emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

11-та неділя по Зісланні Святого Духа

Та той не хотів; пішов і кинув його в темницю, аж поки не верне борг.

Мт 18,23-35

Земне життя у великій мірі побудоване на заспокоєнні людських потреб: їжа, одяг, взуття, житло, дім, гроші тощо. Людина природно схильна до того, щоб отримувати дари, а менше давати іншим. Тож людське розуміння щастя можна описати словами: „Більше щастя отримувати, ніж давати”. Християнське розуміння щастя, за словами апостола Павла, звучить інакше: „Більше щастя - давати, ніж брати” (Ді 20,35). Тому християнин повинен пам’ятати правду, що Бог створив світ і все в ньому. Людина, її життя і всі блага є даром Божої любові, а не її заслугою. Немає нічого на землі, щоб ми створили власними силами. Тож маємо ділитися земними благами та Божою любов’ю з ближніми, використовувати їх для спільного добра. Зокрема дарувати ближнім любов, будувати взаємні стосунки на любові, щоб ми були знаком присутності та любові Бога у світі.

Наші зв’язки з ближніми деколи порушують непорозуміння, образи, гнів через недосконалість. Відновити їх можемо з допомогою милосердя і прощення, наслідуючи приклад Христа. Апостол Павло так говорить про це: „Не майте жодних боргів ні у кого, крім боргу взаємної любові, бо той, хто любить другого, виконав закон” (Рм 13,8). „Будьте, натомість, добрі один до одного та милосердні, прощайте один одному, як Бог у Христі вам простив” (Еф 4,32).

Прикладом милосердя і прощення є причта про царя і двох слуг: милосердного й немилосердного. Один слуга був винен своєму панові десять тисяч талантів. Але пан подарував йому цей борг. Товариш слуги був винен йому лише сто динарів, але той не хотів простити цього боргу. Лукавий слуга повівся несправедливо, бо не пізнав доброти свого пана, не зрозумів дару його милосердя. Не пізнавши любові свого пана, не зміг поділитися нею зі своїм товаришем. Він оцінював усе мірою справедливості та власного здобутку.

Одна жінка дуже любила свого чоловіка і він її. Але сталося так, що чоловік зустрів іншу й вона так оплутала його, що він покинув свою шлюбну дружину та пішов до неї. Через короткий час нешлюбна жінка важко захворіла і померла, але чоловік так і не повернувся до своєї сім'ї. Одного разу на Сповіді священник запитав цю жінку, чи вона молиться. Вона сказала, що відмовляє молитву „Отче наш” лише до слів „і прости нам провини наші”, бо ніяк не може простити своїй суперниці навіть після її смерті й кожної суботи ходить на її гріб і проклинає її. Священник довго переконував жінку проявити милосердя до неї, а Ісус Своїм милосердям заспокоїть її. Одного дня жінка знову з'явилась у Церкві з радісним обличчям і, припавши на коліна, почала дякувати Богові, а відтак підійшла до священника і промовила: „Отче, якщо б ви знали, який я важкий тягар носила у своєму серці, доки не змогла простити своїй суперниці, але тепер мені знову стало легко, бо я простила їй від щирої душі. Ісус оздоровив мене. Тепер я щаслива, бо вже можу відмовляти цілу молитву „Отче наш”.

Сьогодні святкуємо величний празник – Успіння Пресвятої Богородиці. Життя Божої Матері може послужити добрим прикладом до притчі про милосердного царя і двох слуг. Якщо уважно переглянемо життя Марії, то побачимо, що воно було неустанною жертвою любові Богові та ближнім. Це ми бачимо у стосунках членів Святої Родини. Діва Марія, хоч була Непорочною – вільною від гріхів та Матір’ю Божого Сина, але у всьому слухала свого обручника святого Йосифа. Богородиця не шукала у житті людської похвали, але навпаки, служила рідним і знайомим: Ісусові та Йосифу, тітці Єлизаветі тощо.

Тепер, коли Діва Марія є в небі, Вона служить всім людям – братам і сестрам Ісуса Христа. Це служіння Церква називає посередництвом та заступництвом Божої Матері, Вона постійно молиться за спасіння всіх людей, за мир у світі та вирішення наших проблем. Таким чином Богородиця ділиться своєю любов’ю, якою Бог щедро наповнив Її. Маючи велику довіру до Христа, Марія випрошує нам різні потрібні дари, а особливо милосердя Ісуса, прощення гріхів і життя вічне.

Кожен із нас має набожність до Богородиці, часто молимося до Неї. Стараймося також наслідувати приклад Її життя – жертовну любов. І коли трапляться якісь труднощі у нас чи в стосунках із ближніми, Марія принесе нам дар прощення і примирення, допоможе відновити спокій і радість душі. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Ігоря Колісника, редемпториста з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора