emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Покров Пресвятої Богородиці

Ти для скорботних − велика заступниця, негайна помічниця, спасіння та підпора людства.

Лк 10,38-42; 11, 27-28

У центрі нашого духовного життя є Ісус Христос. З Євангелія знаємо, що Ісус мав свою земну Матір Марію і опікуна святого Йосифа. Христос, як людина, мав свою земну родину.

Бог є нашим небесним Отцем. Коли Ісус помирав на хресті, то доручив Свою Матір опіці улюбленого учня Івана Богослова. А до учня звернувся словами: „Ось Мати твоя” (Йо 19,27). В особі апостола Івана Христос довірив всіх нас під опіку Своєї Матері. Цим Спаситель вчинив Марію нашою духовною Матір’ю, посередницею і заступницею перед Богом.

Сьогодні святкуємо величне марійне свято – Покров Пресвятої Богородиці. Це свято Марії як нашої духовної Матері. Пригадаймо коротко його історію.

У жовтні 910 року Константинополь був оточений турецькими військами. Життя його мешканців опинилося під великою загрозою. Тоді вся громада міста зібралася в місцевому Влахернському храмі, де зберігалася велика християнська реліквія - риза Божої Матері, і ревно молилася до Богородиці про поміч і захист. Разом із народом молився святий Андрій Юродивий. Під час молитви святий побачив у яскравому світлі Богородицю разом з Іваном Христителем і апостолом Іваном Богословом, яка об’явилася у святилищі храму. Після довгої молитви перед престолом Марія зняла з голови велику хустку – омофор і широко розпростерла її над присутніми у храмі. Цим Вона засвідчила свою поміч і опіку над людьми і цілим містом. Після цього вороги відступили від міста. Це був знак її заступництва перед Богом і материнської опіки над людьми. Цим Марія проявила Себе як духовна Мати, якій не байдужа доля людей, яких відкупив Ісус.

Усі відповідальні батьки переживають, дбають про своїх дітей, їхнє здоров’я фізичне й духовне. Особливу турботу про них проявляють матері, на руках і під пильним оком яких діти зростають перші роки після народження. Тому в народі існує прислів’я: „Не та мати, яка народила, а та – яка виховала”.

Те саме можемо сказати про Богородицю. Ми народилися тілесно від батьків, а духовно через Тайну Хрещення. Наше духовне зростання, дорога до Царства Небесного відбувається під Божою опікою та покровом Діви Марії. За наше спасіння переживає не тільки Ісус, а також Божа Мати. Про це свідчать Її об’явлення, численні чудотворні ікони, відпустові місця та храми на Її честь. Кожного разу, коли Богородиця об’являлася людям у складних життєвих ситуаціях, запрошувала до молитви, довіритися Її непорочному серцю, материнському заступництву перед Богом. Цим Вона проявила Себе як наша правдива духовна Мати, яка турбується про спасіння, щасливу вічність для всіх людей.

Один святий мав велику набожність до Божої Матері. Завдяки цьому у святості відійшов до вічності. Будучи в раю, дуже хотів побачити Діву Марію і всіх розпитував, де Вона є. А один ангел відповів йому: „Божої Матері не має в небі. Вона на землі і допомагає людям спастися”.

Святкуючи сьогодні Покров Пресвятої Богородиці, візьмімо з нього з собою важливу думку, що коли в житті будуть важкі моменти, ми не є самі, покинуті, сиротами чи напівсиротами, але Божими дітьми. Буває, що деякі батьки забувають, не дбають про своїх дітей або розлучаються з ними через смерть. Наш небесний Отець існує вічно і завжди пам’ятає про нас. А Божа Мати постійно молиться про щасливу долю для нас. Часто пригадуймо собі правду про постійну опіку Ісуса та Марії над нами і вона завжди буде оживляти почуття щастя в нашій душі, що ми є люблені і захищені Божі діти. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора