emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Страсна п`ятниця

Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає.

Йо 13,31-18,1

Обставини, в яких згадуємо і духовно переживаємо страждання та смерть нашого Спасителя – Ісуса Христа, дають нам унікальну можливість побачити й відчути, якою є справжня любов. Тиша карантину дає нам нагоду пізнати риси правдивої любові на прикладі Христа, про які написав апостол Павло: „Любов терпелива, лагідна, тиха, мирна, покірна… ” (1Кор 13).

Роздуми над проявами любові Христа до нас варто розпочати з Оливного городу. Перед стражданнями і смертю Христос молиться до Отця. Він розуміє і свідомий того, що Його за хвилю чекає, якою буде дорога і ціна відкуплення людства на хресті. Тому довіряє себе своєму Отцеві. Бо любов – це не сліпе почуття, а розуміння суті і мети справи, відповідальність за свої вчинки. Хто справді любить Христа, повинен все робити в згоді з волею Бога, для добра душі і ближніх.

Під час допитів, бичування і розп’яття на хресті Ісус мовчав, не захищав себе, все терпеливо зносив. Він не нарікав, не погрожував катам, а покірно сприймав всі зневаги. Несправедливі звинувачення на суді Каяфи і Пилата Господь сприймав мовчки, а якщо відповідав, то лагідно, без жодної агресії.

Коли на Ісуса наклали важкий хрест, Він ніс його на саму Голгофу. Хоч падав, але вставав і йшов далі. Так виконав слова своєї науки: „Хто витримає до кінця, той спасеться” (Мт 10,22).

Серед усіх проявів любові Христа під час допитів і смерті на перше місце висувається милосердя і прощення. Особливим прикладом цього є розмова Ісуса з розбійником на хресті, завершена словами: „Сьогодні будеш зі мною в раю”.

Так здійснилася наука Христа: „Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає” (Йо 15,13).

Смертю на хресті і воскресінням Ісус відкупив людство з неволі гріха. Але ця місія спасіння продовжується, бо Спаситель далі терпить в особі наших ближніх через їхні гріхи або брак любові до них. Так здійснюються Його слова: „Усе, що ви зробили одному з моїх найменших братів, ви мені зробили” (Мт 25,40). Оскільки також сьогодні багато людей у світі відчувають брак любові, переживають різні терпіння, тим самим потребують Божого милосердя і прощення – ласки спасіння.

Хай випробування епідемією і карантином допоможуть нам пізнати правдиву любов на прикладі Ісуса, а також її присутність у нашому житті, якою мірою ми станемо подібні до Нього.

Христос з любові став людиною, навчав і оздоровляв людей, помер і воскрес для їхнього спасіння.

Бог через Ісуса Христа об’явив свою любов людям.

Наскільки пізнаємо любов Ісуса і наповнимо нею себе, настільки Він через нас буде присутній у нашому житті і змінить його.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора