emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя розслабленого

Чоловік пішов і оповів юдеям, що то Ісус оздоровив його.

Йо 5,1-15

 

Великодній час – це нагода утвердитися у вірі, що Ісус справді воскрес із мертвих. Він живий і присутній між нами. Однією з нагод особисто пізнати Христа є хвороби та душевні терпіння. У неділі після мироносиць роздумуємо над оздоровленнями хворих, які описав євангелист Іван.

Перший приклад цього – чоловік розслаблений 38 років. Читаючи уважно історію життя цього розслабленого, можна зробити висновок, що його дорога до пізнання і особистої зустрічі з Христом має три етапи.

Перший етап – період від дитинства до зустрічі з Ісусом. Євангелист Іван не описує дитинства і молодості розслабленого, як хвороба поневолила його. Зокрема яким чином той чоловік потрапив до Овечої купелі Витезда. Однак для нас важлива не стільки фізична, як його духовна дорога до цього місця оздоровлення.

Із розмови розслабленого з Ісусом дізнаємося, що він вдома отримав пізнання Бога і віру, яка привела його в Єрусалим. Вона допомогла хворому дізнатися, що в Єрусалимі є цілюща вода, котра оздоровляє з різних хвороб. Віра у доброту Господа підтримувала дух юнака під час хвороби, яка тривала 38 років, і спонукала шукати оздоровлення в овечій купелі. Чоловік всіма силами старався обмитися у зрушеній воді й вилікуватися, кажучи Ісусові: „Не маю нікого, пане, хто б мене спустив у купіль, коли зворушиться вода, бо коли я туди приходжу, інший переді мною сходить”. Він жив вірою в те, що колись таки стане здоровим.

Другий етап – це зустріч чоловіка з Ісусом. Розслаблений жив переконанням, що Бог оздоровляє людей із недуг через різні матеріальні середники, зокрема з допомогою води. Але не передбачав, що Господь може Сам прийти до людини і силою свого слова звільнити її від будь-якої недуги. Тож чоловік розгубився, не знав, як відповісти, коли Ісус запитав його: „Бажаєш видужати?” Тоді Господь здійснює бажання та віру розслабленого, оздоровляючи своїм словом: „Устань, візьми ложе твоє й ходи!” Юнак отримав оздоровлення, але ще не знав, ким є той, хто вилікував його.

Третій етап віри розслабленого – зустріч із Христом у єрусалимському храмі. Засобом особистого й глибшого пізнання Бога юнаком стають гріхи – причина його хвороби. Ісус дає хворому пізнати Себе, кажучи: „Оце ти видужав, не гріши ж більше, щоб що гірше тобі не сталось”. Цим Господь оживляє віру розслабленого й допомагає зрозуміти, що зустрівся з Богом, бо тільки Він прощає людям гріхи. Після цього здоровий юнак впевнено говорить юдеям, ділиться своєю вірою та пізнанням Бога, кажучи, що то Ісус оздоровив його.

Для пізнання Бога не обов’язково мусять бути хвороби. Ісус приходить до нас у різних ситуаціях.

Одна бабуся опинилася у великій матеріальній скруті. Вона благала Бога про допомогу. Увечері з надією на Бога заснула і в сні почула голос: „Вранці ти маєш вийти на вулицю і в першого перехожого попросити допомоги”. Зранку бабуся вийшла на вулицю і попросила молодого чоловіка допомогти їй. Але той сказав: - Ах бабусю, ваш Бог помилився. Я ж студент і сам нічого не маю. – Ні, молодий чоловіче, Бог не може помилитися, ви таки мусите мені допомогти!, - наполягала бабуся. Студент вивернув усі кишені, щоб довести бабусі, що вони таки порожні. І нараз з останньої кишені випала срібна монета. Де вона там взялася? Він і сам цього не знав. Хлопець злякався від несподіванки і, віддаючи монету, сказав: - Так, бабусю, ваш Бог не обманув вас; значить, Він є правдивим Богом, і дав їй монету.

Дорогу віри та пізнання Бога розслабленим можна коротко назвати процесом від знання про Бога до особистої зустрічі з Господом. Історія життя цього чоловіка показує нам – чим більше знаємо про Бога, тим швидше і впевнено бачимо, зустрічаємося з Ним у своєму житті через різні хвороби, події, обставини. Пізнання Христа та правд віри має бути головною метою нашого духовного життя: молитви, Служби Божої, Святих Тайн, читання Святого Письма. Тоді легко розпізнаємо і розуміємо знаки, якими Ісус об’являє Себе та дарує нам Свою любов у вигляді різних дарів. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Тараса Свірчука, ЗНІ з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора