emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя Святих Отців І-го Вселенського Собору

Я об'явив твоє ім'я людям, яких ти дав мені зі світу.

Йо 17,1-13

 

Між святом Вознесіння Ісуса Христа та Зісланням Святого Духа знаходиться 7-ма неділя після Пасхи - про святих отців першого Вселенського Собору. На перший погляд вона не має нічого спільного із цими святами. Вознесіння і Зіслання Святого Духа тісно пов’язані між собою часом та значенням. Прихід Святого Духа став завершенням вознесіння Христа на небо та сповненням обітниці, даної Ним апостолам – послати Утішителя – допомогу для них.

Перший Вселенський Собор у Нікеї віддалений від цих подій на 300 років та не має прямого зв’язку з апостолами. Та слова Євангелія цієї неділі своїм змістом відкривають нам її значення, показують як духовний місток між вознесінням Христа та Зісланням Святого Духа.

Євангелист Іван розповідає нам про молитву Ісуса Христа на Тайній вечері. У Ній Спаситель нагадує апостолам мету свого приходу на землю – об’явити людям істинного Бога та просить небесного Отця, аби зберіг їх у єдності між собою та з Богом. Ця єдність віри та любові між учнями важлива для Ісуса, бо вона відкриє поганам правдивий образ Бога. Адже Ісус Христос об’явив апостолам Господа Бога як спільноту Отця, Сина і Святого Духа, об’єднаних досконалою любов’ю. Коли така єдність буде між апостолами, вони стануть живим образом, відбитком правдивого Бога для інших людей. Зміцнювані благодаттю Утішителя, апостоли успішно виконали це завдання.

Такий образ Бога прийняли та проповідували наступники та послідовники апостолів – Святі Отці. У 325 році Отці Церкви зібралися на собор у Нікеї, щоб той образ Бога захистити, засудивши фальшиві вчення Арія про Христа, що Він не є Божим Сином, з’єднаним з Отцем і Святим Духом. Цим вони зберегли віру в єдиного правдивого Бога, якого пізнали через Ісуса Христа дією Святого Духа.

Приклад Отців 1-го Вселенського Собору показує нам, що апостоли були духовним містком віри між Ісусом Христом та Отцями Церкви. Так само і святі Отці стали таким містком віри в єдиного правдивого Бога між апостолами та наступними поколіннями християн.

Подібно і ми повинні бути таким духовним містком віри й образу Бога між нашими попередниками та наступними поколіннями. Для цього маємо самі глибше пізнавати Бога через Ісуса Христа з допомогою щирої молитви, Святого Письма та Святих Тайн. Тобто створювати щораз тісніший зв'язок любові з нашим Богом, ставати учасниками спільноти Отця, Сина і Святого Духа. Так зможемо словом і ділом наповняти світ правдивим образом та присутністю Бога. Тоді Христос буде постійно берегти, освячувати та провадити нас у земному житті, як знак своєї присутності у світі, та вчинить нас учасниками своєї спільноти в небі. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді вл. Володимира Груци в Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора