emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

2-га неділя по Зісланні Святого Духа

Ідіть за мною, я вас зроблю рибалками людей.

Мт 4, 8-23

У нашій пам’яті ще є живими пережиття великого торжества Зіслання Святого Духа на апостолів та плодів цієї події. Учні, які перед тим налякалися через ув’язнення і смерть Христа, отримавши дари Святого Духа, почали відважно проповідувати віру і науку Спасителя.

Сьогодні, у другу неділю після Зіслання Святого Духа, євангелист Матей розповідає про покликання перших апостолів: братів Петра та Андрія, Якова та Івана. Ми повертаємося до початків діяльності Божого Сина. На березі моря Ісус зустрів простих рибаків і запросив їх іти з Ним. Господь увійшов у їхнє життя, щоб дати їм нове завдання – зробити рибалками людей, працівниками діла спасіння. Через три роки ці прості рибалки будуть проповідувати Євангеліє, віру в Ісуса і збирати довкола Нього людей задля Царства Небесного.

Покликання перших апостолів переживаємо як історичну подію. Однак той самий живий Ісус приходить також до нас і запрошує будувати життя, шукати щастя разом із Ним. Ми розпочали будувати життя з Богом через Тайни Хрищення і Миропомазання. Знаємо, що дім складається не тільки з фундаменту, а ще потрібно зробити стіни, дах, вікна, двері, облаштувати в середині. Сьогодні Христос пропонує разом із Ним продовжити й завершити побудову нашого дочасного і вічного життя. Заохотою покласти у цій справі надію на Бога є приклад Спасителя. Він відвідує синагоги, навчає про Царство Боже і оздоровляє всякі людські хвороби. Цим зроджує у серцях людей довіру до Себе, запевняє нас, що кожна справа, виконана разом із Богом, матиме добрі результати: „Хто перебуває в мені, а я в ньому, - той плід приносить щедро” (Йо 15,5). Запросити Ісуса у своє життя для взаємної співпраці задля Божого Царства досить просто: достатньо виконувати Божі заповіді та слова Євангелія.

Помирав один віруючий чоловік. На питання: „Чи йому не шкода залишати цей світ?”, він відповів: „Світ, як такий, мене ніколи не цікавив, а переходячи до небесної батьківщини, я змінюю тільки місце, але не товариство, в якому жив, з яким здружився і яке полюбив. На землі я був у спільності з Богом, з моїм Спасителем і з Божими дітьми. Я жив із ними в дружбі й там, у небесах, не буду поводитися інакше”. Хто провадить духовне життя як дружбу з Ісусом, той не боїться ніяких змін у житті. Він знає, що Бог всюди з ним, завжди зможе отримати потрібне добро й допомогу.

Один подвижник, вмираючи, на запитання своїх учнів, що він залишає у спадщину, відповів: „Я залишаю вам спосіб свого життя". Так і Господь Ісус Христос залишив нам велику пам’ятку про Себе – Пресвяту Євхаристію, знак живої присутності серед нас, як сказав: „Ось Я з вами по всі дні аж до кінця віку” (Мт 28,20).

Сьогодні також вшановуємо Тайну Пресвятої Євхаристії. Це найбільше джерело духовної сили та знак живої присутності Христа з нами. Щоб іти за Ісусом і будувати життя разом із Ним, треба мати достатньо сили духа й духовного світла віри. Через Причастя ми безпосередньо єднаємося з Ісусом, приймаємо Його живого до своєї душі, у своє життя. Якщо Христос постійно з нами, для нас не страшні жодні труднощі, зможемо впевнено йти у житті, свідчити віру й любов до Бога, бо Ісус нас провадить. Святий Дух дасть нам ласку розуміти й виконувати волю Господню у життєвих подіях та обставинах. Можемо сподіватися на добрі плоди своєї віри та надії на Бога, що нам не бракуватиме дарів земних та духовних. Тож побачимо, як на нас здійснюються слова Ісуса: „Будьте ж мужні: це я, не бійтесь!” (Мр 6,50). Коли будемо часто приймати Причастя – живого Христа, воно оживлятиме нашу віру. А віра надихатиме витривало й наполегливо працювати, боротися за любов Ісуса і Царство Небесне. Тоді ознаки Божого Царства: мир, радість і любов будуть присутні у нашому житті. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Тараса Свірчука, редемпториста з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора