emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Неділя 12-та по Зісланні Святого Духа

Якщо хочеш бути досконалий, … піди, продай, що маєш, дай бідним і будеш мати скарб на небі.

Мт 19,16-26

Рік за роком у світі постійно створюються нові, досконаліші речі. Тим самим покращуються, удосконалюються матеріальні умови праці та проживання. Але не покращується, не стає досконалішим саме життя та людина, стосунки між людьми.

Коли говоримо про досконалість, то вона буває двох видів: матеріальна та духовна і моральна.

Матеріальна досконалість полягає у створенні нових засобів праці. Це сучасні інструменти, засоби зв’язку, побутова техніка, комп’ютери, автомобілі та багато іншого. Вони покращують умови праці, спілкування, пересування.

Духовна чи моральна досконалість пов’язана з людиною: способом мислення, поведінкою, вибором цінностей. Зрозуміло, що ця досконалість відносна, бо тільки Бог є абсолютно досконалим у своїй істоті та поведінці. Бути духовно досконалим – означає вміти керувати собою: думками, почуттями, словами та вчинками. А також розрізняти добро і зло, дотримуватися здорового порядку цінностей: вибирати найперше духовні замість матеріальних, захищати правду та життя, особливо уникати гріхів. А це можливе тільки з Богом. Лише Він є джерелом добра, правди, визначником цінностей і може наповнити нас духовним добром та силою уникати гріхів.

Людина стає досконалою поступово, у міру зростання віком, знаннями, життєвим досвідом, пізнанням Бога та правд віри.

Деякі батьки у вихованні дітей стикаються з проблемою, коли у підлітковому віці відходять від Церкви. Дехто буває дуже побожним у дитинстві: ходить до церкви, прислуговує на Службі Божій, молиться, часто сповідається і причащається, бере участь у церковних спільнотах. А коли приходить повноліття, деякі діти повність відходять від Церкви та Бога. Тоді батьки дивуються цьому й кажуть: то була „золота” дитина, а тепер не пізнаємо її.

Чому так стається? Коли підлітки входять у тісніший контакт зі світом, реаліями життя, то стикаються з безліччю суперечностей правді й запитань, на які важко знайти пояснення, відповіді. Особливо присутність і любов Бога. молодь швидко зневірюється, бо їхня побожність в дитинстві була на рівні звичаю, обов’язку, задоволення. Вони не відкрили для себе особистої потреби Бога, що Христос - це справжня основа життя і джерело щастя. Бо не отримали глибшого розуміння правд віри та застосування їх у житті. Не мали міцного зв’язку з Ісусом, тому відійшли від Нього.

Молодий юнак відійшов сумний від Ісуса, бо основою його досконалості та щастя були Божі дари, а не сам Господь. Шукаючи щастя, він покладав надію більше на них, ніж Бога. Маючи достаток – знак Божого благословення на той час, не мав глибокого душевного спокою. Бо не пізнав, не зрозумів того, що не речі, а тільки особа – Бог може заспокоїти всі потреби душі.

Щоб ми були справжніми християнами, дбаймо про правдиву побожність.

Закладаймо надійну основу духовного життя: живу віру, наповнену розумінням Божих правд, непохитну надію та щиру любов до Бога. І постійно потверджуймо це добрими вчинками, перетворюймо віру і любов серця на віру й любов у вчинках. Тоді отримаємо потрібні плоди нашої побожності, відчуємо правдивість та силу віри. Побачимо присутність, любов та допомогу Ісуса в житті. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора