emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя мироносиць

Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп'ятого. Він воскрес, його немає тут.

Мр 15,43 – 16,8

Традиційно у другу неділю після Великодня Церква вшановує Йосифа з Ариматеї, Никодима і жінок-мироносиць. Згадаймо спочатку цих двох праведних мужів. Йосиф і Никодим не були безпосередніми, але тайними учнями Ісуса Христа. Вони справді старалися жити праведно, на Божу славу. Коли Ісуса засудили на смерть і розп’яли на хресті, апостоли зі страху повтікали. А Йосиф із Никодимом виявилися правдивими Його учнями та приятелями. Вони зняли тіло Ісуса з хреста і поховали у гробі й цим проявили справжню любов до Спасителя.

Мироносиці ходили разом з Ісусом і допомагали Йому під час місійної діяльності. Зокрема були присутні на Голгофі, коли Христос помирав на хресті.

Зустріч Ісуса з жінками-мироносицями у світлі Пасхи – це один із способів пізнання Бога. Коли ж Ісус зустрівся з жінками? Зустріч мироносиць з Христом відбулася, коли вони поверталися від гробу додому. Тобто у життєвих обставинах. Ось що пише євангелист Матей: „І вони в поспіху полишили гріб зо страхом і великою радістю та й побігли сповістити його учнів. Аж: ось Ісус зустрів їх і каже: “Радуйтеся!” Ті підійшли й кинулися йому в ноги і вклонилися” (Мт 28,8-9) .

Події та обставини у житті – це один із способів пізнання Ісуса Христа. Пригадаймо собі останню науку Спасителя, де Він каже, що наша любов до Бога найчастіше проявляється у ставленні до ближніх: самотніх, голодних, спраглих, хворих, ув’язнених, подорожніх – „Усе, що ви зробили одому з моїх найменших братів, ви мені зробили” (Мт 25,40). Христос також дає нам різні знаки для утвердження у вірі, що Він живий, є між нами і любить нас, щоб пізнавати Його. Такими знаками часто є наші ближні, від яких отримуємо матеріальну чи духовну допомогу, тобто різні прояви любові. А також вирішення життєвих проблем, щаслива подорож, події вдома і на роботі, оздоровлення з різних хвороб. Коли дивимося на них очима віри, тоді розуміємо, що це не випадковість, а дія Бога і вияв Його любові. Бо коли ми допомагали ближнім, а в певний момент самі опинилися у складній ситуації і хтось прийшов нам на поміч, ми в дусі віри зрозуміємо, що це був знак від Господа. То Ісус послав цю людину і через неї дарував мені свою любов.

Друга важлива деталь у зустрічі мироносиць із Господом, що вони отримали особливий дар від Ісуса. Першого дня після Пасхи рано пішли до гробу, щоб вшанувати Христа і намастити миром Його мертве тіло. Але не знайшовши тіла у гробі, повернулися додому. Та в дорозі зустріли Ісуса Христа. Тим самим отримали більше, ніж очікували. Шукали мертве тіло Господа, а зустріли живого, воскреслого Христа. Мироносиці ще раз пізнали, що Ісус Христос справді є Божим Сином.

Тут бачимо важливу правду - Божу щедрість, що хто щиро шукає, пізнає Бога, завжди отримує більше дарів, ніж просить.

Важливо у труднощах не опускати руки, не падати духом, а постійно оживляти в душі віру та надію на Бога.

Він покаже нам свою присутність і допомогу, посилаючи через ближніх пораду, добрі думки, почуття.

У пошуках Ісуса мироносицям допомагає ангел. Він потішає їх біля гробу Господнього словами: „Не бійтеся! Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп'ятого. Він воскрес, його немає тут. Ось місце, де його були поклали. Та ви йдіть, скажіть його учням та Петрові, що він випередить вас у Галилеї: там його побачите, як він сказав вам” (Мр 16,6-7). Якщо ми будемо твердо вірити і повністю довіряти Ісусові, покладати надію на Нього, Йому вірно служити в дусі любові і правди, Христос дасть нам чимало можливостей пізнати Свою любов. У нас буде багато нагод наповнити серце радістю. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Тараса Кшика, ЗНІ з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора