emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя про Закхея

Ісус глянув угору і сказав до нього: – Закхею, злізай швидко, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі.

Лк 19,1-10

Сьогодні маємо неділю про Закхея. Вона становить духовний місток, який поєднує два важливих періоди у церковному році – різдвяний і великодній. Зокрема розпочинає час приготування до Великого посту, завданням якого є відновити наші стосунки з Богом. Прикладом доброго приготування до нього є митар Закхей.

Перед нами відкривається дуже цікава картина. Закхей, який був головою над митарями, тобто людиною, відомою в суспільстві, – так зацікавився Ісусом Христом, що не посоромився вилізти на дерево, щоб побачити Його. Це бажання побачити Спасителя, відкритість, безпосередність, правдивість зумовили те, що Закхей дуже швидко перемінився і приніс плоди переміни – примирення з ближніми.

Проблема наших стосунків з Богом полягає в тому, що ми часто навіть перед Ним граємо якусь роль: або праведника, щоб добре виглядати перед Господом, перед собою, перед іншими або ж грішника. Бог хоче, щоб ми стали перед Ним у правді та істині – такими, якими ми є.

У цьому Євангелії бачимо, що зустріч Закхея з Ісусом відбулася у правді. Найперше тому, що Господь є правдою, і Закхей став перед Ним у правді. Він щиро кається: «Якщо когось скривдив, то віддам учетверо, а половину майна дам убогим».

Так само є і в нашому житті: якщо ми в правді стаємо перед Богом, то плоди переміни одразу приходять у наше життя. Адже правильно будувати своє життя, правдиво зарадити собі можна лише тоді, коли зустрінемося з Господом. Зустріч людини з Богом цілковито перемінює її!

В історії Закхея важлива інша річ: Ісус першим побачив, зауважив його, розпочав зустріч із ним. Це означає, що увага Господа завжди звернена на нас. Він постійно готовий допомагати, захищати нас, відповідати на наші молитви та звернення до Нього, дарувати нам свою любов. У щоденному житті наші стосунки з Богом часто залежать від обставин. Коли маємо здоров’я, роботу, гроші, достаток і спокій у сім’ї, ми позитивно наставлені до Бога: дякуємо Йому, виявляємо задоволення рівнем життя. Тоді наша увага звернена на Ісуса.

Якщо приходять труднощі, терпіння, випробування, у деяких людей різко змінюється ставлення до Бога. У них появляється незадоволення, нарікання на Ісуса, зневіра й розчарування в тому, що Він перестав їх любити. Такі особи відходять від Христа і починають вірити у всякі забобони, гороскопи, звертаються до ворожок. Шукають допомоги у світі, а не в Бога.

Насправді причина є не в Ісусі, а в нас. Любов Бога до нас досконала й ніколи не змінюється. Господь поважає нас, незалежно від того, чи ми праведні, чи грішники. Наша гідність в Його очах все однакова. Проблема стосунків людини з Богом в тому, що їй часто бракує правдивої віри та щирої любові. А воно стається через те, що, на противагу до Закхея, у житті шукаємо більше вигоди, ніж Бога, замало пізнаємо Христа. Не знаючи добре особисто Ісуса, не бачимо Його присутності у житті. Про це нагадує нам апостол Яків, кажучи: „Наблизьтеся до Бога, і він наблизиться до вас. Очистьте руки, грішники! Освятіть серця, двоєдушники!” (Як 4,8).

Навернення Закхея – це черговий заклик до нас щиро та в правді шукати Ісуса, пізнавати Його особисто, аби наша віра приносила добрі плоди. Тоді Христос відкриє нам свою любов, покаже у житті знаки Своєї присутності та допомоги. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора