emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Стрітення Господнє

Світло на просвіту поганам, і славу твого люду – Ізраїля.  

Лк 2,22-40

Однією з тем Стрітення Господнього є світло. Світло відіграє дуже важливу роль у нашому житті. Воно є невід’ємним його елементом. У день – світлу пору доби можна зробити більше роботи, ніж вночі. А сонячне світло зігріває і оживляє природу, допомагає отримати урожай.

Існує також світло від електроенергії. Без електричної енергії і світла від неї настає темрява в домі, нічого не можливо зробити, зупиняється робота техніки, рух електротранспорту.

Так само важливе у житті духовне світло – Божа правда та особа Ісуса. Господь сказав про себе: „Я – світло світу. Хто йде за мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя”, „Пізнайте правду, і правда визволить вас”(Йо 8,12,32).

Джерелом духовного світла для людей є Христос, а променями його світла – Божа правда та любов.

Праведний Симеон, тримаючи на руках Ісуса, назвав Його „Світлом на просвіту поганам”. Це світло Божої правди та любові Господь ніс людям словами своєї науки та чудами.

Після первородного гріха світ наповнився темрявою гордості, самолюбства, зависті, гніву, злоби. Бо людина покинула Бога як джерело добра. Щоб ми звільнилися від темряви неспокою, непевності за своє життя, треба пізнавати Христа як духовне світло через молитву і читання Святого Письма. І воно звільнить нас від нерозуміння значення подій у житті та їхніх причин, потреби різних обов’язків. Світло правди відкриває нам причини та значення всього, що стається у житті, Божу волю в них. А також любов та присутність у них Ісуса. Тільки з Ісусом все має значення, вартість, користь для нас. Бо приносить добро не тільки нашому тілу, а й душі, єднає нас із Богом і чинить щасливими.

На свято Стрітення у храмах освячують свічки. Свічка є символом духовного світла – пізнання Божої правди і любові та самого Ісуса. У молитві освячення свічок є такі слова: „Господи Ісусе Христе, Світло істинне, що просвітлює кожну людину, яка приходить на світ, пошли благословення Твоє на свічки ці і освяти їх світлом благодаті Твоєї. Подай же, Милостивий, щоб як це світло, вогнем видимим запалене, проганяє нічну темряву, так щоб серця наші, вогнем неведимим, тобто світлістю Святого Духа просвітлені, уникли сліпоти всіляких гріхів; щоб змогли ми очищеним оком душі бачити те, що Тобі благовгодне і для нашого спасіння благопотрібне, щоб сподобитися нам перемогти темні біди цього світу і досягнути Світла безперестанного”.

Свято Стрітення Господнього приносить нам правду, що життя людини є щасливим, коли воно наповнене світлом правди та любові.

Це світло невід’ємне від особи Христа. Його не буде в нашому житті без присутності в ньому Бога. Як правдиві християни, стараймося усьому керуватися світлом Божих заповідей, жити так, як навчав Господь, щоб Він був присутній біля нас. Тоді Ісус вчинить наше життя щасливим – наповнить його світлом своєї правди і любові. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора