emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 24-та по Зісланні Святого Духа

Підійшовши ззаду, доторкнулась краю його одежі і вмить стала здоровою.

Лк 8,41-56

Наше життя наповнене різними зустрічами. Ми зустрічаємося вдома з членами сім’ї, колегами на роботі, людьми у транспорті, обов’язками вдома й на роботі. Але серед них особливою є зустріч із Богом. Коли молимося, слухаємо Службу Божу, приймаємо Святі Тайни, то зустрічаємося з Ісусом, доторкаємося до Нього нашою вірою.

Коли уважніше приглянемося до Євангелія, то зауважимо, що навколо Ісуса Христа збиралися великі натовпи людей. Хтось приходив з цікавості, хтось тому, бо бачив, що Він поважна особа, і хотів бути ближче до Нього й краще бачити Господа. Хтось бажав почути науку Христа чи отримати оздоровлення. Але, напевно, мало було тих людей, які усвідомлювали, що Ісус Христос є Господь, Який може творити чуда, допомагати людям у складних ситуаціях.

Тому в Євангелії серед тих тисяч людей, що приходили до Ісуса, бачимо небагатьох, які зцілювалися. А оздоровляла їх саме їхня віра. Бог міг оздоровлювати тисячі людей, але зцілювалися одиниці – саме ті, хто приходив з вірою, доторкалися до Нього, як джерела всякого добра. Про це детально пише апостол Павло у нинішньому посланні. Він називає Христа джерелом нашого миру, посередником єдності з Отцем, Який чинить нас Божими приятелями, основою нашого життя на землі та в небі.

Історія Яіра та кровоточивої жінки обертається довкола віри, яка знаходить практичне застосування. Біля Ісуса було чимало людей, багато з них торкалися Спасителя. Лише двоє отримали оздоровлення: кровоточива жінка та померла дочка Яіра. Бо у серці Яіра та жінки була віра в Ісуса як Бога.

Хоча нинішня євангельська подія розпочинається зустріччю Яіра з Господом, але першим проявом віри є поведінка хворої жінки. Бачимо, що ця жінка знаходилася в юрбі людей, які тиснулися до Христа. Більшість із них торкалися Спасителя чисто фізично. Кровоточива жінка одна-єдина «доторкнулася» вірою до Христа. Вона вірила у Божественну силу Ісуса й вирішила застосувати свою віру на ділі: торкнутися Його одежі, щоб отримати оздоровлення. Ісус відразу зауважив це і спитав: – Хто доторкнувся мене? Він відчув дію Своєї божественної сили. Коли жінка визнала прилюдно своє чудесне оздоровлення, Господь оцінив його як прояв її віри: – Дочко, віра твоя спасла тебе, іди в мирі!

У ситуації Яіра його віра проявляється посередньо. Тут Христос силою його віри торкнувся померлої дочки і воскресив її, повернув їй життя. Тож у дорозі додому Яіра, Ісус підтримував його на дусі словами: „Не бійся, тільки віруй, і вона спасеться”.

Коли говоримо про віру, то вона важлива не тільки в матеріальних, але й духовних потребах.

Двоє юнаків, вийшовши з церкви, почали сперечатися стосовно почутої ними проповіді про воскресіння Христа. Хоч вважали себе віруючими, але мали сумнів щодо такого чуда, як воскресіння.

Почувши їхню суперечку, священник покликав диякона і голосно запитав його: - Брате, чому ви вірите, що Христос дійсно воскрес? Диякон так само голосно відповів: - Бо я сам говорив із Ним сьогодні майже півгодини. Тоді юнаки збагнули, що їх мучать сумніви тому, що вони не моляться і не мають спільності з воскреслим Христом.

У нашому житті ми, здавалось би, часто приходимо до Бога, але чи доторкаємося з довірою до Нього? Ми зустрічаємося з Ісусом на молитві, Службі Божій, у Святих Тайнах, приносячи Йому свої потреби, але щоб Господь вирішив їх, треба торкнутися Його, увійти в контакт із Ним, щоб подіяла Божа ласка. Бог «потребує» нашої довіри, аби щось нам дати. 

Бог може все, але тільки через нашу віру. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора