emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя перед Різдвом

Йосифе, сину Давида, не бійсь узяти Марію, твою жінку, бо те, що в ній зачалось, походить від Святого Духа.

Мт 1,1-25

Слова Євангелія цієї неділі спрямовують наш погляд і налаштовують духа безпосередньо на Різдво Ісуса Христа. Сьогодні Неділя перед Різдвом.

Через кілька днів колядою будемо зустрічати й вітати Ісуса, народженого у Вифлеємській стаєнці.

Роздумуючи над словами Євангелія, бачимо дві речі: радість і тривогу. Однак надія на добро перемагає. Бо коли Бог приходить у життя людини, зникає темрява, тривога, сумніви. Його наповняє світло правди й любові, впевненість за щасливе майбутнє.

Церква, приготовляючи нас до народження Христа, нині подає нам Його родовід – походження як Месії. Євангелист Матей розповідає також про деякі обставини народження Божого Сина. Ангел Господній приносить Йосифові радісну вістку, що його дружина Марія народить сина – Спасителя світу, якого назвуть Еммануїл – з нами Бог.

Де присутній Бог, там є радість, надія на щось краще.

Одночасно ця подія наповнена певною тривогою, бо святий Йосиф дізнається, що Марія вагітна ще до їхнього одруження. Його життєві плани зазнають змін. Сподівався на щасливе одруження, але стикнувся з перешкодами, бо його наречена очікує дитину. Але Бог не залишає в труднощах того, хто щиро любить і вірно служить Йому. Тож ангел потішає Йосифа, що ситуація Марії є дією Святого Духа, Господь буде чувати над ним та допомагати у житті. Таким чином Бог зміцнює, удосконалює віру святого Йосифа, тобто чинить його здатним чути голос Господа й довіряти йому.

На прикладі Йосифа бачимо, що спокій, впевненість, радість є плодами віри. Духовне приготування до Різдвяних свят – це приготування нашої віри приймати Божу волю, чути, зустрічати Ісуса у житті. Про важливість віри у цю Неділю перед Різдвом розповідає апостол Павло. У своєму апостольському посланні він багато разів подає приклади того, як через віру біблійних осіб: Авраама, Ісаака, Якова, Давида та пророків Бог діяв в історії людства. Як Бог діяв через віру серед вибраного народу у Старому Завіті, так само проявляв себе і в Нового Завіті через Ісуса та апостолів. Так діє і тепер через Церкву та святих силою їхньої віри.

Через життя святого Йосифа Церква черговий раз показує нам важливість віри у житті християнина, щоб Ісус міг прийти й духовно народитися в нас, перебувати з нами. Для цього потрібна велика віра, яка не тільки непохитно визнає існування Бога, а також слухає й розуміє голос Бога, довіряє Його волі. Святий Йосиф був праведним чоловіком, тобто мав велику віру. Коли прийшов момент одруження – стати батьком Божого Сина, він по-людськи переживав тривогу, але прислухався до порад ангела, довірився волі Господа й керувався нею. Це захистило у житті його і сім’ю від багатьох небезпек.

У житті кожного з нас є багато нагод зробити вибір: керуватися вірою, покладаючись на Бога, і тоді живемо чесно, справедливо, свято, або ми не живемо вірою, і тоді живемо грішно, неправедно, без Бога.

Віра не є чимось сталим, що ми раз і назавжди в собі сформували, розвинули і маємо впродовж усього життя. Віра є завжди динамічна, вона або зростає, або занепадає, залежно від конкретних обставин нашого життя. Тому стан нашої віри визначає якість наших стосунків із Богом та їхні плоди.

Один місіонер пробирався разом зі своїми негритянськими провідниками через хащі Африки. Раптом вони почули недалеко ричання лева. Перелякані провідники припали до місіонера, прохаючи молитися до Бога, щоб Він їх врятував. „Я вже сьогодні вранці доручив Господеві нашу дорогу”, - сказав місіонер, спокійно продовжуючи мандрівку.

Це чудово, коли людина має таку довіру до Бога. Вона ніколи не буде переживати страху, бо ж наше життя в руках всемогутнього Господа й ніхто його не може перервати без волі Бога.

Святий Йосиф прикладом свого життя навчає нас, як на ділі вірувати в Бога. Це навчитися слухати голос Бога, розуміти волю Господа і довіряти Йому, у всьому керуватися не власною, а Божою волею. Тоді Ісус буде провадити нас у житті доброю дорогою, помагати в труднощах і захищати від небезпек, дасть відчути, що Він є з нами. Так отримаємо важливі плоди своєї віри: впевненість, душевний спокій і радість, любов Ісуса у всіх подіях та обставинах життя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Тараса Свірчука, ЗНІ з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора