emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Собор Архистратига Михаїла

Радійте тому, що імена ваші записані на небі.

Лк 10,19-21

Свято архистратига Михаїла нагадує про існування невидимого світу і перших створінь – ангелів. Невидимий світ вказує на те, що, крім матеріальних, існують також духовні цінності.

Традиція Церкви навчає, що у певний момент історії світу у небі виникла боротьба між ангелами. Частина з них під проводом Люцифера відмовилася служити Богу. Архангел Михаїл з рештою ангелів вступив у боротьбу з Люцифером і виступив на захист слави свого Творця зі словами: „Хто як Бог”. Цим він засвідчив, що Бог є для нього найбільшим добром - джерелом його життя.

Вшанування архангела Михаїла та інших безтілесних сил є для нас нагодою перевірити свою віру, а зокрема порядок цінностей. Ісус, навчаючи, сказав: „Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться” (Мт 6,33), „Яка користь людині здобути світ увесь і занапастити свою душу, що може людина дати взамін за власну душу” (Мк 8,36), „Хто погубить свою душу мене ради та Євангелія, той її спасе” (Мк 8,35). Цими словами Христос вказує на дві важливі цінності: людська душа і Бог.

З Євангелія знаємо, що основне завдання для християнина – це спасіння, осягнути Царство Небесне. Ми працюємо над своїм освяченням не лише для виконання обов’язку, щоб після смерті бути в небі, а не в пеклі, а передусім задля Бога. Цінність Божого Царства для нас полягає в тому, що в його центрі буде Ісус і Його любов. Там ми будемо близько Бога і Його любов даруватиме велике щастя нашій душі.

У одного хлопчика була канарейка, яка тішила його своїм співом зранку до вечора. Коли його мама сильно захворіла, то спів пташки почав дратувати її. Хлопчик заніс клітку з пташкою в іншу кімнату, але дзвінкий голос канарейки долинав і звідти. Помітивши це, син запитав маму, чи їй важко слухати спів канарейки. Мама не хотіла казати неправди синові й тому відповіла: „Так, моя дитино”. Хлопчик побіг, узяв клітку, вийшов з нею на вулицю і подарував пташку сусідським дітям. Повернувшись до мами, він розповів їй про свій вчинок, додаючи: „Тепер пташка більше не буде набридати тобі!” „Але ж ти її так любив, синочку, як же ти міг розлучитися з нею?” „Мамцю, - відповів хлопчик – тебе я люблю набагато більше ніж свою пташку. Я не можу любити те, що спричиняє страждання моїй мамі!

Іноді малі діти краще розрізняють цінності, вміють правильно вибирати їх, ніж дорослі. Хто правдиво вірує і любить, завжди готовий пожертвувати улюбленими речами, щоб полегшити долю ближніх.

Свято архистратига Михаїла – це для нас добра нагода ще раз переглянути своє життя і його мету. Подивитися, чи Христос і Його любов у нашому житті завжди є на першому місці, а тим самим найбільшим скарбом.

Найкращим доказом здійснення цього є наша постійна молитва, часта Сповідь і Причастя, виконання всіх заповідей та Божої волі. Подібно як Михаїл, ми також стикаємося в житті з різними труднощами. Наше життя наповнене постійною боротьбою з гріхами та спокусами сатани, і ця боротьба – це нагода часто перевіряти досконалість своєї любові до Ісуса, чи Він найважливіший для мене серед всіх дарів. Наскільки тим самим я готовий бути з Христом у Його царстві й постійно зростати у любові до Нього.

До цього заохочує нас апостол Павло: „Я вважаю за втрату все задля найвищого спізнання Христа Ісуса, Господа мого, заради якого я все втратив і вважаю все за сміття, аби Христа придбати” (Флп 3,8). Святий архистратиг Михаїл та інші ангели засвідчили свою любов і вірність Богові. Наслідуймо приклад їхньої відваги та любові, щоб колись ми разом з ними були в небі й раділи Божою любов’ю. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора