emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя перед Богоявленням

Так виступив Іван, христячи у пустині та проповідуючи хрищення покаяння на прощення гріхів.

Мр 1,1-8

Всім ми знаємо істину, що життя не стоїть на місці, а постійно змінюється, рухається вперед. Так само правдиве духовне життя потребує поступу, зросту в чеснотах, удосконалення зв’язків із Богом через глибше пізнання Христа і Божих правд. Різдво Божого Сина об’явило нам любов Бога, Який є одним із нас, перебуває разом із нами у всіх подіях та обставинах життя.

У святах після Різдва Господнього бачимо Ісуса, Який зростає літами й мудрістю у Бога та в людей. Цим більш детальніше об’являє нам Бога. Христос є не тільки з нами, а входить у наш внутрішній світ дорогою покаяння і навернення. Тим самим дотикає нас любов’ю не тільки ззовні, а старається наповнити нею зсередини. Для цього Ісус об’являє правду про Божу любов, яка бажає дарувати нам життя вічне, і про нашу недосконалість, гріховність. Коли приймаємо істину про безмежну любов Бога до нас і проявляємо покаяння за свої провини, Христос стає присутнім у нас в середині - нашій свідомості та душі. Вершиною цього зближення, єднання людини з Господом є Пресвята Євхаристія. Приймаючи Тіло і Кров Ісуса, Він стає невід’ємною частиною нас самих: „Хто їсть моє тіло й п’є мою кров, у мені перебуває, і я в ньому” (Йо 6,56).

Один чоловік тайкома проник до церкви, але нічого цінного для себе не знайшов, тому вкрав з престолу велике Євангеліє. Він почав читати його і промінь Божого світла освітив його душу. Пробудилося сумління чоловіка і він зрозумів свій гріх. Виникло питання: „Що робити з Євангелієм?” Як тільки чоловік брав у руки Євангеліє щоб почитати, так і пригадував, що він його вкрав. Тоді вирішив довідатися про його вартість і покласти гроші на церковну тарілку для пожертв, але сумління підказувало, що це крива дорога, а все криве треба вирівняти.

Нарешті він вирішив у всьому зізнатися. І ось настала неділя – щасливий день правдивого покаяння й тоді правдивий спокій і радість наповнили його душу. Чоловік став активним членом парафіяльної громади.

До такого тіснішого з’єднання людини з Ісусом приготовляє нас Іван Христитель. Сьогодні у Євангелії чуємо його заклик: „Готуйте дорогу Господеві, вирівняйте стежки його. Так виступив Іван, христячи у пустині та проповідуючи хрищення покаяння на прощення гріхів” (Мр 1,3-4). Божа любов в особі Ісуса приходить до нас дорогою правди і дарує життя та щастя не тільки тимчасове, а й вічне.

Ця неділя, звана перед Богоявленням, приготовляє нас до чергового великого торжества – Богоявлення чи Хрищення Господнього. А тим самим до таємниці Божої любові, яка є милосердна і очищає людей з гріхів. Бажаючи і шукаючи щастя з Богом, любімо, пізнаваймо і цінуймо Божу правду, тобто Євангеліє – науку Христа. Пригадуймо собі Його слова: „Коли хто мене любить, слово моє берегтиме, і Отець мій буде його любити, і ми прийдемо до нього, і в ньому зробимо оселю” (Йо 14,23). Керуймося у житті Божою правдою та любов’ю, і вони стануть дорогою, якою Ісус прийде до нас і принесе благословення та щасливе життя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора