emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

6-та Неділя по Зісланні Святого Духа

І от принесли до нього розслабленого

Мт 9,1-8

 

Між Євангелієм цієї і минулої неділі бачимо певну протилежність, неначе дві сторони медалі. У попередніх подіях Бог шукав людину (покликання апостолів, оздоровлення герасинських біснуватих). Сьогодні людина шукає Бога. Хворий шукає оздоровлення від хвороби – розслаблення. Але відбувається щось несподіване. Ісус розпочинає зустріч з розслабленим з відпущення його гріхів, оздоровлення душі, а тим самим цілої особи. Людина часто шукає лише Божого дару, а Бог дарує їй Себе Самого.

Сьогоднішня поведінка Ісуса показує, що Бог завжди дає нам більше, ніж ми просимо. У світі багато віруючих, охрещених, але чи всі і завжди шукають Бога? Віра і побожність теперішніх християн часто зводить до обов’язку або земних потреб. Людина мало пізнає Божу правду і самого Бога. Таким чином не пізнає себе у світлі Божої правди, не шукає щастя у стосунках з Ним. Люди шукають щастя у поведінці інших осіб, їхніх думках про щоденні справи.

У теперішніх людей немає свого погляду на життя через брак критеріїв правди, справедливості, поваги, пошани. Люди шукають допомоги в Ісуса, не самого Ісуса та його правди як надійної основи для побудови щасливого життя. Таким чином вирішують справи самі, на свою думку, а не за словами Христа. Така побожність є корислива, тому не завжди приносить добрі плоди – вислухані молитви.

Особливістю зустрічі Спасителя із розслабленим є те, що Ісус першим звертається до хворого і вітає його словами: „Бадьорися, сину”. Христос називає його сином, кимось близьким, важливим і дорогим для себе, незважаючи на його гріхи. Важливість розслабленого для Бога і близькість Бога до нього Ісус показує способом оздоровлення, починаю з відпущення гріхів. Як доказ великої любові Бога до нього, Ісус спочатку очищує його душі з гріхів, а потім оздоровлює тіло. Таким чином Господь огортає своєю любов’ю всю його особу і зближає до себе. Тим самим Сам Ісус, а в Ньому Бог, стає близьким для розслабленого як особа, а не просто в дарі здоров’я.

Коли ми робимо щось з поспіхом, трапляються помилки, а зауваживши їх, кажемо: „Я забув ще це додати або пропустив це”. А коли спішимо кудись, не зауважуємо в дорозі деяких речей, а в кінці подорожі хтось промовить: „Я не зауважив цього”. Таким чином повертаємося до виконаної праці, аби виправити помилки, або втрачаємо важливу інформацію через неуважність під час подорожі. Подібно є у духовному житті. Ми не зауважуємо присутності і дії Ісуса у світі та в нашому житті, бо зосереджені на собі, на дарах, пов’язуємо успіх із собою та власними стараннями, поглядами.

Якщо ми у щоденному житті не керуємося Божою правдою - заповідями та словами Ісуса, а воліємо діяти за власними думками, бажаннями, довіряти собі, тому не шукаємо і не бачимо Ісуса. Відповідно не маємо можливості отримати від Нього допомогу чи дари, які не можемо здобути самі.

Оздоровлення розслабленого нагадує нам важливу істину, що Бог і його дари нероздільні між собою. Кожне добро приходить до нас найперше від Бога, а потім через наші старання. Про це знаємо із повчань апостола Якова:

„Всяке добре даяння й усякий досконалий дар сходить з висоти від Отця світла” (Як 1,17)

Коли ми отримуємо у житті різні дари, у них сам Ісус приходить до нас, а коли шукаємо найперше Ісуса, то разом з Ним отримуємо все необхідне для нашого щастя і спасіння.

Отож, шукаємо у житті найперше Бога, не біймося прийняти Його у своє життя, керуючись у всьому наукою Ісуса Христа, а тоді Він упорядкує наше життя так, що буде виходити нам на добро тіла і душі, щастя земне і вічне. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора