emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя Томина

Подай сюди твій палець і глянь на мої руки.

Йо 20, 19-31

Коли воскреслий Христос зустрів жінок-мироносиць, які шукали Його у гробі, або прийшов до апостолів, котрі сховалися в домі, то цим дав їм пізнати Себе, що Він живий.

Кожна неділя після Пасхи – це один із способів пізнати Ісуса, щоб краще розуміти таємницю спасіння і нею жити.

Історія навернення апостола Томи вказує на те, що пізнання Бога потребує особистої зустрічі з Ним. Іноді Ісус дає нам особливі знаки своєї любові, аби ми повірили, що Він живий і любить нас.

Знаком для навернення апостола Томи, тобто утвердження у вірі, що Христос живий, стали рани на тілі Спасителя, які Він показав своєму учневі. Ці рани були доказом великої любові Бога до людини. Цього вистачило Томі, аби повірити, що Ісус справді воскрес із мертвих і живе надалі.

Також нам Христос дає різні знаки для утвердження у вірі, що Він живий, є між нами і любить нас. Такими знаками часто є наші ближні, від яких отримуємо матеріальну чи духовну допомогу – різні прояви любові. А також вирішення життєвих проблем, щаслива подорож, оздоровлення з різних хвороб, фізичні і душевні терпіння, глибоко пережиті Сповідь і Причастя. Коли дивимося на них очима віри, тоді розуміємо, що це не випадковість, а дія Бога і вияв Його любові. Про це згадується у книзі притч Соломона: „Кого Бог любить, того й картає, як батько улюбленого сина” (Прип 3,12), а також у книзі Сираха: „Мій сину, як приступаєш служити Господеві, приготуй свою душу на спокуси” (Сир 2,1).

Одного разу молодий воїн був поранений на полі бою і потрапив у лікарню. Коли про це довідалась його мати, прибула здалеку, щоб провідати його. Їй сказали, що він спить і стан його критичний. «Дозвольте мені хоча б поглянути на нього сплячого», - попросила мати. Лікар довго заперечував, але потім погодився і дозволив їй стати біля ліжка пораненого сина. Коли матір побачила бліде, змучене обличчя сина, її материнське почуття заговорило так сильно, що вона, незважаючи на попередження лікаря, простягнула свою руку, щоб ніжно обтерти холодний піт з чола свого сина. Поранений юнак відчув цей ніжний дотик і прошепотів: «Це рука моєї матері».

Якщо цей важко поранений син відчув дотик руки своєї земної матері, то наскільки більший і ніжніший є дотик Ісуса Христа до своїх горем і нещастями зранених дітей.

Дорогі мої! Христові рани — це пам'ятка любові Ісуса Христа до нас, грішних і немічних людей. Показуючи ці рани апостолу Томі, Христос Спаситель промовляє також до нас: „Бачите, як Я полюбив вас! Як Я терпів з любові до ваших душ!”

Пасха Христова – це перемога, торжество світла Божої любові над темрявою сумнівів і смерті.

Святкуючи Христове воскресіння, просімо Ісуса про дар живої віри – бачити і розуміти знаки, які свідчать про те, що Він є з нами, любить, допомагає і захищає нас. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Сяргея Гончарова, ЗНІ з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора