emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

3-тя неділя по Зісланні Святого Духа

Шукайте перше царства Божого та його справедливости, і все те вам додасться.

Мт 6,22-33

Головна тема Євангелія третьої неділі після Зіслання святого Духа – Царство Небесне. Минулої неділі євангелист Матей розповідав про покликання перших апостолів. Покликання і Царство небесне тісно пов’язані між собою. Наукою про Боже Царство Ісус показує мету покликання чи запрошення йти і будувати життя разом із Ним. Детальніше пояснює, як це зробити.

Нинішню науку Христос розпочинає словами про світло тіла та око. Тіло символізує життя, око – це людська душа, а світлом для неї є віра. Якщо людина не тільки вірить в існування Бога, а живе наукою Христа, тоді душа її буде чиста і життя наповниться світлом: присутністю та любов’ю Ісуса.

Коли віра людини наповнена глибоким знанням Божих правд, тоді вона має правильний орієнтир у житті – знає для чого живе і куди йде.

Живе для Бога і хоче бути з Ним постійно у Його Царстві. Тож Христос є для такої людини провідником до життя вічного Своїм словом та вчинками. Вона приймає світло науки Ісуса і йде за ним у житті. А віра запевняє нас, що саме Бог є надійним джерелом добра для людини.

Аргументом довіри Богові є краса природи, про яку турбується небесний Отець, як каже Господь: „Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки; і Отець ваш небесний їх годує. Хіба ви не вартніші від них? І коли польове зілля, яке сьогодні є, а завтра вкидають до печі, Бог так одягає, то чи не багато більше вас, маловірні?” (Мт 6,26,30). Війна в Україні найкраще переконує нас у тому, що все земне і людське дуже швидко руйнується, його можна легко втратити. Тільки Бог є надійним джерелом життя і добра. У Нього можемо отримати все, що потребуємо для свого доброго і щасливого життя.

Довіряючи словам Спасителя, віруюча людина передусім дбає про духовні цінності, добро душі, а тим самим про зв'язок із Богом. А маючи міцний зв'язок віри та любові з Ісусом, отримуємо всякі дари, потрібні для тіла й душі, земного та вічного життя. Стається те, про що каже Господь: „Тож не турбуйтесь, кажучи: що будемо їсти, що пити і в що одягнемося? Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне. Шукайте перше царства Божого та його справедливости, і все те вам додасться” (Мт 6,32-33).

Одному великому благодійникові після його смерті спорудили прекрасний пам'ятник. На відкриття цього пам'ятника запросили його маму. Вони думали, що тим самим потішать стареньку. Але що вийшло? Вона поглянула на цей пам'ятник, покивала головою і гірко заплакала, сказавши: "Сину мій, сину мій, коли ти жив, ти дбав про хліб, а вони дали тобі камінь". Це дійсна правда. Бо якщо би померлі мали можливість повернутися у цей світ, вони скептично споглядали б на пам'ятники, поставлені після їхньої смерті... Бо радість від перебування з Богом не замінять жодні земні нагороди.

Головна мета життя кожного християнина – осягнути Боже Царство. А за словами Христа воно є там, де панує віра і любов між людьми. Бо Царство Небесне – це спільнота любові людей із Богом.

Тож на землі ми вірою і молитвою пізнаємо Ісуса та Боже Царство, а в небі беремо участь у ньому. Там постійно перебуваємо з Ісусом та в Його любові. Як правдиві християни, шукаймо найперше Христа, світло Божої правди, а разом із Ним знайдемо життя щасливе й вічне. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора