emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя самарянки

«Як би ти знала дар Божий, і хто Той, хто каже тобі: Дай мені напитися».

Йо 4,5-42

Події з життя Ісуса Христа, описані в Євангелії, – це не тільки побожні історії. Вони мають практичну мету: допомогти нам пізнати Бога, свідчити Його любов у світі, робити добро, щоб вкінці отримати спасіння. Тобто будувати добре життя земне і вічне. Прикладом цього є навернення жінки самарянки.

Історія цієї жінки – доказ того, що лише з Богом можна збудувати добру долю, знайти щастя у житті. В описі долі самарянки бачимо, що у неї довший час не складалося життя. Вона мала шість чоловіків, але з жодним із них не знайшла щастя. Число шість у Святому Письмі означає недосконалість. Сім – це символ досконалості. Христос став сьомою особою для жінки самарянки, Який приніс щастя у її житті. Під час зустрічі та розмови з Ісусом самарянка пізнала правдивого Бога, який знає все про людину і може дати відповіді на всі її життєві питання та помогти вирішити усі справи.

Коли роздумуємо над зустріччю Ісуса Христа із самарянкою, то увагу привертають кілька моментів. По-перше, жінка приходить по воду в обідню пору. Тоді життя в цій частині континенту вирувало або вранці, або ввечері, бо удень була спека. Тому в полудень ніхто не працював, не ходив по воду.

Самарянка приходить до криниці у полудень, тому, що сподівається нікого не зустріти: соромиться, бо всі знали про її невзірцеве життя. Але там вона зустріла Ісуса не тільки як людину, а як Бога. Цей перший момент – обідня пора дня, свідчить про те, що у житті немає нічого випадкового. Господь має багато способів, доріг, аби зустрітися з людиною. Він все укладає в житті так, щоб служило для нашого добра.

Другий важливий момент у цій події, що зустріч самарянки з Ісусом, цей діалог зі Спасителем, який почався як звичайна розмова з невідомим подорожнім, переходить у пізнання того, ким є Христос – Месією і Богом. Тим, Хто дарує людині щастя земне і небесне. Читаючи історію самарянки, бачимо, що її розмова з Господом була тривалою. У ній було розглянуто кілька важливих тем духовного життя: Боже провидіння керує долею людини і Бог є джерелом добра для неї, завдяки Ісусові пізнаємо правду про Бога й людину, добро та зло, Він є для нас провідником до щастя, прикладом правдивої побожності. Дорога жінки самарянки до навернення, віднайдення шляху до щасливого життя була довгою: зміна п’яти чоловіків, тривала розмова з Христом. Але завершилося успішно. Вона зустріла Бога у житті.

Так і наше пізнання Бога є поступовим: крок за кроком пізнаємо Його.

Бог має велику педагогіку спасіння, яку застосовує до нас, і ніколи не тисне на нас, щоб ми відразу змінилися.

Так само, як тоді Христос не робив ніякого тиску на самарянку, не вимагав негайної зміни. Він поволі відкриває нам правду про Себе, про життя та про нас самих. Аби зустріти у житті Ісуса та щастя разом із ним, треба вміти бути терплячими до себе й до інших, витривалими та наполегливими у пошуках добра.

Живим прикладом пошуку, боротьби за щастя є війна в Україні. Кожна війна, битва за свободу, мир і щастя у житті має початок і завершення. Одні отримують у ній перемогу, а інші поразку. Ми боремося мужньо й відважно за свободу нашої Батьківщини з вірою та надією на перемогу з Божою допомогою.

Крім війни, у світі відбуваються інші види боротьби, змагань за добро, за вищі духовні цінності. Коли триває війна Росії проти України, в італійському місті Турині пройшов пісенний конкурс Євробачення - 2022. На ньому виступав український гурт „Калуш оркестра” і впевнено здобув перемогу: зайняв перше місце. Цю подію можемо сприйняти як знак Божої допомоги для нас, іншого важливішого успіху – перемоги у війні на території України. Адже участь українського народу у цій несправедливій війні більшість держав уважають боротьбою за свободу і мир у всьому світі.

Сьогодні святкуємо також перенесення мощів святого Миколая з Мир Лікійських до Барі. Він був за життя й залишається надалі живим прикладом глибокого пізнання Бога, бо відважно свідчив любов до Ісуса та ближніх. За те Миколая шанують у всьому світі аж по нині. Коли в 11 столітті турки нищили християнські землі і серед інших розорили в Ликії місто Мири, де в церкві покоїлися мощі святого Миколая, Господь захистив його гідність. Християни перевезли мощі Миколая з Мир до Барі в Італії. Там вони покояться в золотій домовині на престолі й до нині. З них витікає цілюще благовонне миро. Через самарянку численні мешканці міста Сихар увірували в Ісуса й навернулися до правдивого Бога. Так за посередництвом мощів святий Миколай продовжує дарувати людям Божу любов і оздоровлення.

Не біймося, коли не можемо змінитися відразу. Будьмо витривалими у молитві, боротьбі з гріхами та зростанні в чеснотах, побудові зв’язку з Ісусом. Адже Бог деколи потребує часу, щоб попрацювати над нами, удосконалити нас та змінити життя на краще. 

Важливо навчитися бачити у подіях й обставинах життя присутність та дію Бога, довіряти Христові. Тоді Ісус подарує нам справжнє і тривале щастя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Тараса Свірчука, редемпториста з Нюарку (США)

 

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора