emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Собор Архистратига Михаїла

Ось я даю вам владу наступати на зміїв, скорпіонів і на всю ворожу силу - й ніщо вам не пошкодить.

Лк 10,16-21

Неділі та свята церковного року кожного разу нагадують нам певні правди віри. Свято архистратига Михаїла вказує на існування видимого й невидимого світу, ангелів і людей, про походження зла, причиною якого стала гордість, спротив ангела Люцифера служити Богові, що життя – це боротьба.

Біблійною основою свята собору архистратига Михаїла та інших безтілесних сил є слова з книги Одкровення: „І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його, та не перемогли, ані місця не знайшлося їхнього більше на небі. І повержено дракона великого, змія стародавнього, званого дияволом і сатаною, що зводить вселенну, - повержено на землю, і ангели його з ним повержені. І я почув голос могутній, що говорив на небі: „Нині настало спасіння і сила і царство Бога нашого, і влада Христа його, бо повержено обвинувача братів наших, який обмовляв їх перед Богом нашим день і ніч” (Од 12, 7-10).

Архангел Михаїл під час бунту ангелів у небі вступив у боротьбу з Люцифером і став на захист Бога: Його слави та любові. Не тому, що Він Творець світу, а джерело добра та любові. Про це свідчить гасло його боротьби: „Хто як Бог”. Війною з Люцифером Михаїл дав нам приклад вибору цінностей: Бога, а не світу, правдивої любові, а не людської слави, добра і спасіння душі, а не вигоди тіла.

Роздуми про перемогу Михаїла і добрих ангелів над Люцифером та його прибічниками допомагають нам ще раз зрозуміти суть Євангелія та значення місії Ісуса на землі – Бог прийшов у світ до людини і задля людини – її спасіння: вічного життя і щастя. Бо Він є любов’ю і безмежно любить її. Про це свідчать слова самого Ісуса: „Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним” (Йо3,16). „Син чоловічий прийшов не для того, щоб йому служили, але послужити й дати життя своє на викуп за багатьох.” (Мт 20,28).

Свято архистратига Михаїла та інших безтілесних сил спонукає нас ще раз переосмислити істоту нашої віри: для чого вірую в Бога: - з обов’язку чи особистої потреби.

Якщо Ісус є основою мого життя, то як дбаю про правдиву, щиру любов до Нього не словами, а вчинками, способом життя, щоб стати Його другом? Бути вірним приятелем Христа, як Михаїл та інші добрі ангели, означає в усьому шукати Бога та його любов, все переживати разом з Ісусом.

Архангел Михаїл словами „Хто як Бог” виявив свою любов і вірність Богові. Вислів „Хто як Бог” має бути гаслом духовного життя кожного християнина, який твердо вірить, що Бог є любов’ю і щиро любить Його як найбільше добро. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора