emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Обрізання Христа

Як сповнилось вісім день, коли мали обрізати хлоп'ятко, назвали його Ісус.

Лк 2,20-21; 40-52

У кожному святі після Різдва Христового бачимо Ісуса щораз дорослішого. Восьмого дня після народження Христа Церква святкує Обрізання і найменування Господа. Ісус дотримується давнього єврейського звичаю, виконує закон Мойсея, приймаючи обрізання, щоб воно стало знаком правдивості Його як Месії: приналежності до вибраного народу і походження з роду Давида. Пізніше Спаситель доповнив це іншими знаками зі свого життя: наукою та чудами. Все Його життя стало великим знаком присутності й любові Бога до людей.

За прикладом Ісуса кожен із нас повинен бути знаком Його присутності і любові у світі.

Віруючи в Бога, хочемо виразно бачити Його присутність у житті, у світі та відчувати любов Господа до себе. Знаками присутності Христа у світі є Церква, Євангеліє, Святі Тайни, явища природи та кожна людина. Про це Христос сказав так: „Де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них” (Мт 18,20), „Бо я голодував, і ви дали мені їсти; мав спрагу, і ви мене напоїли… Усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших - ви мені зробили” (Мт 25,35,40).

Найчастіше Ісус приходить до нас через людей. Тому кожен християнин повинен бути знаком живої Божої присутності й любові для світу та ближніх. Першим невидимим знаком нашого зв’язку з Ісусом Христом є хрещення і миропомазання, які залишають на душі незатерту печать Святого Духа. Іншими видимими знаками єдності з Богом є різні прояви побожності: виконання заповідей, молитва, участь у Службі Божій, прийняття Святих Тайн, знак хреста, нагрудний хрест, вчинки любові і милосердя.

Щоб усі ці речі й ми самі виразно свідчили про присутність і любов Христа у нашому житті, потрібно наповнити їх духом живої віри і щирої любові. А найперше наповнити себе цими дарами.

Без любові навіть найдосконаліше виконання букви закону залишиться мертвим звичаєм.

Така побожність ніколи не змінить життя і людей. Про це попереджає нас Ісус: „І як господар устане й замкне двері, а ви, зоставшися знадвору, почнете стукати у двері та казати: Господи, відчини нам! - він відповість вам: Не знаю вас, звідкіля ви. Тоді ви почнете казати: Ми їли й пили перед тобою, і ти навчав нас на майданах наших. Та він відповість: Кажу бо вам: Не знаю вас, звідкіля ви; геть від мене всі ви, що чините неправду!” (Лк 13,25-27). Де немає любові, там немає Бога, як пише апостол Іван: „Хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі й Бог перебуває в ньому” (1 Йо 4,16). Тільки там, де є Христос, присутнє добро – Божа любов та інші дари.

Аби свідчення нашої віри і любові до Бога мало силу і було переконливе для інших, маємо звільнитися від будь-яких зв’язків з гріхом і світом та рішуче стати на бік Ісуса й дорогу Божої правди. Або іншими словами, пройти обрізання не тілесне, а духовне, як навчає апостол Павло: „Бо ані обрізання, ані необрізання є щось, лише - нове створіння” (Гл 6,15), „бо не той юдей, що є ним назовні, і не те обрізання, що назовні, на тілі, а той, хто юдей у скритості, і те обрізання серця - за духом, не за буквою; такому похвала не від людей, але від Бога” (Рм 2,28,29), „Обрізання ніщо, і необрізання ніщо, лише - зберігання заповідей Божих” (1Кр 7,19), „бо у Христі Ісусі нічого не означають ні обрізання, ні необрізання, але - віра, чинна любов'ю” (Гл 5,6). Бути знаком Христа для людей, означає повністю звільнитися від гріхів маловірства, гордості і самолюбства. Коли ближні побачать на ділі прояви і плоди нашої віри, це заохотить, спонукає їх шукати Бога, жити згідно з Його заповідями.

Одна молода вісімнадцятирічна дівчина, яка важко захворіла, не мала можливості стати монахинею, як планувала. Останні три роки провела в лікарні, де взнала, що дану хворобу неможливо повністю вилікувати. Вона прийняла цей факт як Божу волю з повним спокоєм і в такому стані радо допомагала іншим хворим; була джерелом розради і потіхи для них. Тим, котрі дивувалися, як вона, знаючи про свій безнадійний стан, може бути такою лагідною і радісною, дівчина відповідала коротко: «Бо я вірю в Бога». Цим вона хотіла сказати, що силу і витривалість у цьому всьому черпає з віри, яку отримала у святому Хрещенні. Вона молилася з хворими, пояснювала катехизм. Стала знаком Божої присутності, любові й допомоги для них.

Сила віри і Божі ласки для всіх людей одинакові, лише потрібно вміти належно користуватися ними, щоб вони послужили нам для спасіння!

Отож, наскільки Ісус буде присутній у нашому житті, настільки Він стане присутнім у світі та між людьми. Скільки любові буде в нашому серці, настільки вона проявиться у вчинках, у стосунках із ближніми. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора