emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 8-ма по Зісланні Святого Духа

Побачив Ісус силу народу і змилосердився над ними та вигоїв їхніх недужих.

Мт 14,14-22

Якщо порівняти нинішнє Євангеліє і попередніх неділь, то побачимо, що в них є спільна тематика – віра і здоров’я тіла. Ісус оздоровляє хворих із різних тілесних недуг. Існує лише одна різниця, що в попередніх ситуаціях люди самі зверталися до Христа, шукали Його. Сьогодні читаємо розповідь про чудесне розмноження п’яти хлібів на п’ять тисяч народу. Ісус виходить назустріч людям. Спочатку Господь оздоровив усіх хворих, а потім дав людям ще й поживу для тіла.

Народ так захопився проповіддю та допомогою Спасителя, що зовсім забув про земні потреби. Люди не зауважили, як опинилися в пустельному місці, де не було поживи. І тут апостоли та Ісус проявляють власну ініціативу, стараються забезпечити поживою людей. Христос разом із учнями виявляє турботу про народ. Апостоли знайшли п’ять хлібів та дві риби і принесли їх Христові. Господь чудесно розмножив їх і всі наситилися.

Це чудо ще раз нагадує нам правду, що саме Ісус є джерелом всякого добра для людини: здоров’я тіла, поживи, спокою душі завдяки Божому слову.

Чудо п’яти хлібів і двох риб – це ще одна нагода побачити важливість контексту чи обставин певних подій. Євангелист Матей, описуючи нинішнє чудо, зазначає, що після смерті Івана Христителя Христос сам поплив човном у самотнє і пустинне місце. Учні залишилися з людьми і йдуть із ними сушею за Господом. Цим апостоли проявили турботу, відповідальність за них, наслідували приклад Ісуса.

Народ, знаючи любов і доброту Спасителя, наполегливо шукає Його, щоб отримати від Нього чергові дари милосердя. Коли Христос щойно вийшов із човна на берег, люди вже чекали на Нього. Тоді Ісус знову виявляє людям своє безмежне милосердя: „А вийшовши Ісус, побачив силу народу і змилосердився над ними та вигоїв їхніх недужих” (Мт 14,14). Це об’являє нам наступну істину: коли хтось щиро шукає Бога, тому Він завжди відповідає. Ніколи не залишає нас без потрібних дарів.

Одного року була сувора зима. Випав глибокий сніг. І лютував страшний мороз. Але перед самою весною настала відлига. Сніг почав швидко танути і внаслідок цього сталася велика повінь. Будинки, що стояли неподалік річки, опинилися у великій небезпеці. Люди змушені були покидати свої оселі й переходити в безпечніші місця.

Та одна родина все ж не встигла врятуватися. Вода дуже швидко розлилась і оточила їхній дім. Величезні льодові криги одна за одною неслися на хату і руйнували її. Бідна родина, опинившись у небезпеці, голосно кликала на допомогу. Сусіди стояли на березі й дивилися, але не могли помогти.

Раптом із натовпу вийшов чоловік. Він швидко сів у рибальський човен і, обминаючи криги, поплив до хати. Бог благословив його – він благополучно дістався до затопленої домівки. Проте човен був маленький, тому він мусив аж тричі пливти до хати і назад, щоб врятувати всю родину. Врятувавши всіх, він, не чекаючи на подяку, зник у натовпі так раптово, як і з’явився. Ніхто не встиг навіть запитати його прізвище. Цього чоловіка шукали по цілому селі, але не знайшли.

Поведінка цих людей ще раз нагадує нам важливість пізнання Бога. Хто особисто знає Христа - наполегливо і з надією шукає Його, з довірою звертається до Нього у різних життєвих потребах, знаючи, що Господь ніколи не відмовить нам своєї любові й милосердя. Про це читаємо у притчах та в псалмі: „Я люблю тих, які мене люблять; хто шукає Його пильно, той знаходить” (Прит 8,17), „Я шукав Господа і він почув мене, і звільнив мене від усіх моїх скорбот. Спробуйте і подивіться, який добрий Господь, блаженний, хто до Нього прибігає” (Пс 33,4,8). Він наставить нас на дорогу правди, яка провадить до Бога і до неба.

Подібно як народ у нинішньому Євангелії, наполегливо шукаймо Ісуса, як найбільший скарб і джерело добра, а Він допоможе нам віднайти себе у житті. Амінь.

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора