emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя перед Різдвом

І от коли він це задумав, ангел Господній з'явився йому уві сні.

Мт 1,1-25

Коли святкуємо: уродини, іменини, хрестини, шлюб або релігійне свято, чи беремо участь у якихсь важливих подіях: парад, концерт, оглядаємо фільм чи виставу, наша увага звернена на головні дійові особи чи події. Ми не зауважуємо інших дрібних речей у цих подіях, осіб, які організовують їх.

У центрі Різдвяних свят знаходиться Ісус, Марія та Йосиф, ангели і пастушки. Мимо нашої уваги проходять такі речі, як сон і подорожі Святої Родини. Але саме через сни Бог керує усіма цими подіями. Яке значення мають сни для нас?

Невід’ємною частиною нашого життя є сни. Вони завдають нам іноді чимало клопотів і часто не знаємо, як себе повести, що з цим робити. Спочатку з’ясуємо, чим є сон.

Сни за походженням чи природою бувають двох видів: природні та надприродні або людські й Божі. Сон – це природне явище людського організму, результат діяльності нервової системи. Він переважно відтворює певні події з життя, особливо ті, які мали сильне емоційне забарвлення. Це велика радість, піднесення або неприємні пережиття, стреси, конфлікти, нещастя. Інформація від цих подій зберігається у підсвідомості головного мозку людини. Уночі нервова система упорядковує всю цю інформацію і частина з неї проявляється у вигляді сну. Події, які ми дуже емоційно пережили під час дня, вночі відтворюються у вигляді сну. Це нормальні речі і ми не повинні надто перейматися, тривожитися цим. Такі сни не впливають на наше життя. Сни можуть почастішати під час хвороб, внаслідок порушення стану здоров’я.

Надприродні чи Божі сни у людей бувають рідко. Вони в основному пов’язані з якимись важливими подіями у нашому житті. Це переважно смерть рідних або життєва криза. Коли померлі являються родичам у сні, просячи одягу, їжі чи напою – це означає, що потребують духовної допомоги: нашої особистої молитви, Служби Божої для очищення, полегшення стану їхньої душі у вічності. Значить душа покійного ще не увійшла до неба, а перебуває у чистилищі.

Божі сни бувають також пророчі. Сон – це голос Бога до нас. Господь через покійних, які являються у сні, посилає нам духовну підтримку, коли маємо приймати важливі рішення, у складних ситуаціях, випробуваннях. Або попереджає нас перед якимись труднощами, небезпеками у найближчий час, просить довіритися Йому. Це означає також, що покійні родичі моляться до Бога, заступаються за нас у вічності, допомагають своїми молитвами, проявляють любов до нас.

Такі сни вказують на те, що Христос разом з нами і опікується нами. Вони мають бути спонукою, заохотою для нас зміцнити свій зв'язок віри, надії і довіри з Христом особистою молитвою, участю у Службі Божій, Сповіддю і Причастям.

Один чоловік вчинив самогубство. Але родина щодня молилася з надією, що Господь врятував його від пекла. Через сорок років він явився у сні й сказав: „Я вже звільнений. Мені тепер легше”.

Коли маємо справу зі снами, люди часто питаються: „Чи можна вірити у сни?” Віра у християнстві пов’язана з особою, а не з речами. Ми віримо в Бога, Ісуса Христа, а не в речі, бо Він керує нашим життям, а не сни. Доля людини залежить від Господа, а не від речей. Тому така постановка питання неправильна. Ми можемо і повинні вивчати, що означає даний сон і яке його значення для нас, що Ісус хоче сказати мені через подію чи особу у сні, яке завдання ставить переді мною.

Вірити у сни, означає надавати їм якоїсь магічної сили, а це суперечне вірі християнина. Віра у сни свідчить про слабкість віри, надії на Бога – зв’язку людини з Ісусом. Якщо сліпо вірити у сни, у те, що в них відбулося, вони можуть здійснитися, тобто проявиться їхній позитивний чи негативний зміст. Але це здійсниться не стільки сам сон, як радше проявиться дія злого духа, який використовує сни, аби мати владу над нами - залякувати нас різними нещастями.

Вірмо і довіряймо Христові, як Йосиф і Марія, а Господь відкриє нам значення снів – доріг, якими провадить нас у житті до себе, до Царства Небесного. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Тараса Свірчука, ЗНІ з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора