emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 2-га Великого посту

І дивувалися всі, хвалили Бога й казали: – Ніколи ми такого не бачили.

Мр 2,1-12

Здоров’я в ізраїльтян за часів Ісуса не просто цінували, а вважали виявом великого Божого благословення. А хворобу сприймали як покарання за людські гріхи. Не дивно, що євреям, які дуже звикли до своїх традицій, було складно сприйняти особу Ісуса Христа і Його поведінку як Божого Сина. Випадок із розслабленим влучно це підкреслює. Народ знав Христа як людину, а у вчинках бачив дію Бога. Однак люди не могли повірити, що досконалий Бог може стати людиною і жити у грішному світі та бути разом із грішниками. Тому не визнали Ісуса очікуваним Месією.

Та Господь не дивився на думку людей, а зцілив розслабленого, повернув йому здоров’я, навіть більше – відпустив гріхи. Так Христос виявив своє Божество. І, здавалося б, саме тоді всі присутні мали зрозуміти, Хто перед ними. Та лише прості люди увірували в Ісуса як Божого Сина.

Для сучасного християнина, який вірує, що Ісус Христос – це Той, хто дає зцілення, який своєю кров’ю змиває наші гріхи, ця ситуація логічна, зрозуміла. Але як часто ми у своєму житті, коли перебуваємо в ситуації цього розслабленого, шукаємо зцілення і прощення в нашого Господа? Нажаль, багато віруючих людей часто намагаються боротися з хворобами власними силами чи з допомогою народних цілителів, ворожок, забобонів. Не використовують цих нагод пізнати Ісуса.

Оздоровлення розслабленого – це один із біблійних прикладів пізнання Бога. Існують різні способи пізнання Господа: молитва, Біблія, Святі Тайни та життєві події. Часто пізнаємо Ісуса через оздоровлення з тілесних та душевних хвороб. Коли хтось віруючий вилікувався з якоїсь недуги через успішну операцію чи звичайне лікування, а також з допомогою особистої молитви, то сприймає це, як дар Божої любові. А тим самим визнає віру у любов Бога до себе.

Христа пізнаємо також через матеріальну або духовну допомогу, отриману від ближніх, у яких нам невидимо служить сам Ісус. У цьому бачимо здійснення слів Спасителя: „Усе, що ви зробили одному з моїх найменших братів, ви мені зробили” (Мт 25,40).

Якщо ми, допомагаючи ближнім, цим виявляємо любов самому Ісусові, так само Він допомагає нам через ближніх. Так будуємо свої стосунки з Богом.

Мати добре здоров’я – великий дар від Бога, однак часто ми розуміємо це лише тоді, коли хворіємо. А наскільки більшим даром є добре духовне здоров’я через Боже прощення. Багато християн усвідомлюють це лише під час Великого посту. Кожна людина в глибині свого серця пізнає власні гріхи, але, ніби адвокат, виправдовує себе, свої вчинки. У час Великого посту маємо нагоду проаналізувати свій душевний стан, покаятися й приступити до Сповіді – таємниці Божого прощення. А тим самим можливість пізнати Ісуса через любов і милосердя до нас.

Покаяння – це великий дар, який дав нам Бог, однак не для того, щоб ми користали з нього лише раз на рік.

Якщо усвідомлюємо свій гріх – більше чи менше, – то завжди якнайшвидше приходьмо до Бога, перепрошуймо Його і змінюймося. Ісус – найкращий Лікар нашого тіла і душі. Бо ж каже Господь: «Хто без гріха?» Хіба ми буваємо без гріха? Тому частіше прибігаймо до Бога з покаянням, взиваючи про прощення, пізнаваймо Христа через Його любов і милосердя, зміцнюймо зв'язок віри і любові з Ним, і так швидше перемінимося, станемо здорові тілом і душею, досконалішими, праведними та святими. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора