emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Собор Пресвятої Богородиці

Вставши Йосиф, узяв уночі дитятко та його матір і пішов у Єгипет.

Мт 2,12-24

Вшанування Марії і Йосифа у другий день різдвяних свят вказує на родинний дух Різдва Христового. Ісус народився у людському тілі, щоб наблизити людину до Бога, повернути до спільноти з Отцем – того стану, в якому вона перебувала після створення.

Правдиве духовне життя – це будувати спільноту любові з Богом. Життя Марії та Йосифа показує дорогу до цієї спільноти. Бачимо, що вона не завжди проста й легка, часто на ній зустрічаємо багато труднощів. Але хто йде нею разом з Ісусом, то має силу їх подолати.

Божа родина – це приклад духовного Різдва Ісуса, духовного життя як спільноти з Богом. Коли народжується дитина, в родині появляється нова людина. Ми правдиво святкуємо народження Христа, коли Він духовно народжується, стає присутнім у нашому серці, яке наповнене Божою правдою і любов’ю, як казав Сам Ісус: ,,Хто споживає тіло моє і кров мою п'є, той у мені перебуває, а я - в ньому” (Йо 6,56), ,,Коли хтось мене любить, то й слово моє берегтиме і злюбить його мій Отець, і прийдемо ми до нього, і в ньому закладемо житло” (Йо 14,23). А потім Христос стає присутнім у нашому житті через вчинки віри та любові, виконання Божих заповідей. Любов серця перетворюється у любов учинків. Тож правдиве Різдво - це коли Ісус є в нас і разом з нами.

Божий Син прийшов на землю, щоб відновити зруйнований гріхом зв'язок людини з Богом, повернути до спільноти з небесним Отцем. Бог наблизився до людини, щоб людина наблизилася до Бога, знову була разом із Ним.

Божа Родина є також прикладом християнської сім’ї, правдивої Божої спільноти. Головою Святої Родини був Йосиф. У Євангелії не записано жодного слова, сказаного Йосифом. Але це не означає, що він постійно мовчав. Йосиф говорив не тільки словами, а й вчинками. Хоч святий Йосиф був головою сім’ї, він не використовував свою владу, аби панувати над іншими, але самовіддано й жертовно служив усім. Він шанував Ісуса та Марію, опікувався ними, дбав про достаток і захищав від небезпек: через переслідування Ірода втікав із сім’єю до Єгипту. Потім безпечно повернувся до Назарету. Таким чином виконував усе, що Бог говорив йому. Був досконалим знаряддям у руках небесного Отця. Тому святий Йосиф був правдивим головою своєї сім’ї, бо думав не про себе, а дбав найперше про добро ближніх. Йосиф і Марія шанували й поважали одне одного. Так само віруюча людина поважає Бога, як свій великий скарб.

Одного разу багатий чоловік прийшов до місіонера й заявив, що хоче стати християнином. Той запитав його, яка проповідь переконала його. Чоловік відповів: ,,Я твою проповідь бачив, а не чув. Один із моїх сусідів був раніше гірким п’яницею, жахом для всіх, хто його знав. А тепер ця людина, через віру в Христа, не тільки перестала пити, а зробилася тихішою від усіх сусідів. Ось я й хочу прийняти таку віру, яка чинить великі дива”.

Святкуючи народження Ісуса Христа, ми називаємо Йосифа, Марію та Ісуса Святою Родиною. Свята Родина – це також приклад святості. Святість у християнському розумінні має особовий характер. Святість – це не тільки досконале виконання законів, а передусім любов до Бога і ближніх. Бо основою духовного життя є зв'язок не з законом, а з Богом, Який є любов’ю. Адже життя та всі інші дари отримуємо від Ісуса, а не від закону.

Йосиф і Марія досконало виконували увесь Божий закон. Вони робили це не для закону, а з любові до Бога. Тож виконання заповідей видимо свідчить про нашу любов до Бога та ближніх, як каже Ісус: “Той, у кого мої заповіді і хто їх береже, той мене любить” (Йо 14,21). Метою побожності є зв'язок любові з Богом, бо Бог є любов’ю. Саме зв'язок любові дарує нам життя земне й вічне, поміч і опіку.

Святість – це вміти сприймати все як прояви любові Бога. Чути в різних знаках голос Христа і йти за Ним, довіритися Йому, тобто жити вірою, бути людьми віри. А вже потім побачити присутність та дію Бога. Життя Святої Родини нагадує істину, що віра дарує любов, а любов дає Божу поміч, опіку та спокій. Бути святим – це приділити увагу іншій людині та її потребам, дарувати їй любов.

Отож побожність Йосифа та Марії запевняли їм присутність Бога з ними. Вони мали достаток земний: житло, їжу, і духовний – спокій у серці. Тому завжди були щасливими і дають нам приклад справжнього щастя з Богом. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора