emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя про Закхея

Бажав він бачити Ісуса, хто він, але не міг із-за народу, бо був малого зросту.

Лк 19,1-10

Цієї неділі подорожуємо сторінками Євангелія і пізнаємо Бога разом із митарем Закхеєм. Кожна людина здорова чи хвора, багата чи убога має природне прагнення щастя. Шукаючи його, хоче стати великою. Цю велич власної гідності, почуття щастя виражаємо дбанням про здоров’я, освіту, професію та матеріальне забезпечення, доброю думкою про себе серед людей.

Євангелист Лука описує Закхея як чоловіка, який по-людськи був щасливим. Він здобув високе становище чи посаду – був головою над митарями чи керівником податкової служби того часу, впливовою особою, був багатим і відомим серед людей. Однак бачимо, що не був щасливим вповні. Відчував, що ще чогось бракує йому для справжнього щастя.

Закхей чув розповіді про діяльність Ісуса Христа – могутнього проповідника. Але бажав особисто побачити Його, зустрітися з Ним. Закхей з природи був малого зросту. Слово „малого” у грецькому тексті Євангелія звучить як „мікрос”: дуже маленький, дуже низького зросту. Тому він вирішив вилізти на дерево, щоб побачити Ісуса, бо Його завжди оточувало багато людей, тож не легко було підійти до Господа й подивитися на Нього. Коли Закхей зробив це, то швидко отримав відповідь на свій вчинок. Христос побачив його на дереві й запропонував зайти до нього в гості.

Пошук щастя в Бозі допоміг Закхею перемогти страх. Довідавшись, що Господь прийшов у його місто, він швидко виліз на дерево, щоб побачити Його. Митар не переймався тим, що подумають, скажуть про нього люди, не боявся забруднити свій одяг. Ісус був важливіший для нього.

Зустріч Закхея з Ісусом стала для нього найбільшою подією. Вона повністю змінила його життя, як зазначає Спаситель: „Сьогодні на цей дім зійшло спасіння, бо й він син Авраама”. Із цього можемо зробити висновок, що малий зріст був для Закхея даром, який приніс йому велике добро: спасіння для нього самого і його дому. Так митар отримав справжнє щастя, якого шукав у житті.

Малий зріст Закхея відкриває правду про справжнє щастя людини і показує дорогу до нього. Людина стає великою і щасливою лише завдяки Ісусові. Перша деталь, на яку слід звернути увагу в історії Закхея, що малі життєві речі не слід сприймати як причину браку щастя в житті. Малий зріст, відсутність міцного здоров’я, труднощі з реалізацією професії, проблеми з роботою, зарплатою, нестача матеріального забезпечення не означають, що Бог далеко від мене, не дав мені свого благословення. Все це варто сприймати як запрошення шукати в труднощах Бога, старатися знаходити в Ісуса відповіді на життєві проблеми та питання пошуку щастя, сенсу життя. Дивитися на все як на нагоду зустрітися з Ісусом. Зустріч із Богом у життєвих подіях та обставинах допомагає побачити вартість всіх речей, навіть малих, і віднайти сенс життя. А одночасно відчути вартість себе і власну гідність. Це виразно бачимо у поведінці Закхея, який під час гостини в домі разом з Ісусом не боявся проявити відкрите покаяння за свої гріхи і перепросити всіх скривджених, допомогти убогим своїм достатком. Цим він засвідчив, що його щастя і душевний спокій походять не від матеріальних речей, а від Бога, Який є джерелом всякого добра, присутній у нашому житті.

Одного разу на Літургії священник говорив із дітьми про місце проживання Бога. Спершу сказав, що Ісус живе у церкві в маленькому домі – кивоті. А потім запитав: „А де ще може проживати Христос?” Один хлопець підняв руку і сказав, що Ісус живе в домі пана Василя на кінці села. Бо в їхній багатодітній сім’ї панує мир і любов, постійна молитва, не сваряться. З ними  перебуває Бог.

Те саме станеться і в нашому житті. Коли у подіях та обставинах зуміємо бачити присутність і дію Христа, тоді почнемо духовно зростати, ставати великі духом: міцні у вірі, надії і любові до Бога. У душі віднайдемо спокій і сенс життя, Ісус звільнить нас від прив’язання до матеріальних речей.

Якою ж була дорога Закхея до Ісуса і щастя з Ним? Закхей часто роздумував над правдою: у чому справжнє щастя людини? Ці роздуми були одночасно його молитвою серця до Бога про ласку пізнати і знайти справжнє щастя. Також шукав нагоди зустрітися з Ісусом і з Його допомогою пізнати Бога, Який єдиний чинить людину щасливою. Закхей був наполегливим у здійсненні свого бажання. І Христос дарував йому те, чого шукав багато років – спокій душі та спасіння.

Шукаючи щастя, потрібно пізнавати Божу правду й молитися за це. А правда і молитва покажуть нам Ісуса у житті, допоможуть зустрітися з Ним і знайти щастя для себе. Лише зустріч людини з Богом цілковито перемінює її та життя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Ігоря Колісника, редемпториста з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора