emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 28-ма по Зісланні Святого Духа

Один же з них, побачивши, що зцілився, повернувся, гучним голосом прославляючи Бога

Лк 17,12-19

Апостол Павло, пояснюючи віру, пише, що вона народжується через слухання Божого Слова. Коли говоримо про віру, то вона має два важливих прояви – духовний слух та зір.

Вірувати, означає не тільки вміти чути, слухати голос Бога, а й бачити Його у житті.

Гляньмо на приклади такої віри у Євангелії. Учні, побачивши перше чудо Ісуса в Кані Галилейській, увірували в Нього як Месію. Коли апостоли Петро та Іван прийшли до гробу Ісуса і не знайшли його тіла, то улюблений учень „побачив і увірував”, що Господь воскрес. А до Томи, який увірував у воскресіння Ісуса, Він сказав: „Побачив мене, то й віруєш” (Йо 20,29). Апостоли Лука й Клеопа в дорозі до Емаусу зразу не впізнали в подорожньому Ісуса, лише в домі, коли Христос розламав хліб.

Господь жалівся на слабкість віри людей, що вони без знаків і чудес не увірують в Нього, як Божого Сина, кажучи: „Ви не увіруєте, якщо не побачите знаків та чудес” (Йо 4,48). Христос також часто критикував фарисеїв за їхнє маловірство, називаючи їх сліпими проводирями, що вони бачать Його чуда, але не пізнають, не бачать в Ньому очікуваного Месію: „Були б ви сліпі - не мали б ви гріха. Але що кажете: Ми бачимо, - то і гріх ваш зостається” (Йо 9,41), „То вигляд неба ви вмієте розпізнавати, а знаків часу ви не здатні розпізнавати?” (Мт 16,3).

Історія оздоровлення сліпонародженого закінчилася розмовою про віру. На запитання юнака: „А хто він, Господи, щоб я вірував у нього?”, Ісус сказав йому: „Ти бачив його; він - той, хто говорить з тобою”. Тоді юнак сказав: „Вірую, Господи!” - і поклонився йому”.

Апостол Пало, перебуваючи на острові Пафос, осліпив місцевого ворожбита. „Тоді проконсул, бачивши, що сталося, увірував, вельми здивований наукою Господньою” (Ді 13,12).

Десятеро прокажених, без сумніву, чули про Ісуса, як про великого чудотворця, адже кличуть Його на ім’я: „Ісусе, Наставнику, змилуйся над нами”. Вони увірували в його всемогутність і коли Христос був близько них, почали голосно просити, щоб помилував, оздоровив їх від прокази. Спаситель прийняв їхню віру та дарував їм оздоровлення в дорозі до Єрусалиму, де мали показатися священникам. Та прокажені оздоровилися по-різному. Дев’ятеро з них були юдеями. Звільнившись чудесно від прокази, вони пішли далі в Єрусалим, повернулися до своїх домівок. Їхня віра обмежилася лише визнанням всемогутності Ісуса, а Божої любові не пізнали в Ньому. Дев’ятеро юдейських прокажених, мабуть, вважали, що в особі Ісуса мають справу з простим цілителем, а не Божим Сином, тому не відчували потреби дякувати Йому за зцілення.

Натомість останній із них – самарянин, оздоровився подвійно: тілесно і душевно. У своєму оздоровленні він побачив не тільки всемогутність, а й велику любов Бога. Таким чином прокажений самарянин мав більшу, досконалішу віру, ніж дев’ятеро юдеїв. Тому повернувся подякувати Ісусові за оздоровлення, за любов, яку отримав від Нього. За це Господь подвійно винагородив його віру, кажучи: „Встань, іди; віра твоя спасла тебе”. Прокажені юдеї оздоровилися тілесно, а самарянин отримав здоров’я тіла та спасіння.

Приклад оздоровленого самарянина свідчить про те, як важливо дбати про удосконалення своєї віри. Не тільки вірувати в існування та всемогутність Бога, а також глибоко пізнати Його любов. Вміти бачити присутність, допомогу та любов Ісуса в молитві, Сповіді, Причастю, подіях та обставинах життя. Тоді ми стаємо щасливі подвійно: маємо земне благополуччя та спасіння – радість з Ісусом у вічності. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора