, йди. Хай тобі пощастить”. І він відпустив її. Вона пішла до церкви на молитву, де справді могла слухати про смерть її Старшого брата, Ісуса Христа, і про те, що Він залишив їй ,,по заповіту” – життя вічне.

Так Бог обдаровує мудрістю простих і малих Своїх дітей, щоб вони правильно поводилися у важких обставинах.

У сучасних християн часто поширений один із недоліків віри, що люди вірують в існування Бога, але їхнє життя не наповнене присутністю Ісуса. Вірують в Бога, але не живуть за Божими заповідями, не переживають усе разом із Господом. Коли в житті немає Бога, то й саме життя не має вартості й сенсу. Віра має вартість для людини, коли вона зближає і єднає її з Ісусом, коли Господь є поруч із нею. Тоді людина отримує плоди своєї віри: бачачи завжди Ісуса біля себе, вона отримує від Нього дари Святого Духа - розуміння Божої волі, силу свідчити віру та любов до Бога, терпеливість у труднощах, надійний захист від зла та душевний спокій. Коли Христос зі мною, тоді й Боже щастя присутнє у житті.

Можливо, нам не доведеться пережити аж такі випробування віри, які мав святий Стефан, але важливо пам’ятати, що в наше життя увійшов той самий Христос, Який наповнив Стефана благодаттю. Він прийшов, щоб і нас духовно підняти, переконати у Своїй силі та змінити нас. Як і Стефан, кожен із нас може стати благовісником Євангелія, посудиною для дії Бога серед народу. А коли в житті на нас чекають випробування, можемо протистояти їм із тією ж відвагою та радістю, як і сьогоднішній святий. Ми перебуваємо зараз у святковому різдвяному настрої. Але не зупиняймося біля ясел надто довго. Сьогодні, коли читаємо про святого Стефана і бачимо дивовижну Божу благодать, яка діяла в його житті, наше власне життя також може змінитися. Можуть статися незаплановані, непередбачені події. Але завдяки Ісусові станеться щось дивовижне: Він дасть ласку все зрозуміти, прийняти й пережити. Святий Стефан завершив проповідь Євангелія молитвою прощення за своїх ворогів. Дивлячись сьогодні на святого Стефана, молімося до Бога про потрібні ласки бути добрими учнями Ісуса: «Господи Ісусе, Ти прийшов, щоб принести мир і радість у моє життя. Допоможи мені пізнати Тебе і йти з вірою та надією Твоїми шляхами сьогодні й завжди, щодня переживати з Тобою радість неба». Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора