emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 14-та по Зісланні Святого Духа

Скажіть запрошеним: ось я зготував обід мій, … все готове, ідіть на весілля.

Мт 22,1-14

Притча про весілля та одіж – ще один приклад доброти та любові Бога до людини. Її значення стане зрозумілим для нас, коли поєднаємо з притчею про виноградник, яку Ісус розповів перед тим.

Головна тема притчі про виноградник – це турбота Бога про нас у вигляді різного добра, зокрема матеріального: здоров’я, освіта, робота, природа, достаток. Основою нинішньої притчі є весілля, в центрі якої подвійна радість: царя і молодих. Весілля є дуже радісною подією, бо створюється нове подружжя, сім’я, які становлять основу суспільства. Через подружжя Господь продовжує життя, передає далі духовні та народні цінності: мову, культуру, історію. З тієї причини запрошують на весілля гостей, щоб разом з ними розділити радість і важливість цієї події.

Радість становить один із проявів щастя людини. Людина щаслива – це людина радісна. Бо той, кого люблять, ніколи не сумує. На Тайній Вечері Ісус звернувся до апостолів словами: „Як мене Отець полюбив, так я вас полюбив. Перебувайте у моїй любові! Я казав вам так для того, щоб була у вас моя радість і щоб ваша радість була повна” (Йо 15,9,11).

Якщо людина тісно з’єднана з Богом, то плодом цієї любові буде радість.

Той, кого люблять не може сумувати. Бо смуток – брак любові. Коли ж хтось часто буває сумний, тоді виникає запитання про правдивість його віри, зв'язок з Ісусом. Чи він справді щиро любить Христа.

Весілля сина настільки було важливим для царя, що він захотів поділитися його радістю з багатьма людьми. Тому цар два рази кличе запрошених на весілля. Подібно Бог, Який є любов’ю, хоче розділити з нами свою радість, яка випливає з любові до нас. Молитва, Служба Божа, Святі Тайни – це зустріч любові з Богом. Про це має свідчити радість у душі. Якщо хтось не виніс радості з молитви, Літургії, перебування в храмі, – тоді виникає питання, чи справді зустрівся з Христом, отримав любов від Нього: під час молитви, через прощення гріхів, у Святому Причастю.

Про радість як прояв любові свідчать євангельські історії. Багато важливих подій у Новому Завіті почалися з радості. Згадаймо собі Благовіщення. Ангел Гавриїл розпочинає розмову з Марією словами: „Радуйся, благодатна, Господь з тобою” (Лк 1,20). Коли Ісус народився у Вифлиємі, ангели сповістили про це пастухів словами: „Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь” (Лк 2,10-11). Коли пастухи побачили народженого Христа, то „вернулися, прославляючи та хвалячи Бога за все, що чули й бачили, так як їм було сказано” (Лк 2,20). Після народження Івана Христителя, „сусіди та родина почули, що Господь виявив їм своє велике милосердя, і радувалися з нею” (Лк 1,58). А зустріч воскреслого Христа з мироносицями описано словами: „І вони поспішно лишили гріб зо страхом і великою радістю, і побігли звістити його учнів. Аж ось Ісус зустрів їх і каже: Радуйтеся” (Мт 28, 8-9).

У наведених цитатах Євангелія виразно бачимо, як любов нерозривно пов’язана з радістю. Апостол Павло, пояснюючи любов, каже: „Любов радіє правдою” (1 Кр 13,6). Хай заохотою дбати про правдиву любов до Бога, яка приносить нам радість у житті, будуть слова того ж апостола Павла: „Радуйтеся завжди у Господі; знову кажу: Радуйтеся! Хай ваша доброзичливість буде всім людям відома. Господь близько! Ні про що не журіться, але в усьому появляйте Богові ваші прохання молитвою і благанням з подякою. І мир Божий, що вищий від усякого уявлення, берегтиме серця й думки ваші у Христі Ісусі” (Флм 4,4-7). Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора