emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя Святих Праотців

Як настав час вечері, послав він слугу свого сказати запрошеним: – Ходіть, усе готове.

Лк 14,16-24

Притча про велику вечерю, яку читаємо цієї неділі, наповнена духом спільноти, родинної любові та радості. Зміст притчі та її розташування у церковному календарі під назвою Неділя Праотців свідчать про те, що ми наближаємося до великого торжества – Різдва Христового. Ця подія є духовною вечерею чи гостиною, яку Бог приготував для людей, святом спільної радості великої Божої родини.

Ісус Христос прийшов на землю, щоб відновити зв'язок людини з Богом як спільноту любові, яку зруйнував первородний гріх. Перші люди у раю були учасниками цієї спільноти любові й радості з Богом. Притчею про щедрого чоловіка й велику вечерю Господь відкриває нам це важливе значення Різдва Христового.

Слуга у притчі символізує Праотців Старого Завіту: патріархів, царів та пророків, через яких небесний Отець заповідав і приготовляв прихід Божого Сина на землю – цей радісний момент для людства. Для виконання цього завдання Бог вибрав окремих осіб: Авраама, Ісаака, Якова, Давида та інших, бо вони вміли слухати голос Господа й вірно виконували Його волю, приготовляли народ до приходу Христа. У Новому Завіті їхніми наступниками стали апостоли, єпископи, священники і всі святі. Вони проповідували, приближали Ісуса тим, які Його не бачили, щоб увірували в Нього і спаслися.

Сьогодні тими слугами Бога є ми, християни, яких Він посилає у світ, і через наші слова та вчинки віри запрошує людей як своїх друзів на цю велику вечерю Божої радості й любові у Царстві Небесному. Цю вечерю вже на землі готує нам Христос у Церкві. Нею є Літургія і Пресвята Євхаристія – ця духовна пожива Тіла і Крові Ісуса, яка дарує нам радість на землі і в небі.

Придивімося уважно до поведінки слуги у притчі. Він вірно виконує завдання, які дає йому господар. Кілька разів іде й роздає запрошення всім, кого чоловік кличе на вечерю. Це приклад і заохота для нас бути вірними й наполегливими слугами Христа, нести людям запрошення на гостину з Ісусом добрим словом та вчинками віри і любові. Хоча не всі відразу почують або приймуть нашу пропозицію, але ми не повинні падати духом. Те, що не можемо ми, зробить за нас Господь, як це було в одній історії.

Була ніч. Старий аптекар дрімає. Раптом задзвонив дзвінок. Відчинивши двері, він побачив маленьку дівчинку з пляшечкою в руках. „Що тобі потрібно?" - запитав напівсонний аптекар. „Моя мама помирає, я прийшла взяти ліки", - промовила заплакана дівчинка, подаючи аптекарю пляшку і рецепт. Сонний аптекар приготував ліки і віддав дівчинці, а та, схопивши, побігла в нічній темноті. Аптекар, ставлячи на місце пляшечки, з яких брав речовини для ліків, зі страхом зауважив, що помилково влив у ліки отруту, та ще й таку сильну, що якщо прийме його хвора, відразу помре. Аптекар вибіг на вулицю, але дівчинки вже не було. Що робити? Де шукати її? Він клякнув на коліна і промовив: „Боже, врятуй! Не допусти, щоб померла нещасна жінка. Боже, Ти можеш! Боже, вислухай мене!" Так просив аптекар, тремтячи зі страху. Раніше він ніколи так щиро не молився, а інколи навіть був байдужий до релігії. А така щира молитва не буває без відповіді. Раптом він чує, що знову задзвонив дзвінок. Тремтячою рукою відчинив двері і побачив на порозі ту ж дівчинку. „О, Господи, - промовила крізь сльози вона, - я спіткнулася, і, впавши, розбила пляшечку з ліками. У мене немає більше грошей, моя мама напевно помре!" Аптекар схопив її у свої обійми, почав цілувати. Тепер вона для нього була дорожчою від доньки, дорожчою від ангела. Вона принесла йому відповідь на його молитву і, більше того, живу віру у Господа Бога. Аптекар знову приготував ліки, тепер його очі вже не були сонні, діяв швидко, але обережно. Разом з ліками він дав дівчині і декілька срібних монет. Він ожив для Бога, маючи надію стати учасником великої вечері. Після цього він виховав цю бідну дівчинку, дав їй освіту і любив її як свою рідну доньку.

Коли наші слова та вчинки не можуть навернути когось до Бога, пам’ятаймо про могутній середник спасіння, яким є молитва. Тривалою молитвою довіряймо Ісусові те, що не вдається нам, пригадуючи слова апостола Павла: „Що таке Аполлос? Що Павло? - Слуги, через яких ви увірували, і то як кому дав Господь. Я посадив, Аполлос поливав, Бог же зростив, так що ні той, хто садив, є чимось, ні той, хто поливав, а Бог, який зрощує” (1Кр.3:5-8). А також пам’ятаймо слова Ісуса: Хто просить, отримує; хто шукає, знаходить, а тому, хто стукає, відчинять” (Мт 7,7). Христос сам знайде дорогу до серця людини, пробудить у неї покаяння й навернення і подарує їй спасіння. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Ігоря Колісника, ЗНІ з Нюарку (США)

 

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора