emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Різдво Христове

Увійшли до хати й побачили дитятко з Марією, матір'ю його, і, впавши ниць, поклонились йому.

Мт 2,1-12

Народження Ісуса Христа і його місію на землі описуємо загально словом спасіння. Але це завдання Божого Сина має конкретні прояви. Спаситель прийшов, щоб відкупити людину з неволі гріха і повернути їй гідність дитини Божої.

Про це свідчать різні обставини, пов’язані з народженням Христа. Убога печера вказує на те, що бідні, убогі люди є дітьми Божими. Хоч не мають достатку, але Господь любить їх так само, як тих, що мають матеріальне забезпечення. Подорожі Ісуса з Йосифом та Марією до Єгипту і назад до Назарету вказують на те, що Він пам’ятає про тих, хто на якийсь час покинув рідний дім і поїхав закордон на навчання, роботу, екскурсію чи з інших причин. Переслідування народженого Дитятка Ісус Іродом – це знак солідарності Христа з усіма, хто зазнає у житті упокорень, неповаги через свої погляди, зверхність чи несправедливість інших людей, зокрема керівників.

Ісус прийшов на землю, у наше життя, не просто звільнити людину від гріха, а знову вчинити нас щасливими. А в чому полягає Боже щастя для людини? Це єдність з Богом – Творцем світу. У ній закладена наша гідність - почуття Божої дитини. Гріх відділив людину від Господа Бога, а особливо розірвав основу щастя – зв'язок любові. Ісус приходить, щоби той зв'язок любові відновити, вчинити нас учасниками спільноти любові Отця, Сина і Святого Духа.

Христос своїм народженням, смертю і воскресінням відновив у нас Божий образ і подобу. А вона проявляється у зв’язку любові з Господом Богом.

Апостол Павло описує визначення гідності людини у такий спосіб: „Ви є храм Святого Духа”. Він порівнює людину до храму, де перебуває Дух Святий. А ким є особа Святого Духа? Святі отці кажуть, що це уособлена любов Отця і Сина. Отець настільки любить Сина, що ця їхня взаємна любов проявилася у третій Божій особі – особі Святого Духа. Коли Бог створив людину на свій образ і подобу, то ця подоба проявляється у цій особливій Божій любові, якою є особа Святого Духа, присутнього у нашій душі через різні дари.

Отримавши Хрещення, людина звільняється від первородного гріха. Відбувається це перше очищення, відновлення Божого образу і подоби. А після цього є наступна важлива Тайна – Миропомазання. Бог, очистивши душу людини від первородного гріха, посилає їй Святого Духа – той надзвичайний дар любові та її проявів: покори, лагідності, милосердя, прощення, доброти тощо. Дає це особливе свідчення любові до людини і силу, щоб вона у тій Божій любові або іншими словами, подобі, зростала.

Ісус Христос, прийшовши на землю, найперше об’явив нам правду про Бога як Отця і людину, як Божу дитину. Тому Христос сказав: „Пізнайте правду і правда визволить вас”. А Іван Богослов у своєму посланні так описує повне визначення Бога: „Ми пізнали й увірували в ту любов, яку Бог до нас має. Бог є любов. І хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, і Бог перебуває в ньому”. Із цих слів бачимо, аби отримати дар любові від Ісуса, потрібно зустріти і пізнати Його у своєму житті. Пізнання Христа через молитву і слова Євангелія зміцнює нашу віру, відкриває серце на Бога і його любов, єднає з Ним. Чим більше відкриваємо серце Христові, тим більше отримуємо Його любові, зростає почуття гідності. Божа любов приходить до нас дорогою правди.

Нехай час різдвяних свят - Народження Божого Сина - це велике торжество любові, допоможе нам набратися сили духа, відваги не боятися, якщо шукаємо щастя у Бога, стати на дорогу правди - Божої, а не людської. І в тій правді зростати з допомогою щирої молитви. Чим людина тісніше з’єднана з Ісусом, ближче Господа Бога, тим це почуття Божого щастя зростає у ній, почуття власної гідності. Людина тоді вже не звертається до світу, а навпаки старається втікати від світу, щоб бути ближче Бога, більше відчувати себе щасливою разом з Ісусом Христом. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора