emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Радуйся, Благодатна, Господь з тобою!

Лк 1, 36-59

Піст цього 2020 року особливий з двох причин. Епідемія коронавірусу наклала на нас подвійне обмеження: справжній піст тілесний і духовний. Нова хвороба або небезпека заразитися нею обмежує наше пересування, користання з різних речей: магазини, спортзали, театри, музеї, подорожі. Одночасно ми стали обмежені теж духовно. Епідемія не дає нам можливості користати з важливих середників духовного життя: молитви у храмі, Служби Божої і Причастя.

Ситуація від епідемії має теж певний позитив: вільність від заклопотаності щоденними справами, нагода побути більше на самоті з собою, разом із рідними, самостійно працювати над своїм духовним життям через часту особисту молитву, читання Святого Письма. Це нагода перевірити основи та силу свого зв’язку з Богом - проба нашої віри. Можемо відчути, що і в такій скруті Ісус є з нами, його опіка над нами. І ця думка повинна потішати нас, бути джерелом душевного спокою. Бог є з нами навіть у такій ситуації, коли не можемо єднатися з Ним наживо.

Прикладом цього є Богородиця. Сьогодні святкуємо її свято Благовіщення. Марія опинилася теж у непростій ситуації, коли ангел об’явив їй надзвичайне завдання – стати Матір’ю Божого Сина. Від цієї вістки Діва Марія мала неспокій на душі – чи це справді від Господа. Але повірила у правдивість слів Гавриїла, прийняла Божу волю і спокій повернувся до її душі.

Обставини свята Благовіщення цього року вповні відповідають його духові. Адже благовіщення ангела Діві Марії відбулося у певній скритості від людей: у скромній оселі простого міста Назарет. У цей піст не маємо можливості вшановувати Божу Матір урочистими співами у церкві, але кожен із нас може вшанувати Її у своєму серці щирою молитвою та наслідуванням прикладу Її життя. Це буде найкращий подарунок для Богородиці, ніж гучні співи без духа щирості та любові. Так само відбулося і воскресіння Христа. Ісус тихо воскрес із мертвих раннім ранком, коли Єрусалим ще спав. Без будь-яких урочистостей. Але в славі любові, влади над смертю.

Подія Благовіщення є для нас духовним світлом у певній темряві, непевності через епідемію. Марія прийняла з уст Гавриїла Божу правду як духовне світло і, ставши Матір’ю Божого Сина, причинилася до нашого спасіння. Через неї Ісус наповнив світ світлом правди і любові. Цю правду виражають слова молитви у неділю сліпонародженого: „Ти в темряві світло пресвітле”.

Епідемія коронавірусу дає нам багато можливостей надати старшим особам матеріальну допомогу, принести їм світло надії і любові. Одного разу до сімейного лікаря звернулася бідна жінка з проханням, щоб він оглянув її хворого чоловіка. Той негайно пішов до них додому. Обстеживши чоловіка, лікар побачив, що він просто виснажений від недоїдання, бо та родина жила у великій бідності.

Лікар пішов, пообіцявши, що через годину пришле ліки. У коробку з ліками він поклав ще й гроші, сховавши в листку інструкції, та написав на коробці: „Приймати по потребі”. Отримавши лікарство, жінка зрозуміла, що лікар дав ці гроші, аби вона добре годувала чоловіка, який після цього швидко одужав. Не тільки від ліку, але й від їжі та любові лікаря.

На жаль, таких доброчинних лікарів, які уміють приписувати такі добрі ліки є небагато. Проте це можуть робити всі християни.

Благовіщеня Пречистій Діві Марії відбулося у тиші назаретського дому. 

Сьогодні Христос здійснює це благовіщення, приходить до нас у тиші карантину через слова Євангелія та нашу молитву вдома, як сам сказав: „Де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них”.

Коли приймемо цю правду з вірою і надією, з’єднаємося з Ісусом з допомоою тих середників духовного життя, які доступні для нас, Він допоможе пройти це випробування через епідемію коронавірусу. Христос принесе нам світло надії через припинення цієї хвороби та спокійного, щасливого життя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора