emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 2-га Великого посту

І от прийшли до нього, несучи розслабленого; несли його четверо.

Мр 2, 1-12

 

Триває великопосна духовна проща. Ми продовжуємо приготовлятися до світлого празника Воскресіння Христового.

У другу неділю Великого Посту читаємо історію оздоровлення розслабленого чоловіка. Роздуми над цією подією нагадують нам, що кожен піст – це час духовного оздоровлення. Коли ми очищаємося з гріхів з допомогою молитви, покаяння, Сповіді та Євхаристії, таким чином Ісус оздоровляє нашу душу своєю любов’ю. З любові до людей Христос прийшов на землю для їхнього спасіння. Кожне оздоровлення, яке чинив Спаситель, було проявом любові Бога до людини.

Оздоровлення Ісусом розслабленого чоловіка відкриває нам істоту посту, тобто показує, у чому полягає справжнє приготування до Пасхи. Це не тільки виконати певні посні звичаї: не їсти м’ясних страв, не справляти гучних забав, здійснювати посні молитви, Сповідь і Святе Причастя. Не достатньо лише очиститися з гріхів, а ще потрібно наповнити себе добром, особливо даром любові, яка свідчить про наш живий зв'язок із Богом.

Важливою нагодою здобувати добро є допомога ближнім, як навчав Христос: „Усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших - ви мені зробили”. Якщо хочемо перевірити, чи готові до свята Пасхи і справді любимо Ісуса, достатньо запитати себе: „Чи допомагаю ближнім, які мають якусь потребу?” Війна, яку сьогодні переживаємо в Україні, створює багато ситуацій, де потрібна різноманітна поміч людям. Коли стикаємося з цим, маємо можливість перевірити свою віру та любов до Бога, якою вона є: на слові чи на ділі. Любов до ближніх є одночасно любов’ю до Бога. Про це знаємо з повчань апостолів. Так апостол Іван навчає: „Коли хто має достатки цього світу і бачить брата свого в нестачі й замикає перед ним своє серце, то як любов Божа може перебувати в ньому? Дітоньки, не любімо словом, ні язиком, але ділом і прадою” (1Ів 3, 17-18). А апостол Яків пише наступне: „Коли брат або сестра будуть нагі й позбавлені засобів щоденного прожитку, і хто-небудь з вас до них скаже: "Йдіть собі з миром, грійтеся та годуйтесь", і не дасть їм потрібного для тіла, то що це допоможе?” (Як 2,14-16).

Про важливість милосердя для спасіння свідчать слова великопосної молитви: „Подвиг посту - це для нас пора каяття і крок до здобування вічного життя, - особливо ж, як простягнемо добродійну руку. Ніщо так не спасає душу, як допомога бідним; милостиня, поєднана з постом, вибавляє людину від смерті. Полюбімо її, бо немає їй рівні; вона достатня, щоб спасти душі наші”.

Прикладом любові інших у Євангелії є товариші розслабленого. Вони зробили все, аби хворий зустрівся з Ісусом й отримав оздоровлення. Навіть винесли його на дах і через отвір у стелі опустили ліжко з ним перед Ісусом. Як Христос відреагував на це? Спершу похвалив віру товаришів, а одночасно і їхню любов, а плодом тієї любові стало оздоровлення розслабленого. Отож, хто має любов, той душевно здоровий.

Приклади допомоги людям не треба шукати далеко. Їх багато подає теперішня війна. Одного воєнного дня жайворонок почав стукати у вікно класу однієї школи. Директор школи відчув у цьому тривожну вістку. Він наказав всім учням покинути школу і перейти у сховище. Невдовзі недалеко від школи вибухнула бомба і багато вікон у школі були розбиті. Так птах врятував життя учнів.

Яке конкретне добро можемо зробити ближнім нині? Наприклад: прийняти біженців або перевезти їх у безпечне місце, помогти одягом, продуктами, повідомити знайомих про доставку продуктів до найближчого магазину чи дешевші ціни, попередити або захистити від злодіїв чи ворогів. Якщо вчинимо хоч один із таких вчинків – це означатиме, що ми добре провели час посту, бо ділом засвідчили свою любов Ісусові і можемо радісно святкувати воскресіння Христове. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора