emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 20-та по Зісланні Святого Духа

Великий пророк устав між нами. Бог навідався до народу свого.

Лк 7,11-16

Читаючи це Євангеліє, бачимо конкретну життєву ситуацію. І то непросту – смерть молодої людини. Нам складно пережити смерть, подібно як важку хворобу. Нинішня євангельська подія має важливий позитив, що в ній присутній Христос. Ситуація, яку описує євангелист Лука, справді по-людськи складна: мати була вдовою, а тепер втратила ще й молодого сина, залишилася без допомоги.

Коли стикаємося у житті з великими випробуваннями, у нас виникає відчуття, що неначе втрачаємо контроль над життям: не можна зупинити, змінити ситуацію. Але як віруючі люди пам’ятаємо, що не тільки ми керуємо життям, але також Господь Бог. І це дає нам світло, надію на вирішення проблем. Утверджуємося в правді, що в житті немає безвихідних ситуацій: „З Богом все можливо”.

Прикладом цього є історія вдови з Наїн. Одна мати була вдовою. Їй бракувало допомоги чоловіка та батька для сина. А тепер помер ще й син – остання поміч і надія в житті. У цій складній ситуації на поміч жінці приходить Христос. Ісус разом із учнями і людьми йде до міста Наїн. Біля міської барами Спаситель зустрів похоронний похід, де мати вдова хоронить єдиного сина. І тут відбувається щось особливе. Христос зупинив похоронну похід і спершу розпочав діалог із жінкою, потішаючи її словами: „Не плач”. Він старається повернути спокій душі матері та надію в житті.

Після цього Господь доторкнувся до мар і зупинив тих, які несли на них тіло мертвого хлопця. Христос чинить щось надзвичайне. За тодішнім звичаєм юдеїв не можна було торкатися тіла померлого, інакше після цього необхідно було проходити обряд очищення. Ісус не звертає увагу на цей припис і промовляє до сина: „Юначе, кажу тобі, встань!” Цим неначе кинув виклик смерті і проявив силу Свого Божества. Затримавши похоронний похід дотиком до мар, Спаситель зупинив наступ смерті на людське життя, змінив хід історії. Ісус показав, що Він є володарем життя і смерті, керує долею людей і подіями у світі. Христос встановлює порядки у світі, які служать добру людини.

Під час війни син відвідав свого старенького батька. Їхні військові частини були недалеко, тому він відпросився, щоб побачитися з ним. Батько з сином посиділи, порозмовляли і син вирушив до своєї частини, обіцяючи прийти наступного дня.

Зранку засвистіли кулі, загриміли гармати, бій продовжувався цілий день. Ввечері все затихло, але син не прийшов до батька, і той почав хвилюватися. Він думав собі: „Чому не прийшов? Може не пустили, а може …” – і батько відганяв страшне припущення. Серце його калатало від хвилювання і він пішов на пошуки сина. Перед ним лежали десятки мертвих солдат, але сина свого він не бачив. Батько кликав його по-імені, але ніхто не відзивався. Бідний чоловік хотів було вже повертатися додому, але почув неподалік чийсь стогін. Він кинувся туди і впізнав свого сина, який був важко поранений. Взявши його на плечі, батько відніс його додому і син був врятований.

Друже, поранений гріхом у життєвій боротьбі, чи ти не чуєш, що небесний Батько кличе тебе? Може ти вже втратив сили і надію на порятунок? Може думаєш, що ти самотній і приречений на смерть? Ні, Батько небесний шукає тебе і кличе до Себе! Дай знак Богові, що ти чуєш Його голос і Він прийде тобі на допомогу.

Історією про вдову з Наїн Ісус навчає переживати духовне життя як зустріч із Богом. Що ми ніколи не є самі, особливо в труднощах, а Бог завжди з нами. Вміти бачити у кожній життєвій події присутність Христа і як Він у різний спосіб допомагає нам. Амінь.

о. Михайло Чижович, релемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора