emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 26-та по Зісланні Святого Духа

Почав він міркувати, кажучи сам до себе: що мені робити?

Лк 12,16-21

Читаючи притчу про нерозумного багача, переважно роздумуємо про багатство та його небезпеки, нерозсудливу поведінку багатого чоловіка та спасіння душі. Однак не звертаємо увагу на те, що багач, отримавши щедрий урожай, роздумує, планує, що з ним зробити, як його використати.

Аналізуючи нині чергову притчу, яку розповів Ісус, придивімося спочатку до Його діяльності. Божий Син прийшов на землю з визначеною метою – спасіння людини та конкретним планом її здійснення. Христос народився як людина і проживав серед людей, навчав про Боже Царство, вчинками та чудами об’являв їм любов Бога, смертю на хресті відкупив людство з неволі гріха. Діяльність Ісуса не була спонтанна, хаотична, але кожна його дія була спланована і обдумана. Наприклад, чудо п’яти хлібів і буря на морі. Христос чудесно нагодував п’ять тисяч людей, аби показати апостолам та людям своє Божество. Він старався зродити віру в їхніх серцях. Після цього Господь наказав апостолам плисти вночі під час бурі човном через озеро. Цим випробовував віру учнів, як Його слова та чуда сприяють зросту віри в них. Зокрема у правдивість та силу божества Спасителя, що Він керує законами природи.

Приклад Христа показує нам важливість планувати наші обов’язки, щоб у житті був лад і добро. Уряди держав світу встановлюють закони, щоб вони визначали права та обов’язки громадян, впорядковували різні сфери суспільної діяльності, забезпечували потреби людей, підтримували порядок у країні.

Та сама засада має діяти і в нашому особистому житті. Щоб добро було у стосунках між членами сім’ї, особами на роботі, потрібно визначити обов’язки, завдання, які ставить перед нами життя. Потім встановити їхній порядок чи послідовність: що є на першому місці, невідкладне, а що на другому. Які з них безпосередньо впливають на взаємні відносини у сім’ї, а які на умови життя. Наприклад: приготування їжі, купівля продуктів і прибирання в домі.

Інакше хтось намагатиметься зробити все нараз, але не зможе справитися зі всім, вчасно виконати потрібну роботу. Від цього в нього виникатиме неспокій, незадоволення, непорозуміння в сім’ї.

Особистий розпорядок дня допомагає людині визначити об’єм праці, завдання, правильно розподілити час і сили, необхідні для їхнього виконання. Спланована і зорганізована праця завжди приносить добрі результати. Коли людина вміє зробити все вчасно і добре, цим здобуває авторитет, довіру в членів сім’ї: чоловіка чи дружини, дітей чи батьків, у колег на роботі. За це її поважають і цінують.

Впорядкованість справ у житті приносить нам багато духовного добра: зберігає спокій і радість у душі, добрий настрій, позитивний погляд на себе та життя. Це допомагає також підтримувати порядок цінностей у житті: спочатку духовні, а потім матеріальні, добро душі, а потім добро тіла. Дбати найперше про спасіння, життя вічне, а потім про земне життя.

Роздумуючи над життям і наукою Христа у формі притчі про нерозумного багача, навчімося від Нього підтримувати порядок у житті. Щоб наші дії були сплановані, зорганізовані, так, як Бог підтримує порядок у світі з допомогою законів природи та десяти заповідей. Тоді наші справи будуть мати успіхи, принесуть нам багато особистого та спільного добра. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора