emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

7-ма неділя по Зісланні Святого Духа

Слідом за ним пішли два сліпці, кричачи: – Помилуй нас, сину Давидів!

Мт 9,27-35

З науки Ісуса знаємо, що віра – основа духовного життя. Для дому важливий фундамент, підошва для взуття, корінь для дерева, земля для рослин. Яка моя віра, такі плоди приносить: такою є надія, довіра, любов до Христа. А відповідно душевний спокій і зміна життя.

Тверда віра – переконання у всемогутності та любові Бога дає тривалу, наполегливу молитву. Ми віримо, що Бог може це дати, зробити і тому просимо, доки не отримаємо. Досконала віра захищає від сумнівів, знеохоти, зневіри, розчарування, недовіри. Віра також запевняє нас, що Христос є нашим приятелем, вірним і надійним, тому довіряємо Йому. Він любить нас досконало і не підведе.

Уявімо собі цю ситуацію, коли натовп так оточив Христа, що до Нього годі було доступитися. І тут бачимо двох сліпців, які стали голосно кричати, бо хотіли докричатися до Господа, просячи Його про зцілення та помилування. Намагалися засвідчити, що тілесний зір потрібен, важливий для них. І саме через їхній крик Ісус зцілив їх. Щоб допомогти сліпцям, Христос мусів залишити народ і піти до хати, аби хворі могли прийти до Нього. Крик великої віри сліпців допоміг їм подолати бар’єр – натовп людей і зустрітися з Ісусом. Спаситель нагородив віру сліпців, подарувавши їм зір.

Ця подія дуже важлива для нас. Ми часто щось у Господа попросимо, помолимося, але коли не отримуємо одразу, то відступаємо від Нього. Коли маємо якусь проблему – сказали про неї Богові, промовили молитву, пішли до церкви і на цьому зупиняємося. Замість того, щоб бути витривалими у своєму проханні, молитися, поки не отримаємо відповіді від Ісуса – потрібного дару, допомоги.

У поведінці цих двох сліпців бачимо наполегливість, навіть впертість у своєму проханні. Часто Бог не дає нам чогось відразу лише тому, щоб ми самі для себе пересвідчилися, чи нам це дійсно потрібне. Чи будемо цінувати отриманий дар і належно використаємо його, а також цінувати самого Ісуса як джерело добра, а після вирішення справи вийдемо з неї зміцнені у вірі, надії та любові, не забудемо подякувати Христові за Його любов. Щоб ми переконалися, чи сам Бог важливий для нас, а не лише дари, що любимо Його, бо Він любить нас.

В одній сім’ї батько помер самогубною смертю. Але родичі вірили у милосердя Бога і щодня молилися, просили Ісуса, щоб спас його душу. Через сорок років батько приснився одному з членів родини і сказав: „Мені вже стало легше”. Сорок років наполегливої духовної праці – віри та молитви не стали марними, Христос вислухав їхнє прохання і дарував батькові прощення гріхів та життя вічне. Один атеїст на кораблі перепливав Атлантичний океан. Ідучи по палубі, він побачив бідну емігрантку, яка сидячи спала, а руки її лежали на колінах долонями доверху. Бажаючи пожартувати з нею, чоловік поклав їй в обидві руки по апельсину й пішов далі.

Повертаючись назад, він побачив, як жінка з особливою насолодою їсть апельсин. – Я бачу, що цей апельсин вам дуже смакує, - промовив він. – Навіть дуже, - відповіла жінка. – Уявіть собі, я захворіла на морську хворобу й не могла нічого їсти. Мені сильно захотілося апельсини, але в їдальні їх не дають, а купити не маю за що. Ось я й відважилась попросити у Бога, він же ж добрий Отець, і чує усі молитви. Помолившись, я заснула, а коли прокинулась, то в руках у мене було два великих апельсина. О, як я вдячна Богові, що Він відповідає на молитви!

Тут здивований атеїст зрозумів, що він несвідомо став знаряддям у руках Бога. І переконався, що існує люблячий Бог, Який чує молитви й відповідає на них. Бо проста подія, така важлива для жінки, не могла трапитися випадково. Серце й руки Ісуса відкриті для тих, хто просить у Нього й довіряє Йому.

Тому ми, як ці сліпці, так само наполегливо просімо та благаймо Ісуса про поміч з вірою та згодою з Божою волею, і Він завжди дасть нам, що потребуємо. Станеться так, як сказав сліпцям: „Нехай вам станеться за вашою вірою!” Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Тараса Свірчука, редемпториста з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора