emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Покров Пресвятої Богородиці

Ти для скорботних – велика заступниця, негайна помічниця.

Лк 10,32-48, 11,27-28

Покров Пресвятої Богородиці можна назвати святом Марії, як духовної Матері або Всемогутності Божої Матері. Бо багато століть тому у Влахерні Марія об’явила силу своєї молитви та всемогутність материнського заступництва у Господа Бога. Там Вона захистила людей цього міста від нападу та поневолення турками.

Те, що Марія віками допомагає людям у різних справах, захищає від всякого зла – плід її великої віри та любові до Бога, міцного духовного зв’язку з Ним. Тому молитви Богородиці завжди мають надзвичайні успіхи.

У чому полягає сила віри Діви Марії? Це глибоке пізнання Господа Бога, Його всемогутності та великої любові до людини. Богородиця осягнула це постійною і щирою молитвою, вивченням Божого закону Старого Завіту. А найважливіше в цьому те, що Вона переживала все це як зустріч з Богом. Потвердженням цього є певні моменти з життя Богородиці, записані у Євангелії, що кожне слово Ісуса Вона пильно зберігала у своєму серці й роздумувала над ним.

Отож, основою духовного життя Божої Матері була зустріч з Богом у молитві і роздумах над Божим Словом, згода з Божою волею. Завдяки цьому Марія зростала у вірі та любові, покорі й довірі до Господа. Вона утверджувалася у правдивості пізнаних правд, ставала щораз більш відкритою на світло Божої ласки та Святого Духа, зближалася до свого Творця. Таким чином зміцнювався її духовний зв'язок з Богом. Звідси випливає могутність молитви Божої Матері. Чим міцніший зв'язок людини з Господом, тим більше дарів зможе отримати від Нього.
Найбільше Богородиця наблизилася до Господа через народження Божого Сина. Будучи близько Бога, Божа Мати має можливість випрошувати нам в Ісуса Христа особливі ласки, успішно допомагати в різних життєвих потребах.

В одному місті над вечір якась жінка постукала у двері парохіяльного дому і просила піти до хворого з Найсвятішими Тайнами. Назвала вулицю і номер дому, в якому очікує хворий. Священик швиденько поспішив. Жінка йшла попереду нього, аж раптом біля однієї хати зникла. Отець зауважив, що це вказане місце, однак вхідні двері були зачинені. Він почав стукати. Цей стукіт почув один чоловік на другому поверсі, відчинив вікно і запитав, до кого прийшли. «Я прийшов до хворого з Найсвятішими Тайнами», - відповів священик. «У цьому будинку немає нікого хворого, - відповів чоловік, - однак прошу зайти до мене і перечекати, доки не перестане дощ, бо я все одно не можу спати». Отець увійшов у кімнату і побачив образ Пресвятої Діви Марії, перед яким світилась лампада. «Я радий, що прийшов до віруючого чоловіка». «Я не є з тих, щоб був такий побожний, - відповів чоловік, - але виконую це для пам'яті моєї покійної матері, яка дуже любила цю ікону». Серед розмови священик звернув увагу на портрет, що висів на другій стіні. «Це моя мати, - пояснив чоловік. - Вона дуже гаряче молилась перед цим образом і завжди благала Матінку Божу за моє навернення до Бога. Однак Сповідь мене не цікавила». І так помалу почав він розповідати про своє життя. «Ви так лякаєтесь сповіді, - сказав священик, - а ось як щиро відкрили своє серце переді мною, що я без вагання можу уділити вам розрішення». «О, якщо так, то я був би дуже радий, - промовив зворушений чоловік і додав, споглядаючи на образ Божої Матері. - Вже більше як тридцять років я не сповідався. Тепер бажав би посповідатись і прийняти Святе Причастя». Старець щиро посповідався, прийняв Святе Причастя. Священик після цього пішов додому та дорогою роздумував над усім, що сталося, і не міг вийти з дива. І ця пані, що просила його до хворого, і її зникнення, і цей образ Пресвятої Діви Марії, і ця дивна Сповідь... Але ще більше здивувався, коли довідався, що той старець вранці помер.

Із цього бачимо, що ця побожна мати випросила у своїх молитвах, щоб її грішний, безбожний син за посередництвом Пресвятої Богородиці перед смертю навернувся, щиро висповідався і наступного дня помер, з’єднавшись із Господом Богом.

Празник Покрови Богородиці – це чудовий для нас урок, як вчинити міцною і плідною нашу віру та мати успіхи у духовному житті. Коли Земля ближче сонця, то й більше тепла на ній. Якщо ми через Слово Боже, молитву і Святі Тайни не тільки вирішуємо різні справи, а найперше пізнаємо Ісуса та єднаємося з Ним, то, за прикладом Марії, отримуємо більше Його допомоги у вигляді різних дарів: здоров’я, душевного спокою, розуміння Божої волі та значення різних подій у житті. Так у нашому житті здійснюються слова апостола Івана, які досконало зреалізувала Божа Мати: „Ми пізнали й увірували в ту любов, яку Бог до нас має. Бог є любов, і хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, і Бог перебуває в ньому” (1Йо 4,16). Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора