emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 4-та по Зісланні Святого Духа

Ні в кого в Ізраїлі я не найшов такої віри.

Мт 8,5-12

Життя не стоїть на місці, а постійно рухається вперед. Сьогодні маємо четверту неділю після Зіслання Святого Духа і роздумуємо про зустріч сотника з Ісусом. Христос завершив свою першу науку і розпочав місійну діяльність. Застосовуючи її на ділі, показував людям правдивість та Божественну силу її слів. Основою успіхів у діяльності Ісуса є особисте знання Отця, міцний зв'язок любові з Ним.

Перші плоди діяльності Ісуса – оздоровлення розслабленого в Капернаумі та слуги сотника. Однак результати праці Христа не приходять просто так, а потребують основи – віри людини. Прикладом такої віри є римський сотник. Якою була його дорога віри, дорога до зустрічі з Ісусом, точно не знаємо. Він напевно довгий час проживав у Палестині, запізнався з релігією та вірою юдеїв. Перебуваючи там на військовій службі, пізнав правдивого Бога й увірував у Нього. Останнім часом сотник із розмов людей довідався про Месію Ісуса і увірував у Нього як Божого Сина.

Велика віра сотника на основі глибокого пізнання Бога проявилася, коли виникла потреба оздоровлення важко хворого слуги. Під час зустрічі зі Спасителем сотник виявив Йому свою віру, кажучи, що Ісус не мусить іти до його дому, а силою слова може оздоровити слугу на відстані. Потвердженням цього стали слова Христа: „Ні в кого в Ізраїлі я не найшов такої віри. І слуга видужав тієї ж години”.

Історія оздоровлення слуги сотника спонукає нас до роздумів про дорогу нашої віри та пізнання Бога. Скільки людей, стільки буває доріг пізнання Ісуса та зустрічі з Ним. Бо, як пише Шевченко: „У кожного своя доля і свій шлях широкий”. Для одних - це приклад батьків, їхня побожність. Вони стають для своїх дітей першим знаком зустрічі з живим Богом, нагодою пізнання Його існування та любові. Хтось зустрічає і пізнає Христа у життєвих подіях та обставинах: через хвороби, проблеми. Для інших дорогою до Бога є самостійне і глибше пізнання Божих правд, глибин духовного життя, яке завершується особистою зустріччю з Ісусом. Вона є плодом духовних подвигів, як це сталося у житті святого Августина, а не просто виконанням релігійних звичаїв.

Дорога віри людини до Бога складається з двох важливих речей: Слово Боже і молитва.

Ось що написав апостол Павло про віру: „Віра від слухання, а слухання через слово Христове”. А Ісус сказав: ,,Пізнайте правду, і правда визволить вас”. Бог об’являється нам видимо через знаки природи, життєві події та невидимо у Святому Письмі. Там Господь відкриває людині правду про свій образ любові та правду про людину: Божий образ і подобу в ній – подібність, близькість до Творця, її покликання до життя вічного.

Біблія - це достовірний знак існування Господа для людини. Всі, хто не шукав Бога у Біблії та не приймав усіх її правд, зблудили, стали єретиками, відступили від Церкви. Бо кожне її слово, правда - голос Бога до людини.

Другим середником пізнання Бога є молитва. Каже Христос: „Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам”. Без Божої ласки, допомоги нічого не зможемо пізнати чи зрозуміти. Бо то не ми самі відкриваємо Бога, а Він об’являє, дає пізнати Себе нам через Біблію та молитву: „Я його любитиму і об’явлюся йому”. Щодо молитви, то вона починається в серці людини. Там найперше треба шукати, слухати Господа, щоб потім пізнавати Божу правду та Бога у Святому Письмі. Коли молитва відкриє наше серце на слово, голос Бога, тоді побачимо Його у житті. Без молитви – світла Святого Духа, який є Духом істини, цього не станеться. ,,Без мене нічого не можете чинити” (Йо 15,5). А Альфонс говорив: „Хто молиться, той спасеться, а хто не молиться – не спасеться”.

Якщо людина не почує, не знайде Бога у своєму серці з допомогою молитви і в Біблії, то не знайде Його у світі, природі, в особистому житті. Для цього добре читати Псалми. Там є багато пояснень, відповідей щодо пошуку і слухання голосу Бога. Бо псалми – це свідчення особистого пізнання, зустрічі людини з Господом у житті.

Хай історія сотника буде для нас нагодою подякувати Ісусові за дорогу нашої віри, на якій Він об’являє нам Себе та Свою любов. Шукаймо у житті найперше Божу правду, а Бог знайде нас і наведе на дорогу правди і любові. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора