emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя про Закхея

Бажав він бачити Ісуса, хто він, але не міг із-за народу, бо був малого зросту.

Лк 19,1-10

Триває різдвяний час. Ми перебуваємо у радісній атмосфері Різдва Христового. За церковним календарем сьогодні неділя Закхея, яка розпочинає час приготування до Великого Посту. Перед нами знову оживає давня подія у Єрихоні – зустріч митаря Закхея з Ісусом Христом.

За три роки місійної діяльності Христос став відомим у Палестині та за її межами. Закхей, який був головою над митарями – податківцями, також був людиною, відомою в суспільстві. На основі людських переказів він так зацікавився Ісусом Христом, що не посоромився вилізти на дерево, бо не міг Його побачити серед гурту людей.

Бажання Закхея побачити Спасителя наповнене відкритістю і простотою. Він хотів просто ближче поглянути на Господа, пізнати Його особисто, а не чути про Нього тільки з розмов. Але ця чисто людська цікавість побачити Ісуса стала для митаря Закхея зустріччю з Божим Сином. Він хотів пізнати Христа як людину, а пізнав Бога. Безпосередність, правдивість цього митаря зумовили те, що він дуже швидко сам перемінився і приніс плоди цієї переміни. Закхей прилюдно покаявся за свої грішні вчинки і пообіцяв вибачитися перед тими, кого несправедливо скривдив. Митар відкрито говорить те, що відчуває у своїй душі, нічого не скриває перед Ісусом: „Господи, ось половину майна мого даю вбогим, і коли я чим кого покривдив, верну вчетверо”.

Важливими ознаками правдивого покаяння є простота і відкритість серця.

Коли людина у простоті стає перед Господом, вона вповні відкриває своє серце для Його правди та ласки. За це Христос щедро обдаровує її своєю любов’ю. Бо як каже апостол Яків: „Бог гордим противиться, а покірним дає благодать”. Простота серця Закхея у пошуках Ісуса та покаянні принесла навернення і спасіння йому та для всіх членів його дому.

Проблема наших стосунків з Богом полягає в тому, що ми часто навіть перед Ним граємо якусь роль: або праведника, щоб добре виглядати перед Господом, перед собою, перед іншими, або ж грішника. Бог хоче, щоб ми постали перед Ним у правді та істині – такими, якими ми є. Ісус знає всю правду про наше життя, стан душі. Перед ним нічого не можна скрити. Тому не потрібно перебільшувати свою праведність чи гріховність.

У цьому Євангелії бачимо, що ця зустріч відбулася у правді. Найперше тому, що Господь є правдою, і Закхей постав перед Ним у правді, він щиро кається: «Якщо когось скривдив, то віддам учетверо, а половину майна дам убогим».

Так само є і в нашому житті: якщо ми в правді стаємо перед Богом, то плоди переміни одразу приходять у наше життя. Адже правильно будувати своє життя можна лише тоді, коли зустрінемося з Ісусом і запросимо Його у своє життя. Не сама наша молитва чи Служба Божа, а зустріч у них людини з Богом цілковито перемінює її.

Митарів не любили прості люди, а фарисеї вважали їх великими грішниками. Та праця Закхея як митаря не зіпсувала його вповні. У ньому було присутнє добро у вигляді простоти і відкритості серця. Ісус зауважив це, зайшов до нього на гостину та подарував спасіння всій родині. Під час зустрічі з Закхеєм Христос нічого не говорить про його гріхи, лише про позитиви - те, що може їх зблизити, поєднати. Господь першим звертається до митаря, пропонує зайти до його дому, дарує йому спасіння.

Ми часто зауважуємо у людей дрібні недоліки, помилки, а швидко забуваємо про добро, яке вони зробили. Дехто неправдиво звинувачує своїх ближніх у певному злі, якого насправді не було. Ісус не осудив Закхея за його діяльність та грішне життя, не погордив ним. Бог завжди бачить, знаходить у людині навіть найменше добро, щоб її спасти.

Є люди, які обдирають із честі ближніх, стараючись так відвернути увагу людей від своїх особистих помилок. Один чоловік, який вчинив злочин, утікав, щоб його не спіймали і не віддали поліції. Люди, які бігли за ним, показували на нього пальцем і кричали: „Затримайте його! Ловіть його!" Але, втікаючи, зловмисник робив те ж саме: показував наперед себе пальцем і кричав: „Ловіть його". Отак він відвернув увагу тих, хто біг за ним, завдяки чому йому вдалося втекти.

Історія Закхея навчає нас правдивої любові – бачити в ближніх добро, а не зло. Це ознака відкритості серця для інших – любові ділом, а не словом. Любов не замикається у собі, а завжди відкрита для ближніх.

Наше життя стане кращим, буде більше добра у світі, коли шукатимемо те, що нас єднає, а не розділяє, зміцнює зв'язок любові, зближає до Ісуса – джерела добра і щастя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора