emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя по Різдві

Ірод розшукуватиме дитя, щоб його вбити.

Мт 2,13–23

Перша неділя після народження Ісуса називається неділею по Різдві. У цей день читаємо в Євангелії розповідь про початки дитинства Ісуса Христа, як Йосиф і Марія разом із Ним втікали до Єгипту від переслідувань Ірода. Цар Ірод хотів вбити Христа, бо бачив у Ньому загрозу для своєї влади, та не зміг, бо Отець мав Ісуса у своїй опіці. Так само диявол хоче вбити нас духовно через гріх, позбавити Божої ласки та спасіння.

Хоч людина може спіткнутися в житті, згрішити через свою недосконалість, Бог не перестане її любити.

Коли грішник щиро покається за свої гріхи, Ісус відновить з нею Свій зв'язок любові. Прикладом покаяння є цар Давид, який згрішив, але щиро покаявся і став святим. З його роду народився Ісус – Спаситель людства. Правду про безмежну любов і милосердя Бога до людини Апостол Павло виразив словами: ,,А де збільшився гріх, там ще більшою стала ласка” (Рм 5,20).

Коли повернемося до початків історії спасіння – первородного гріха, то побачимо, що через непослух Єви людина була змушена покинути рай: втратила Бога й справжнє щастя – Його любов. Однак перед вигнанням Адама та Єви з раю небесний Отець дав обітницю, що пошле їм Спасителя й дасть можливість кожній людині знову увійти до раю. Цим Бог показав, що не відвернувся від людини через її непослух, не перестав її любити. Хоч через жінку гріх та смерть увійшли в світ, та Господь дав жінці дар передавати життя через народження дітей і продовжувати людський рід. Коли настав час спасіння, то для його здійснення Бог запросив жінку – Діву Марію, Яка народила Божого Сина. Отець небесний дарував Їй надзвичайне благословення, особливий прояв любові – стати посередницею спасіння людського роду. Апостол Павло описав цю правду словами: ,,Коли ж сповнився час, Бог послав свого Сина, що народився від жінки” (Гал 4,4). Через жінку увійшов гріх у світ і через жінку Господь послав спасіння людству.

Двадцять років тому одну сім’ю на Франківщині спіткало важке випробування. Коли в них народилася друга дитина – син, через кілька років у нього виявили проблеми зі слухом. Батько не зміг спокійно це сприйняти й почав випивати. Кожного разу, коли приходив додому на підпитку, приносив неспокій, сварився зі всіма. Мати була глибоко віруючою людиною й почала кожного місяця здійснювати прощу до гошівської чудотворної ікони Богородиці, ходити на молитву та чування, щоб випросити в Ісуса ласку оздоровлення сина й навернення чоловіка. Завжди брала з собою дітей. Одного разу чоловік не пустив дітей із хати й дружина пішла сама. Цілу ніч молилася, плакала, а вже над ранком відчула в душі спокій і почула голос: ,,Йди додому, Ісус вислухав твою молитву”.

Коли вернулася назад і переступила поріг хати, то її зустрів чоловік, впав перед нею на коліна й почав перепрошувати за свою погану поведінку, обіцяв виправитися та любити сім’ю. До мами прибігли діти й обійняли її. За хвилю син промовив до мами, що він почав усе добре чути. Міцну віру, непохитну надію й тривалу молитву матері Христос винагородив подвійно: навернув чоловіка та оздоровив сина.

Якщо в нашому житті станеться якийсь гріх, то маємо можливість очиститися з Нього в Тайні Сповіді щирим покаянням і повернути собі втрачену Божу любов.

Покутою за гріхи можуть бути також вчинки милосердя, наприклад: молитва за душі в чистилищі, за звільнення полонених, поміч особі в лікуванні складної хвороби, пожертва воїнам на фронті. Тоді ми не втратимо дарів, які Бог приготував для нас від народження та здійснимо одне з правил щастя: ,,Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя”. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора