emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

18-та неділя по Зісланні Святого Духа

Наставнику, всю ніч ми трудились і нічого не піймали, але на твоє слово закину сіті.

Лк 5,1-11

Читаючи це Євангеліє, бачимо конкретну життєву ситуацію. Симон з Яковом та Іваном цілу ніч ловили рибу, але нічого не піймали. Зранку до них прийшов Ісус. Він увійшов у човен Симона й почав навчати людей. Після закінчення науки Христос запропонував Петру ще раз закинути сіті в озеро ловити рибу. Коли Петро прислухався до поради Господа, сталося чудо: у сіті потрапила велика кількість риби. Завдяки Христові праця апостолів отримала успіх.

Речі, з яких складається історія чудесного улову риб, мають глибоке символічне значення. Озеро, де відбувається ця подія, символізує світ – людське життя загалом. Човен – це символ життя кожної людини. Чудо з рибами об’являє нам правду, що Ісус змінює наше життя, коли увіходь до нього зі словами своєї науки, тобто коли приймаємо Божу правду і нею живемо. Тоді Господь може діяти Своєю любов’ю і робити чуда.

У житті буває, що людина працює, старається, але не все вдається. Тоді настають хвилини зневіри, відчаю, коли опускаються руки. Особа не знає що далі робити, або не хоче продовжувати справу. Коли зустрічаємо людей у відчаї, нам здається, що ми нічого не можемо для них зробити. І з людського погляду це буває правдою, бо наші поради не змінюють ситуацію.

Апостолам не вдалося зловити риби, однак, замість зневіритись і впасти у відчай, апостол Петро на слово Ісуса Христа знову закидає сіті. Тобто він іде супроти того, що підказує йому людська логіка, а чинить за вірою, довірою до Спасителя. Придивімося уважніше до цієї ситуації, як Бог змінює людське життя. Ісус звертається до Симона відплисти від берега й закинути сіті в море. Господь старається зродити в серці Петра довіру до Нього, щоб він прийняв Божу волю. Христос спершу змінює свідомість Симона: те, що не вдається мені, може зробити хтось інший. Додає апостолу надії, що не все втрачено, після чергової спроби буде успіх. Ісус дає Петру ще один шанс переконатися у Його Божественній силі.

Після цього Спаситель робить чудо: наповняє сіті Симона, Якова та Івана великою кількістю риби. Тут можемо зробити висновок, що коли людина приймає Божу правду і згоджується з волею Бога, тоді Ісус змінює її життя, наповняючи добром. Христос показує їй Свою силу, що може змінювати засади життя.

Існує розповідь про одного чоловіка, який завжди був задоволений і жив у достатку. Якось мешканці села попросили чоловіка відкрити секрет його щастя. Вони спитали його: „Скажи нам, що ти робиш, що кожного року земля приносить тобі урожай?” Чоловік відповів: „Секрет дуже простий: Я завжди маю потрібну погоду”. „А що ти чиниш для цього?” - запитали односельці. „Я завжди приймаю таку погоду, яку посилає Бог, тому все виходить мені на добро”.

Чудесним уловом риби Ісус закликає нас жити вірою в наших реальних обставинах, навіть якщо ця реальність виглядає безнадійною. Апостоли довірили свою ситуацію Христові й закинули сіті, тому зловили багато риби. Так станеться і в нашому житті: якщо будемо довіряти Богові і виконувати Його волю, діяти всупереч обставинам, то здобудемо багато добра! Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Ігоря Колісника, редемпториста з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора